Υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν ώρες φροντίζοντας να υποβαθμίζουν όλους όσους βρίσκονται γύρω τους. Αντλούν ικανοποίηση όταν υποτιμούν, ανεξάρτητα από το δέσιμο που έχουν με τα θύματά τους. Με προσβλητικά λόγια κι υπαινιγμούς σε φέρνουν στο σημείο να αμφιβάλλεις γι’ αυτά που θέλεις δημιουργώντας σύγχυση και τριγμό στα αισθήματά σου. Σκοπό τους έχουν να σε κρίνουν για κάτι που έκανες ή να σε επικρίνουν όταν δεν το κάνεις. Μειώνοντας την αυτοεκτίμησή σου, προβάλλουν τη δική τους προσωπικότητα και τραβούν το ενδιαφέρον. Όσο ανοίγουν το λάκκο για να πέσεις μέσα, αυξάνουν τον έλεγχο στο μυαλό σου, καταστρέφοντας και διαλύοντας την εικόνα του εαυτού σου.

Το προφίλ του υποβαθμιστή, βρίσκεται πίσω από μάσκες και μπορεί να παίζει το ρόλο του φίλου, του συγγενή ή του συντρόφου. Προσποιείται ότι ενδιαφέρεται, ότι ακούει τα προβλήματά σου, ενώ παράλληλα βγάζει το καταγραφικό, σημειώνοντας λεπτομερειακά τα ελαττώματά σου. Έχει τον νου του και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σε μειώσει. Όταν νιώσει ότι είναι σε θέση ισχύος, σού δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Όλες οι επιτυχίες σου, αν έχεις ένα τέτοιο άτομο στον επαγγελματικό σου χώρο, ή όλη σου η αγάπη, αν συναντήσεις έναν τέτοιο άνθρωπο στην προσωπική σου ζωή, στήνονται σε ένα τοίχο με τον υποβαθμιστή να δίνει το παράγγελμα, «κατά τον απέναντι στόχο, ρίξατε πυρ!».

 

 

Εκτός από την ιδιοτελή πράξη καλοσύνης, που το υποψήφιο θύμα είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει, ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι δε νιώθει ενοχές. Ενώ παραχωρεί χώρο, κερδίζει έδαφος κι όλα τα τρωτά σημεία του χαρακτήρα αρχίζουν να βγαίνουν με μια οξύθυμη και προσβλητική διάθεση. Το αγγελικό του προσωπείο πέφτει και τονίζοντας το δικό του αυτοέλεγχο ως πηγή δύναμης σε εγκαταλείπει αφού έχει ήδη δημιουργήσει μια μορφή εξάρτησης. Η απογοήτευση κι η υποτίμηση που δέχεσαι σού προκαλεί θυμό και σε οδηγεί από το ένα λάθος στο άλλο. Δειλιάζεις και σκύβεις το κεφάλι, ενώ θα έπρεπε να αποχωρήσεις, όμως μένεις εγκρίνοντας το δυνατό τους χαρακτήρα. Αρνητικές μνήμες από το παρελθόν ξαναζωντανεύουν και το μυαλό προσπαθεί να δώσει μια ερμηνεία σε όλα τα κακόβουλα σχόλια που βγήκαν από το στόμα ενός ατόμου που δεν περίμενες ποτέ. Σε αυτό σημείο ίσως πάρεις τις πιο λάθος αποφάσεις της ζωής σου.

Η διαφορά του να υποβαθμίσεις έναν άνθρωπο ή μια κατάσταση από τον κατά συρροή υποβαθμιστή είναι η στιγμή που συμβαίνει. Μια κακή περίοδος ή μια λάθος κρίση σε φέρνουν στον ρόλο του θύτη και με λόγια αποδοκιμασίας ξεκινούν τα ρήγματα στις σχέσεις. Με την αναγνώριση του όποιου λάθους και με έμπρακτες κινήσεις μεταμέλειας, ξεφεύγεις από το να χαρακτηριστείς, καθώς δεν υπήρχε ο δόλος να μειώσεις αυτό που πρώτα έχεις κατακτήσει. Πράγμα το οποίο είναι αυτοσκοπός του εν λόγω ανθρώπου, καθώς με το να αφαιρεί, πιστεύει ότι θα προπορευθεί κι ο τρόπος του να το πετύχει, είναι μέσα από τον έλεγχο.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις μάσκες τις εξουσίας και της ανωτερότητας υποκρίνονται οι υποβαθμιστές κάτι όμορφο και συνάμα ξεχωριστό δίνοντάς σου μια σιγουριά. Κι εδώ, η λέξη σιγουριά είναι η δεύτερη παγίδα.  Η αντίληψη, που χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση, συνδέεται με τον τρόπο που ενώνεις τις καταστάσεις προκειμένου να βγάλεις κάποιο νόημα. Όταν σού δίνονται τα ερεθίσματα που υποσκάπτουν την υπόστασή σου, χρειάζεται ένα καθαρό μυαλό κι όχι ένας παθητικός νους για να θέσεις όρια. Ό,τι δε σε θέλει δεν το χρειάζεσαι, ό,τι σε μειώνει δε σε αυξάνει, ό,τι σε φρενάρει δε σε πάει. Απλές έννοιες που σε οδηγούν ένα βήμα μακριά από τις δυσκολίες που θα συναντήσεις ή από ανθρώπους που θα σε υποβαθμίσουν.

Αγνές κι άδολες σχέσεις είναι το ζητούμενο κι αυτό που θα μπορέσει να φέρει την ηρεμία και την καθαρότητα. Συνήθως οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα των υστερόβουλων ατόμων είναι παρορμητικοί ίσως και υπέρ του δέοντος δοτικοί. Επίθετα προς αποφυγή καθώς στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού δεν ευδοκιμούν. Το να τα εξελιχθείς σε κάτι αγενές και στυγνό δεν είναι και ό,τι καλύτερο, το να εξελιχθείς όμως μέσα από αυτά και να σεβαστείς το ποιος είσαι και πόσο προσηλωμένος είσαι στα πιστεύω σου, κάνει τη διαφορά.

 

Συντάκτης: Μόνικα Καράμπεη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου