Ζούμε στην εποχή που όλοι ψαχνόμαστε σε όλα, θέλουμε να γνωρίζουμε τα πάντα, κρατάμε επικοινωνία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζουμε κόσμο μέσα από διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές, αναρτούμε οτιδήποτε θελήσουμε στα social media μας είτε γιατί έτσι θελήσαμε, είτε γιατί κάποιος θέλουμε να το δει. Ζούμε στην εποχή όπου επέκταση του χεριού μας έχουν γίνει μερικές ηλεκτρονικές συσκευές και η κύρια συνήθειά μας τα social media. Μέσα όμως από τη χρήση τους, συμβαίνουν και κάποιες κατινιές. Εδώ που τα λέμε, αυτά καλό είναι να μη γίνονται.
1. Εξευτελιστικά σχόλια
Θα συναντήσουμε πολύ συχνά αυτούς τους τύπους που για όλα έχουν άποψη. Αυτούς που, όχι απλά έχουν άποψη αλλα την εκφράζουν με τον χειρότερο τρόπο, χρησιμοποιώντας ό,τι βρισιά υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Υποτιμούν τους πάντες, θεωρούν πως έχουν πάντα δίκιο και δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Τις περισσότερες φορές εκφράζουν απόψεις πολιτικά καθόλου ορθές, τις οποίες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν, αλλά αντίθετα τις θεωρούν και δεδομένη αλήθεια.
2. Υπονοούμενα σε τρίτα πρόσωπα
Ναι, όλοι περάσαμε από αυτή τη φάση. Όλοι θελήσαμε κάποια στιγμή να πούμε κάτι σε κάποιον και δε βρήκαμε το θάρρος, αλλά προτιμήσαμε να το αναρτήσουμε στα social media με ένα στιχάκι ή ένα σχόλιο- κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Τις περισσότερες φορές, για να λέμε και του στραβού το δίκιο αφορά πρώην σχέσεις μας, αλλά είδαμε πολλές φορές κι αυτά που αφορούσαν φιλίες, ακόμη και μια παρεξήγηση ή ένταση στη δουλειά. Κι όλα αυτά χάρη ενός ψαρέματος για το αν αυτός που τον αφορά ενδιαφέρεται, ή έστω θέλει να λύσει την παρεξήγηση από καθαρή ευγένεια.
3. Showbiz
Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι κατινιές μέσα στις αναρτήσεις των διάσημων ή για τους διάσημους. Ναι, εδώ συναντάμε πολύ ψωμί. Τι έκανε ο τάδε. Πού πήγε και με ποιον. Με ποιον βγαίνει αυτό το διάστημα. Του ταιριάζει κι αξίζει κάτι καλύτερο. Πήρε κιλά. Έχασε κιλά. Αισχρά, υποτιμητικά, καυστικά και σεξιστικά σχόλια· το παζάρι έχει από όλα.
4. Επίδειξη του εαυτού μας
Σου φαίνεται περίεργο, αλλά κι αυτό κατινιά θεωρείται. Οι πολλές και τακτικές αναρτήσεις-δημοσιεύσεις και η μεγάλη προβολή του εαυτού και της καθημερινότητάς μας, τραβάει την προσοχή, αλλά όχι απαραίτητα με χρήσιμο τρόπο. Είναι λες και θέλουμε απεγνωσμένα τη σημασία και την αποδοχή των ακόλουθων μας. Σαν να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποδείξουμε κάτι σε όλους αυτούς που μας βλέπουν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτοί που χρειάζονται να ξέρουν, όμως, τα ξέρουν κι αυτοί που ενδιαφέρονται θα ρωτήσουν να μάθουν χωρίς οποιαδήποτε ανάρτηση.
5. Οι ψευδείς ειδήσεις και οι κοινοποιήσεις τους
Δεν είναι όλα όσα διαβάζεις αληθή. Διασταύρωσε τις πηγές σου, μάθε από διάφορες σελίδες αν αυτό το οποίο διαβάζεις έχει όντως συμβεί. Άλλωστε, τόσα και τόσα ψευδή στοιχεία παρουσιάζονται μέσα από τα social media, στις ειδήσεις θα κολλούσαμε; Πριν κοινοποιήσεις κάτι, επιβεβαιώσου ότι όντως είναι αληθές και δεν πιάστηκες κορόιδο.
6. Πράκτορας 007
Αυτό το στενό μαρκάρισμα και η στενή παρακολούθηση του ατόμου με το οποίο έχουμε τσιμπηθεί μέσα από τα social media, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Καταντήσαμε πράκτορες τις FBI κι αρνούμαστε κατηγορηματικά να κάνουμε την κίνηση που τόσο μέσα μας επιθυμούμε, ίσως γιατί φοβόμαστε την απόρριψη, την απάντηση, μια ερώτηση που δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Ας γίνουμε λοιπόν λίγο πιο αυθόρμητοι κι αληθινοί κι ας αφήσουμε τις παρακολουθήσεις για τους ειδικούς σε σοβαρές υποθέσεις.
7. Σπαμ από βαρεμάρα
Δεν έχουμε τίποτα να ασχοληθούμε και σπαμάρουμε χωρίς έλεος, είτε σχολιάζοντας ακατάπαυστα, είτε αντιδρώντας βγάζοντας την ειρωνεία μας, προκαλώντας στον αλγόριθμο των σόσιαλ ένα κομφούζιο, μέχρι το μπλοκάρισμα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αφήσουμε λίγο στην άκρη τις ζωές των άλλων και να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον χρόνο που αφιερώσαμε σε μια ανούσια συζήτηση, σε ένα αχρήαστο κουτσομπολιό, σε κάτι που στο τέλος της ημέρας δε μας αφορά.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου