Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων στα social, οι οποίες έχουν σχολιαστεί από πολλούς, αν κι απασχολούν ουσιαστικά ελάχιστους. Σκοπός των social media είναι η επικοινωνία· πρόκειται στην πραγματικότητα για μια μικρογραφία της πραγματικής ζωής στην οποία ωστόσο σου δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσεις λίγο ρετουσαρισμένα την εικόνα σου. Κι ενώ οι γνωριμίες μέσω των social δε σταμάτησαν ποτέ -κάποιες μάλιστα κατέληξαν και σε συμβίωση- υπάρχουν μερικοί τύποι οι οποίοι ή δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τη χρήση αυτών ή τρολάρουν άσχημα.
Είναι οι οποίοι επιλέγουν ως τρόπο προσέγγισης, να στείλουν σε κάποιο άτομο που δε γνωρίζουν προσωπικά, μια ή και περισσότερες γυμνές φωτογραφίες τους. Το κάνουν συνήθως με στόχο να προσεγγίσουν ερωτικά τον παραλήπτη του μηνύματος και συνήθως δεν αποθαρρύνονται στο πρώτο άκυρο που θα φάνε. Κι αναρωτιέται μετά ο παραλήπτης για ποιο λόγο να επιλέξει εκείνον για να μοιραστεί μια τέτοια φωτογραφία.
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως το γεγονός πως κάποιος επιλέχθηκε ως παραλήπτης, δεν είναι απαραίτητα υποτιμητικό, ίσα-ίσα φαίνεται πως το προφίλ του προσέλκυσε κάποιον. Σαφώς και μπορεί να θεωρηθεί και να είναι παραβιαστικό, όμως, προσπαθώντας να το δούμε από ψυχολογική πλευρά, το θέμα αφορά εκείνον που στέλνει τη φωτογραφία κι όχι αυτόν που τη λαμβάνει. Αν βασιστούμε στο ότι τα social είναι η εικονική πραγματικότητα και συμπεριφερόμαστε προσομοιώνοντας αυτή, στέλνοντας κανείς μια γυμνή φωτογραφία σε κάποιον άγνωστο είναι σαν να τον συναντά στο δρόμο και να γδύνεται. Η αλήθεια είναι πως στην πραγματική ζωή υπάρχει λιγότερο από 1% πιθανότητα το άτομο που θα δει ένα γυμνό σώμα ως το πρώτο και μοναδικό ερέθισμα μιας γνωριμίας, να λάβει αμέσως το μήνυμα πρόσκλησης σε ερωτική συνεύρεση και να ενδώσει. Στον εικονικό κόσμο, οι πιθανότητες μειώνονται ακόμη περισσότερο, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται τόσο διαχυτικές προσεγγίσεις. Επίσης, δε στέκει και κοινωνικά το να γδυθείς μπροστά σε έναν άγνωστο χωρίς να έχετε ανταλλάξει κουβέντα.
Η λογική των ανθρώπων που στέλνουν γυμνές φωτογραφίες σε αγνώστους, λέει πως η εξωτερική εμφάνιση είναι αρκετή για να προσεγγίσεις ένα άτομο που σε ενδιαφέρει. Ο καθένας επιλέγει για τον εαυτό του ποιο θα είναι το όργανο προσέλκυσης. Επιπλέον, τα άτομα αυτά, ίσως κουβαλώντας έναν ναρκισσισμό ή μια ανάγκη επίδειξης, να θεωρούν πως αποτελούν μεγάλο πειρασμό στους άλλους και πως ο καθένας θα ήθελε να εμπλακεί ερωτικά μαζί τους. Είναι αυτοπεποίθηση, είναι ανασφάλεια ή συναισθηματική ανωριμότητα; Πόσο βαθιά μπορούμε να βουτήξουμε στην ψυχολογία μιας φωτογραφίας που αποστέλλεται με σκοπό να σοκάρει, ως ένα βαθμό, χωρίς να ασκήσουμε κριτική;
Γιατί για να οδηγηθείς με κάποιον στο κρεβάτι, έστω κι εικονικά, καλό είναι να ανταλλάξετε πρώτα έστω δυο βασικές πληροφορίες. Δε χρειάζονται συστάσεις αν δεν το επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι, είναι όμως κάπως αμήχανο να συνευρεθείς με κάποιον που δεν έχεις ακούσει καν τη φωνή του. Ακόμη και στο πιο ψυχρό κρεβάτι της μιας βραδιάς, κάτι έχει προηγηθεί και κυρίως, η επιθυμία και των δύο. Με το να στέλνεις μια φωτογραφία που εσύ τη θεωρείς προκλητική, κάνεις το χειρότερο πέσιμο και δεν έχεις σχεδόν καμία πιθανότητα να βρεις ανταπόκριση.
Είναι άλλοι οι παράγοντες που θα σε ερεθίσουν και τις περισσότερες φορές δεν έχουν να κάνουν καν με την εμφάνιση. Επομένως, κατανοείς πόσο ανόητο είναι να προσπαθήσεις να προσελκύσεις κάποιον δείχνοντάς το σώμα σου, στυγνά κι ωμά, γιατί πρώτον, δεν αποτελεί κίνητρο γνωριμίας συνήθως και δεύτερον, δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Έστω ότι το άτομο στο οποίο έστειλες τη φωτογραφία ενδιαφέρεται, αν στείλεις μια ακατάλληλη ώρα, το πιο πιθανό είναι να μη λάβεις και πάλι ανταπόκριση, επομένως δεν έχει νόημα, χωρίς να επέλθει πρώτα μια ελάχιστη συζήτηση στην οποία θα είναι χρήσιμο να γίνει και η ερώτηση για το αν επιθυμεί ο συνομιλητής σου να λάβει τη φωτογραφία που έχεις σκοπό να στείλεις.
Χρειάζεται περίσσιο θράσος κι ελάχιστη ενσυναίσθηση για να χρησιμοποιείς αυτό τον τρόπο προσέγγισης. Εκτός του ότι έχεις ελάχιστες πιθανότητες να βρεις γκομενάκι μ’ αυτό τον τρόπο, κινδυνεύεις να γίνεις και στόχος χλευασμού από μια ολόκληρη παρέα, για να μη θέσουμε το γεγονός πως βρίσκεσαι εκτεθειμένος στο διαδίκτυο. Από την άλλη, ίσως τα άτομα που δεν κατανοούν σε κανένα επίπεδο το προβληματικό και τυφλό σημείο της προσέγγισης αυτής, να χρήζουν παραπάνω προσοχής και συμβουλών ειδικών. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε αυτά τα άτομα, προστατεύοντας παράλληλα και τον εαυτό μας. Μια «απόρριψη μηνύματος» να είναι αρκετή για να μην πάρεις το μήνυμα μα να πάρει κι εκείνο το άτομο, το δικό σου.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου