Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση τα σκαμπανεβάσματα των σκέψεων και των συναισθημάτων σου δίνουν και παίρνουν. Ας δημιουργήσουμε ένα υποθετικό σενάριο δύο ατόμων που είναι σε σχέση και είναι όντως όλα καλά μεταξύ τους.  Ο ένας εκ των δύο όμως, -ή και οι δύο- αφήνεται κάποιες στιγμές και παρασύρεται από κάποιες αρνητικές σκέψεις που κάνει για το άλλο του μισό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουμε –ή να φανταζόμαστε θα πω καλύτερα- πράγματα που δεν ισχύουν για το ταίρι μας. Αυτές οι κακές, αρνητικές σκέψεις που κάνουν φαύλους κύκλους μέσα στο μυαλό μας δυστυχώς πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσουν και σε ανώριμες πράξεις.

Και να σου οι παρακολουθήσεις και δώσ’ του τα ψαξίματα μηνυμάτων, επαφών και δεν ξέρω κι εγώ τι, να κι οι καβγάδες, οι υστερίες, τα μούτρα, η κτητικότητα. Γι’ αυτό παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους θα πάρετε αγκαζέ τις αρνητικές σας σκέψεις, θα τις πετάξετε έξω απ’ το παράθυρο να καθαρίσει ο τόπος. Πάμε;

 

Tip 1: Παραδοχή του λάθους

Το πρώτο βήμα το έχεις κάνει ήδη, να ξέρεις! Συνειδητοποίησες πως κάπου έχεις ξεφύγει κι είπες να το ψάξεις. Έχεις πετύχει το δυσκολότερο κομμάτι απ’ όλα, αυτό της παραδοχής. Ξέρεις μέσα σου πως όλα αυτά είναι υπερβολές κι αρνητικές σκέψεις, αλλά παρ’ όλ’ αυτά ακόμη σε διακατέχουν. Σκοπός σου όμως είναι να τις απομακρύνεις και θα το κάνεις!

 

 

 

Tip 2: Πρόσεχε τι ακούς, τι βλέπεις και τι διαβάζεις

Το ήξερες πως σχεδόν τα μισά απ’ όσα ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε τα αποθηκεύει το υποσυνείδητό μας σαν δικά μας ζητήματα κι ας μην είναι; Σκέψου λοιπόν να ταΐζεις το υποσυνείδητό σου με ταινίες που ο ένας παράτησε τον άλλον, με βιβλία που εκείνος ο έρωτας διαλύθηκε γιατί δεν ήταν αποδεχτός και με scroll στα social για έναν ακόμη χωρισμό-βόμβα της show biz επειδή ο ένας απάτησε τον άλλον. Εμείς και η σχέση μας μια χαρά την έχουμε, μόνοι μας τρωγόμαστε με τα ρούχα μας επειδή ασυναίσθητα, επηρεαζόμαστε από όλα αυτά που μας πουλάνε. Μυθοπλασία λέγεται και κλικαρίσματα. Άσε την Jlo να κλάψει για τον χωρισμό της σε ένα από τα 14 μπάνια της (καλά να ‘ναι η γυναίκα). Εκείνη χώρισε, όχι εσύ.

 

Tip 3: Πράξε διαφορετικά αν θες άλλα αποτελέσματα

Φαντάσου να χτυπάς το μικρό σου δαχτυλάκι στη γωνιά του καναπέ κάθε μέρα και να μην του αλλάζεις θέση. Αυτό κάνεις και με την πηγή της αρνητικής σκέψης που έχεις για τον σύντροφό σου. Βρες λοιπόν από πού πηγάζει όλο αυτό κι αναρωτήσου γιατί σου δημιουργείται αυτή η πεποίθηση. Αν παρατήρησες κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του συντρόφου σου, πες το απευθείας! Μην το αφήνεις εκεί να σε τρώει μετατρέποντάς το σε εμμονή. Ρώτα από την πρώτη στιγμή τι συμβαίνει. Μπορεί να είναι η ιδέα σου, μπορεί όντως να τον προβληματίζει κάτι, μην πας κατευθείαν στο κακό σενάριο και μην τροφοδοτήσεις το μυαλό σου με την αρνητική εκδοχή.  Επομένως, σκέψου γιατί έχεις αυτή την αμφιβολία, τι σου τη δημιούργησε και ρώτα, μην υποθέτεις.

 

Tip 4: Ο αρνητισμός είναι απόφαση

Τρομακτικό έτσι; Σκέψου απλώς πώς είσαι αυτή τη στιγμή, με αυτές τις κακές σκέψεις στο μυαλό σου. Παρ’ το και λίγο εγωιστικά για ένα λεπτό και δες πόσο αρνητικά επηρεάζεις το δικό σου «εγώ» τόσο μέσα σε αυτή τη σχέση, όσο κι εκτός. Δεν είναι κρίμα να χαλάς αρχικά την υγεία και την ψυχολογία σου για κάτι που πολύ πιθανόν να μην υφίσταται; Ρώτησε λοιπόν τον εαυτό σου «πώς θα ήμουν χωρίς αυτή τη σκέψη;» κι αν σε σκεφτείς, με χαλαρότητα, ξεγνοιασιά κι ανεμελιά, τότε  διωξ’ την τη ριμαδοσκέψη από το μυαλό σου!

 

Tip 5: Γύρνα το μέσα-έξω

Το tipάκι αυτό ίσως να θέλει λίγο προσοχή γιατί μιλάμε για μια διαδικασία προσωπικού ψυχολογικού χειρίσμου. Μπορεί να σου μοιάσει με το προηγούμενο αλλά ουσιαστικά είναι εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. Όταν διακατεχόμαστε από μια συγκεκριμένη αρνητική σκέψη για κάτι που αφορά τον σύντροφό μας πρέπει, πριν αντιδράσουμε να κάνουμε μια αντιστροφή της σκέψης αυτής.

Ας υποθέσουμε ότι αυτή η σκέψη είναι « δε με ακούει άρα δε με λαμβάνει υπόψιν» τώρα θα αντιστρέψεις αυτή τη σκέψη σε 3 στάδια: προς τον εαυτό σου, «δε με ακούω», προς τον άλλον «δεν ακούω εγώ τον σύντροφο μου» και στη θετική σκέψη «με ακούει». Πάρε λοιπόν την πρωταρχική σου αρνητική σκέψη και γράψε για κάθε ένα στάδιο 3 παραδείγματα γι’ αυτή την περίπτωση. Θα γράψεις δηλαδή τρία παραδείγματα που Α) εσύ δε λαμβάνεις υπόψιν τον εαυτό σου, Β) εσύ δε λαμβάνεις υπόψιν τον σύντροφό σου και Γ) 3 παραδείγματα όπου ένιωσες πως όντως ο σύντροφός σου, σε λαμβάνει υπόψιν.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να σου φαίνεται περίπλοκη χρονοβόρα. Το σημαντικό όμως, είναι πως μέσα από αυτή τη διαδικασία, πιθανόν να ανακαλύψεις πως όλα αυτά τα οποία σε ενοχλούν και σου δημιουργούν αμφιβολίες κι αρνητικές σκέψεις για το αμόρε, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά κομμάτια του δικού σου εαυτού.

 

Γι’ αυτό από σήμερα ας βάλουμε στόχο να δημιουργούμε στο μυαλό μας πολύ περισσότερες θετικές σκέψεις, ας μη φιλοξενούμε άλλο τον αρνητισμό και τις αμφιβολίες για την ποιότητα και την εντιμότητα της σχέσης μας. Ας πιστέψουμε επιτέλους σε κάτι κι ας μας πληγώσει στο τέλος. Θα ξέρουμε τουλάχιστον πως πιστέψαμε στον αληθινό έρωτα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου