Στολίδι του Λιβυκού πελάγους, «νησί της Καλυψούς» ή σκέτο «Καλυψώ», όπως αναφέρεται σε πολλά ιστορικά κείμενα αφού εκεί ζήτησε καταφύγιο ο Οδυσσέας όταν τον έβγαλαν ναυαγό τα άγρια κύματα, και «νησί του Διαβόλου». Ο λόγος για την πανέμορφη και μαγική Γαύδο. Εκεί που ο χρόνος σταματά και η καθημερινότητα υπόσχεται μόνο χαλάρωση. Η νοτιότερη γωνιά της Ευρώπης οριοθετεί τα σύνορα με μια άλλη ήπειρο, την Αφρική, ενώ σου επιτρέπει να αγναντέψεις την απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους.
Παρά την απομόνωση και τις λιγοστές τουριστικές υποδομές, η Γαύδος αποτελεί πόλο έλξης ακριβώς για τη δυνατότητα που σου προσφέρει να απομακρυνθείς από τον καταναλωτισμό και να έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό σου, τους γύρω και τη φύση. Είναι ένα νησί που έχει ταυτιστεί με τον γυμνισμό και το ελεύθερο camping, ενώ παράλληλα εδραιώνει σταδιακά τη θέση της ως νεότερο καταφύγιο hippies μετά τα Μάταλα.
Θα την προσεγγίσεις από τις δύο πύλες του Παραδείσου, τη χώρα των Σφακιών και την Παλαιόχωρα, –όταν ο καιρός το επιτρέπει αφού οι ισχυροί άνεμοι είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Πρώτη εικόνα κατά την άφιξή σου το Καραβέ, το λιμανάκι της Γαύδου, με δύο μαγαζάκια και τα τοπικά λεωφορεία που περιμένουν τους ταξιδιώτες να τους μεταφέρουν στις δύο δημοφιλέστερες παραλίες, τον Αϊ Γιάννη και το Σαρακίνικο. Αντικρίζοντας την ενδοχώρα η πρώτη αίσθηση που σε κατακλύζει είναι πως βρίσκεσαι σε κάποιο ξερονήσι, όμως στην πραγματικότητα πεύκα, κέδροι και αγκίσαροι στολίζουν το νησί. Η λιγοστή ανθρώπινη παρουσία στο πέρας των αιώνων έχει εξασφαλίσει τη διατήρηση της χλωρίδας, γι’ αυτό άλλωστε η Γαύδος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.
Διάσημο αξιοθέατο του νησιού -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- η γιγάντια καρέκλα στην Τρυπητή, στημένη σε βράχο ύψους 2,5 μέτρων, πάνω σε μια πυξίδα με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τοποθετήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων απ’ όλη την Ευρώπη με σκοπό να συμβολίσει την ειρηνική φύση που χαρακτηρίζει το μικρό αυτό διαμαντάκι. Στην πλάτη της μπορεί να διαβάσει κανείς τη φράση-οδηγία “Smile, Relax” που σε παροτρύνει να απολαύσεις τη χαλαρότητα και την ανεμελιά του νησιού. Όσο για την παραλία της Τρυπητής είναι το νοτιότερο σημείο του νησιού και για να την επισκεφτείς εάν δεν έχεις σκάφος, θα την προσεγγίσεις μέσα από μια διαδρομή περίπου δύο ωρών πεζοπορίας, επιλέγοντας ένα από τα δύο μονοπάτια με θέα τη θάλασσα.
Όσον αφορά τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, ο Αϊ Γιάννης έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel ως η δεύτερη ωραιότερη παραλία του κόσμου και πώς να μη χαρακτηριστεί άλλωστε, αφού η απεραντοσύνη του γαλάζιου της θάλασσας, η χρυσαφένια άμμος και το δάσος δίπλα στη θάλασσα θα σε αφήσουν άφωνο. Τα πάντα φωνάζουν ελευθερία, οι γυμνιστές απολαμβάνουν τον ήλιο, ενώ οι σκηνές και τα θαμμένα κατσαρολικά σε περιμένουν όλο τον χρόνο. Το Σαρακήνικο από την άλλη, μία ώρα περίπου από τον Αϊ Γιάννη, προσφέρει πανοραμική θέα στις κορφές των Λευκών Ορών και στα γαλάζια νερά που θυμίζουν πισίνα. Εδώ θα βρεις και τη «ζωή» του νησιού, αφού υπάρχουν μερικές ταβέρνες για να φας και να πιεις το ποτάκι σου το βράδυ. Γι’ αυτό και θα συναντήσεις πολλούς κατασκηνωτές. Άλλες δυσπρόσιτες παραλίες που αξίζει να εξερευνήσεις είναι ο Λαύρακας με την ξανθιά αμμουδιά του, η Σταυρολίμνη, οι αμμουδιές του Πύργου, οι αμμόλοφοι των οποίων κρύβουν σμαραγδένια νερά, ο Κόρφος κι ο Ποταμός, μια παραλία με κοκκινωπή άμμο και ιδιαίτερο γεωλογικό τοπίο που οφείλεται στην άργιλο. Θα την βρεις στο τέλος ενός φαραγγιού στις βόρειες ακτές του νησιού.
Πέραν των ανυπέρβλητων και ανεπανάληπτων παραλιών και τοπίων δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού, τον Φάρο, στον οικισμό Άμπελος. Κατασκευάστηκε το 1880 σε υψόμετρο 368 μέτρων και πλέον διατηρείται από τους ντόπιους ως μίνι μουσείο αλλά και καφέ που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές και σου επιτρέπει να θαυμάσεις τη Γαυδοπούλα και στο βάθος την Κρήτη με φόντο το ηλιοβασίλεμα.
Η Γαύδος αποτελεί έναν όχι και τόσο εύκολα προσβάσιμο προορισμό, όμως αν τολμήσεις να την επισκεφτείς θα σε ανταμείψει. Εδώ θα τα βρεις με τον εαυτό σου, θα καταλάβεις γιατί ο Οδυσσέας έμεινε τόσα χρόνια και θα ξεχάσεις έγνοιες και προβληματισμούς.
Ένα ολοκληρωτικό rebooting σε καλεί. Τι λες, θα το τολμήσεις;
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.