Η κίνηση του κεφαλιού που κάνει συνήθως ο κόσμος στο άκουσμα της λέξης «χωρισμός» δείχνει τις περισσότερες φορές στενοχώρια, λύπη, ίσως και συμπόνια. Σίγουρα κάτι που ξεκινάει με συναισθήματα, όπως ο ενθουσιασμός, η αγάπη και η χαρά, όταν έρχεται η ώρα να «τελειώσει» δε φέρνει ευχαρίστηση. Ή μήπως κάποιες φορές φέρνει; Ο χωρισμός, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι μια φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση που βιώνει κάποιος και είναι εφάμιλλη της απώλειας, ενώ η περίοδος μετά τον χωρισμό χαρακτηρίζεται ως «περίοδος πένθους». Είναι όμως πραγματικά μόνο στενάχωρη διαδικασία ή υπάρχει και η θετική πλευρά του χωρισμού;
Κάθε κατάσταση που βιώνουμε έχει θετική και αρνητική πλευρά. Ακόμη και ο χωρισμός έχει θετική πλευρά και λίγοι είναι αυτοί που τη βλέπουν. Ίσως το καλύτερο που φέρνει ένας χωρισμός είναι η λύτρωση, μια λέξη που το άκουσμά της είναι πιο βαρύ από την έννοια που εκπροσωπεί. Όταν κάποιος είναι σε μια σχέση που τον περιορίζει και του στερεί ελευθερίες, τότε ο χωρισμός είναι η λύτρωσή του. Σε σχέσεις που κυριαρχεί η εκμετάλλευση -λεκτική, σωματική, ψυχολογική-, η αδιαφορία και η καταπίεση, σαφώς και ο χωρισμός είναι κάτι θετικό. Με τη λήξη μιας τέτοιας σχέσης καταλαβαίνεις ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ευχάριστη από αυτό που ζούσες.
Ο χωρισμός είναι μία κατάσταση που μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι αυτός που θα σου δείξει σε τι βαθμό είχες παραμελήσει τον εαυτό σου και είχες καταπιέσει τις επιθυμίες σου για χάρη του συντρόφου σου. Αν κάνεις την αυτοκριτική σου θα δεις πόσο άφησες τον πραγματικό σου εαυτό να χαθεί σε μια σχέση που υποτίθεται ότι και οι δύο κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο χωρισμός θα σε κάνει να δεις αλήθειες που δεν είχες αξιολογήσει εξαρχής.
Επιπλέον, ο χωρισμός αποτελεί λύση σε προβληματικές σχέσεις, όταν δηλαδή η σχέση δε συνδέεται με συναισθήματα, όπως η αγάπη, η συμπόνια, η χαρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις σε βγάζει από το τέλμα της συνήθειας βάζοντας ένα τέλος σε κάτι ανούσιο και πιθανόν ψυχοφθόρο. Γιατί άλλωστε να μείνεις σε κάτι που σε κρατάει πίσω ενώ θέλεις και μπορείς να προχωρήσεις μπροστά;
Εκτός των άλλων, ο χωρισμός σού μαθαίνει να διαχειρίζεσαι την απώλεια. Δεν το βλέπεις αμέσως αλλά μακροπρόθεσμα. Όταν κάνεις την αυτοκριτική σου και μετράς τις πληγές σου είναι αυτός που σου δείχνει πόσο θα είχες πληγωθεί αν είχες μείνει σε μια σχέση δίχως νόημα. Κάθε φορά που τερματίζεις μια σχέση το διαχειρίζεσαι πιο ώριμα και με περισσότερη ψυχραιμία, γιατί κάθε χωρισμός σού δίδαξε πολλά, όπως να εκτιμάς τον εαυτό σου, να μη δέχεσαι την καταπίεση, να αναζητάς το καλύτερο για σένα. Είναι σαν ένα «σχολείο» που μαθαίνεις πράγματα και όταν είναι να ξαναμπείς στην τάξη πρέπει να δώσεις εξετάσεις και να θυμηθείς τα προηγούμενα λάθη και να μην τα επαναλάβεις.
Σε μια σχέση το μυαλό μπορεί να κολλήσει σε πράγματα και συνήθειες και ο χωρισμός χρειάζεται κάποιες φορές για να το ξεκλειδώσει και να σου παρέχει μια ευκαιρία για καινούρια αρχή, μια αρχή που θα είσαι πάλι εσύ πρωταγωνιστής της ζωής σου. Αρκεί να είσαι διατεθειμένος να την κάνεις και να μη φοβηθείς την αλλαγή…
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.