Ίσως να είσαι από αυτούς που δυσκολεύονται πολύ να αποκτήσουν οικειότητα μέσα σε μια σχέση. Ίσως πάλι να ανήκεις σε αυτούς που καταλήγουν να χάνουν την ατομικότητά τους, λόγω της αιτιώδους σχέσης τους με το ταίρι τους. Και βέβαια ίσως να είσαι κι από αυτούς που αποτελείτε το 50% περίπου των ανθρώπων γύρω μας, που είτε γνωρίζετε είτε μάθατε κάπου στην πορεία, να εξισορροπείτε αυτά τα δύο (οικειότητα κι ανεξαρτησία) και να αναπτύσσετε αρκετά υγιείς σχέσεις.

Η οικειότητα είναι μεγάλο κομμάτι, όχι μόνο για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά και για όλες τις σχέσεις μας γενικότερα και μπορεί να υπάρχει, να λείπει, να πυροδοτεί καταστάσεις και να εξασθενεί κάποιες άλλες η παρουσία ή η απουσία της. Πάμε λοιπόν να δούμε τα είδη οικειότητας που καθημερινά μπορούμε να συναντήσουμε στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας.

 

1. Συναισθηματική οικειότητα

Πρόκειται για  εκείνες τις μαγικές στιγμές και καταστάσεις που έχεις αισθανθεί ασφαλής να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με το σύντροφό σου, με τον κολλητό σου, ακόμα και με έναν που δεν τον γνωρίζεις καλά, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγω ένιωσες οικεία και άνετα και ήθελες να εξωτερικεύσεις τις σκέψεις σου. Μάλιστα, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και με δυσάρεστα για σένα συναισθήματα, όπως έγινε εκείνη τη φορά σε εκείνο το πάρτι που αφηγήθηκες σχεδόν τη μισή σου ζωή σε εκείνον τον άγνωστο τύπο που σε έκανε όμως να νιώσεις τόσο άνετα!

 

2. Πνευματική οικειότητα

Είναι η οικειότητα εκείνη που νιώθεις να έχεις με τους ανθρώπους της ζωής σου που αισθάνεσαι άνετα να μοιράζεστε ιδέες και απόψεις, ακόμη και στην περίπτωση που μπορεί να διαφωνείτε. Σκέψου εκείνο το βράδυ σε αυτό το ωραίο γωνιακό μπαράκι που συζητούσατε με το σύντροφό σου για τα μηνύματα που ήθελε να περάσει η ταινία εκείνη. Σκέψου ακόμη εκείνο τον ωραίο πρωινό καφέ που ήπιατε με τους κολλητούς σου και αναρωτιόσασταν πού θα ήταν καλύτερα να πάτε φέτος διακοπές για καλοκαίρι. Αλλά κι εκείνη η κουβέντα με τον πατέρα σου, για το τι θεωρείται ηθικό και τι όχι, κι αυτό ακόμα πνευματική οικειότητα υποδεικνύει.

 

3. Βιωματική οικειότητα

Κι όμως καλά άκουσες! Υπάρχει κι αυτή η οικειότητα. Εδώ -που λες- έχουμε όταν οι άνθρωποι συνδέονται κατά τη διάρκεια διαφόρων ψυχαγωγικών και μη, δραστηριοτήτων. Σε τέτοιες καταστάσεις, «συγχρονίζουν» τις ενέργειές τους σε ένα από κοινού, ομαδικό έργο ή μια εργασία. Είναι εκείνη την Κυριακή που τακτοποιήσατε το σπίτι μαζί με το σύντροφό σου. Είναι εκείνη η χρονιά που συνεργαστήκατε με τους συμφοιτητές σου για να ολοκληρώσετε την εργασία σας για το Πανεπιστήμιο. Είναι η συνεργασία που έχεις στις προπονήσεις, με την ομάδα σου στο μπάσκετ. Είναι όλα αυτά!

 

4. Αισθηματική οικειότητα

Νομίζω ότι εδώ σίγουρα μπορείς να φανταστείς τι εννοούμε! Είναι οι στιγμές εκείνες που οι άνθρωποι συμμετέχουν σε καταστάσεις με ερωτικά στοιχεία. Είναι όταν, άτομα, επιδίδονται μεταξύ τους σε φιλιά, χάδια και τα συναφή τα οποία ξέρουν ότι τους αρέσουν. Πρόκειται είτε για σταθερούς ερωτικούς συντρόφους ή και για περιστασιακούς, στους οποίους υπάρχει όμως οικειότητα και χημεία. Μάλιστα, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με τη λέξη «οικειότητα», συχνά στο μυαλό τους έχουν αυτό το είδος.

 

Προκαλεί πράγματι μεγάλη εντύπωση ότι υπάρχουν όλα αυτά τα είδη οικειότητας. Ωστόσο, ο φόβος της οικειότητας τα τελευταία χρόνια συζητείται όλο και περισσότερο ανάμεσα στα ζευγάρια και στις παρέες. Όλοι διψούν για οικειότητα και θέλουν να αισθάνονται οικεία. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να αισθάνονται άβολα, όταν υπάρχει έλλειψη οικειότητας στις σχέσεις τους.

Αν αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που μας αποτρέπουν από τα να αισθανόμαστε οικεία στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Άλλωστε, αν κατανοήσουμε τους φόβους μας, θα ξέρουμε μετά και πώς να τους διαχειριστούμε.Για παράδειγμα, εάν φοβόμαστε την εγκατάλειψη ή την απόρριψη (με αποτέλεσμα να γινόμαστε εξαρτητικοί), καλό είναι να θυμόμαστε πάντοτε ότι όσο ζητάμε την επιβεβαίωση από τους άλλους, για να βρούμε τη δική μας αξία, τόσο περισσότερο θα αισθανόμαστε «χαμηλότερη αυτοεκτίμηση» όταν δε μας δίνεται η επιβεβαίωση. Αντίθετα, όταν η αυτοεκτίμηση πηγάζει από μέσα μας, δε θα παίρνουμε τόσο βαριά την απόρριψη, ούτε θα χρειαζόμαστε τους άλλους για να έχουμε την αίσθηση ότι αξίζουμε. Από την άλλη, αν συχνά έχουμε το φόβο ότι οι άλλοι θα μας ελέγχουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάσουμε τον εαυτό μας (με αποτέλεσμα να φοβόμαστε την οικειότητα και τις στενές σχέσεις), μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά στο σύντροφό μας για όλα αυτά που θέλουμε από τη σχέση μας, αλλά και για τα όριά μας.

Όπως και να ‘χει, το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ή να διατηρούμε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.  Άλλωστε, αναζητούμε τις σχέσεις, αφού (και) χάρη σε αυτές απολαμβάνουμε εμπειρίες, συναισθηματικές, ψυχολογικές κι ερωτικές. Αναμφισβήτητα, όταν η οικειότητα είναι μεγάλη, η σχέση μοιάζει υπέροχη και εμείς αισθανόμαστε το ίδιο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου