Ίντριγκα και διαφάνεια, δολοπλοκίες κι αλήθειες, δίπολα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ίντριγκες προκαλούν εντάσεις και γεννιούνται από σενάρια με σκοπό να καλύψουν την πραγματικότητα. Πασχίζουν κάποιοι να κρύψουν λόγια και καταστάσεις, είτε να αλλοιώσουν το τι έχει συμβεί, δίνοντας αυτόν τον χαρακτήρα στις σχέσεις τους. Γιατί άραγε κάποιος να θέλει να κρύψει την αλήθεια; Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος: δε λειτουργεί υπέρ του, δεν είναι αυτός ο καλός της υπόθεσης, δεν είναι ο δυνατός, δεν είναι εκείνος ο πρωταγωνιστής κι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Να ξαναγραφτεί το σενάριο, με μικρές διορθωτικές κινήσεις, διαφορετική παρουσίαση των γεγονότων και με ένα μικρό ανακάτεμα της τράπουλας, έτσι για τη συγκίνηση, για να μη βαριόμαστε βρε αδερφέ.

Η ίντριγκα προσφέρει μια δόση ηδονής σε αυτόν που τη χειρίζεται, άρα αυτό είναι το δυνατό της όπλο. Νιώθει σαν το μαέστρο που κινεί τα νήματα και δίνει τον ρυθμό, δίνει μια μικρή αίσθηση εξουσίας που αποτελεί κίνητρο για κάποιον να τη χρησιμοποιήσει, αφού έχει στα χέρια του την κατάσταση. Οι άλλοι μοιάζουν πιόνια κι εκείνος είναι αυτός που τα κινεί προς όφελός του.

 

 

Υπάρχει σαφώς κι η επιλογή να παίξεις τα χαρτιά σου ρεαλιστικά, έχοντας τα δεδομένα κι αυτά που βλέπεις να είναι κι αυτά που φαίνονται. Είναι εκείνοι που έχουν μάθει να είναι ρεαλιστές, να συλλέγουν τις πληροφορίες και να τις επεξεργάζονται ανοιχτά. Δεν ασχολούνται με το παρασκήνιο γιατί έχουν μάθει να δρουν μόνο στο προσκήνιο. Θεωρούν πως αυτά που αξίζουν είναι αυτά που γίνονται μπροστά στο φως, που όλοι είναι ικανοί να διακρίνουν καθαρά. Κι έτσι χωρίς παρεξηγήσεις δημιουργούν σχέσεις και δεσμούς.

Κι όταν συναντηθεί η ίντριγκα και η διαφάνεια σε μια σχέση, ποιος θα κερδίσει; Αυτός που θα καταφέρει α ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή.

Κι αν αποφασίσεις να αφεθείς στη γοητεία της ίντριγκας σε μια σχέση, τότε κι εκείνη παίρνει μεγάλη ενέργεια από εσένα, μέχρι να καταλήξεις να ασχολείσαι μόνο με φαντάσματα και ψιθύρους. Έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο είσαι επιρρεπής σε αυτή τη λογική κι αρκεί μια μικρή νίκη για να γλυκαθείς και να αρχίσεις το παιχνίδι με άλλα δεδομένα, πιο βρώμικα. Μα αν καθίσεις και το σκεφτείς λιγάκι λογικά, μετά από τις, μπορεί πραγματικά πολλές, νίκες σου, θα δεις πως ό,τι  κατάφερες δε θα είσαι σε θέση να πεις αν είναι αλήθεια ή παραμύθι. Ο έρωτας του ανθρώπου σου, η εμπιστοσύνη του σε σένα, οι στιγμές σου με τους φίλους σου κι η εκτίμηση του εργοδότη σου, είναι απλώς φύλλα στον αέρα, τίποτα παραπάνω, τίποτα περισσότερο. Κι έτσι αβάσιμα και ρευστά όπως τα έχτισες, έτσι θα χαθούν.

Οπότε η μικρή αυτή συνύπαρξη της ίντριγκας με τη διαφάνεια, αν με ρωτάς, έχει ένα φαινομενικό νικητή, μα ο ξεκάθαρος είναι η αλήθεια. Πολύ απλά γιατί ο πρωταγωνιστής στη ζωή δε χρειάζεται σενάριο για να ζήσει κι οι πράξεις του μιλούν γ’ αυτόν. Το πάει αυτοσχεδιαστικά, έτσι ζει, ερωτεύεται, εμπιστεύεται και χτίζει απόψεις. Απολαμβάνει τις στιγμές του κι αφήνει τους άλλους ν’ αναρωτιούνται γιατί χαμογελάει. Ας γράφουν κι ας λένε όσα σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας θέλουν. Ό,τι ζει είναι στη σκηνή κι όχι στα παρασκήνια.

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου