Σίγουρα όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποιο Bachelor (για άντρες) ή Bachelorette (για γυναίκες) πάρτι ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει για τη διοργάνωσή του. Είναι το τελευταίο εργένικο πάρτι για τον γαμπρό και τη νύφη με τις παρέες τους ξεχωριστά πριν δεθούν με τα δεσμά του γάμου και «χάσουν την ελευθερία τους». Ένθερμοι υποστηρικτές του είναι οι Αμερικανοί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και σε άλλες χώρες.

Στις περισσότερες χώρες αυτό το έθιμο έγινε γνωστό μέσω του κινηματογράφου. Για παράδειγμα, μετά την προβολή της ταινίας «The Hangover 2» που η γνωστή παρέα του Ζακ Γαλιφιανάκη ξεσαλώνει μετά από ένα τρελό Bachelor πάρτι στην Ταϊλάνδη, στη χώρα εκείνη αυξήθηκαν κατακόρυφα αυτά τα γλέντια, ενώ πριν ελάχιστοι τα γνώριζαν. Στις Η.Π.Α., την πατρίδα των Bachelor πάρτι, πιο διάσημα είναι στο Las Vegas -πρώτο και με διαφορά- και το Μεξικό. Τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στον Καναδά το στιλ είναι λίγο πολύ ίδιο. Στη Γαλλία πιθανολογείται ότι εμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα στη Λυών όπου οι νεαροί φίλοι του γαμπρού διοργάνωναν τέτοιου είδους γλέντια για να «κηδέψουν» την εργένικη ζωή του φίλου τους και να καταναλώσουν το περίφημο γλυκό των Bachelor πάρτι, το «Les tétons de Vénus», γνωστό ως «Οι ρώγες της Αφροδίτης».

 

 

Στη Γερμανία το πάρτι έχει κάποιες διαφοροποιήσεις. Εκεί συνηθίζουν να μαζεύονται οι συγγενείς στο σπίτι του ζευγαριού πριν τον γάμο και να σπάνε πιάτα και άλλα αντικείμενα από πορσελάνη. Η βραδιά αυτή ονομάζεται «Polterabend» και έχει τις ρίζες του στον μακρινό Μεσαίωνα, όπου πίστευαν ότι με τον θόρυβο που κάνουν θα ξορκιστεί το κακό και θα φύγουν τα κακά πνεύματα. Πλέον οι νέες γενιές έχουν υιοθετήσει τα αμερικανικά στοιχεία και έτσι τόσο τα Bachelor όσο και τα Bachelorette πάρτι κυμαίνονται στο ίδιο στιλ με αυτό των Η.Π.Α.

Χρονικά βέβαια η ιστορία μάς πάει λίγο πιο πίσω, κάπου στον 4-5ο αιώνα προ Χριστού. Το πάρτι του γαμπρού πριν παντρευτεί ήταν ένα έθιμο στην Αρχαία Σπάρτη, όπου οι φίλοι του γαμπρού έκαναν ένα γλέντι με φαγητό και ποτό και ακούγονταν συνεχώς ευχές για τον μελλοντικό γαμπρό. Στη σημερινή του μορφή το εντοπίζουμε περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα στις Η.Π.Α. Κατά κύριο λόγο το πάρτι του γαμπρού διοργανώνεται από τον κουμπάρο ή τα αδέρφια του και περιλαμβάνει ασύδοτο γλέντι και αισθησιακούς χορούς από χορεύτριες. Πλέον τα πιο διάσημα μέρη για Bachelor πάρτι είναι τα μαγαζιά με striptease show.

Φυσικά όπως κάθε έθιμο έτσι και το Bachelor πάρτι έχει κάποιους κανόνες που ακολουθούν οι περισσότεροι. Βασικός είναι αυτός που ορίζει ότι ο γαμπρός ή η νύφη ποτέ δεν πληρώνουν. Φυσικά στα Bachelor πάρτι επιτρέπεται η είσοδος αυστηρά σε άντρες και στα Bachelorette την αποκλειστικότητα έχουν οι γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη λίστα και ένας ακόμα βασικός κανόνας που θεωρείται ίσως και ο πιο σημαντικός: επιβάλλεται να μην οδηγήσει κανείς μετά το γλέντι. Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και των τροχαίων ατυχημάτων μια τέτοια βραδιά μπορεί σε δευτερόλεπτα να φέρει άσχημα αποτελέσματα.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ένα τέτοιο έθιμο «κρύβει» πίσω του μια μεγάλη βιομηχανία. Δεν είναι τόσο μεγάλη, όπως η αγορά των Χριστουγέννων ή του Halloween που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, αλλά δεν παύει να αποφέρει και αυτή μεγάλα κέρδη για κάποιους. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πάντα ο άγραφος νόμος που λέει πως ό,τι γίνεται σε αυτό το πάρτι δε βγαίνει παραέξω.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου