Ματιές σαν ακτίνες, μαλλιά που κινούνται νευρικά, χείλη που δαγκώνονται, συζητήσεις που παίρνουν φωτιά. Ποιος θα πει όχι σε λίγο τίμιο καλό φλερτ; Είτε είμαστε εκείνος που το προκαλεί είτε εκείνος που το δέχεται και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά, τόσο για εμάς, όσο και για να υπάρξει εκείνη η ηλεκτρισμένη στιγμή σύνδεσης.
Το φλερτ, για να είναι πετυχημένο, χρειάζεται κάποια απαραίτητα συστατικά. Είναι σαν μια συνταγή μαγειρέματος. Δόσεις από ετυμολογία, μια μεγάλη κουταλιά εξυπνάδας, αλλά και τη σωστή ποσότητα και χρήση του χιούμορ. Από μόνο του, το χιούμορ, είναι ένα μεγάλο χάρισμα των ανθρώπων. Έχουν γραφτεί και χιλιοειπωθεί εκατοντάδες πράγματα για το χιούμορ. Μειώνει το στρες, αυξάνει της ανοχή στο πόνο, βοηθά ακόμα στην πέψη. Αν θέλαμε λοιπόν να δώσουμε έναν ορισμό για το χιούμορ, θα λέγαμε ότι είναι μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι έχουν τη διάθεση να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευχάριστο και διασκεδαστικό. Βέβαια, ακόμη και το χιούμορ έχει τους τύπους του οι οποίοι σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ροντ-Μάρτιν (2003) χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες και διαφέρει από συνθήκη σε συνθήκη. Διαφορετικά θα χρησιμοποιηθεί στις φιλίες, διαφορετικά στην οικογένεια και διαφορετικά στο φλερτ ή τη σχέση.
Είναι πολλοί αυτοί που ενώ κατέχουν το κομμάτι του χιούμορ, δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τις συνθήκες μεταξύ τους και να το αξιοποιήσουν σωστά. Το χιούμορ δε δείχνει σημάδια μόνο της προσωπικότητας του ατόμου που το χρησιμοποιεί αλλά αντανακλά και το πώς αντιλαμβάνεσαι τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και ταυτόχρονα ποιες είναι οι προθέσεις σου για το άτομο αυτό. Ίσως λοιπόν να μπορούσαμε να πούμε πως, το να κάνουμε το ίδιο ακριβώς χιούμορ που κάνουμε με φίλους, σε ένα πρώτο ραντεβού για παράδειγμα, είναι αρκετά επισφαλές. Κι ο λόγος είναι απλός. Οι φίλοι μας και οι δικοί μας άνθρωποι έχουν την τύχη να μας γνωρίζουν αρκετά για να αντιλαμβάνονται πότε κάτι σαχλό, υπερβολικό, ακόμη κι απρεπές, το λέμε αστειευτικά, ενώ ένας άνθρωπος που μόλις γνωρίσαμε, ίσως το πάρει προσωπικά καθώς ό,τι πεις σε καθρεφτίζει κι αυτό αφορά και το χιούμορ σου.
Κι ενώ συχνά το χαριτωμένο χιούμορ είναι αυτό που θα σού κερδίσει πόντους, ίσως το πηγαίο κι αυτό που προκαλεί τη μεταξύ σας χημεία να είναι εκείνο που χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεκινήσεις από μικρές πινελιές κι αναλόγως με τον αποδέκτη να διανθίζεις. Όταν χρησιμοποιείται απότομα κι υπερβολικά βάζοντας μέσα έναν ανύπαρκτο παράγοντα, αυτόν της οικειότητας που δεν υφίσταται, μπορεί και να γυρίσει μπούμερανγκ σε εμάς, μιας κι ο άλλος μπορεί να νιώσει ως και παραβίαση. Έτσι, μια γνωριμία που υπό άλλες συνθήκες ξεκίνησε αισιόδοξα μπορεί να τελειώσει άδοξα.
Έτσι λοιπόν, μην μπερδεύεσαι με το πώς εκφράζεσαι με άτομα που ήδη έχετε βολιδοσκοπήσει τα όρια του χιούμορ μεταξύ σας. Ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι ένας εντελώς άγνωστος άνθρωπος με τελείως άγνωστα όρια. Έτσι, όπως και σε όλα τα άλλα, στο κομμάτι του χιούμορ χρειάζεται να καλλιεργούμε το έδαφος κι όχι να πετάμε την πατάτα περιμένοντας να φυτρώσει. Φλέρταρε με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες εσύ να σε φλερτάρουν και κάνε το χιούμορ μέσο γοητείας, όχι πατερίτσα για να σπάσεις τον πάγο της αρχής που ούτως ή άλλως δε θα σπάσει επειδή είπες ένα κρύο κι υπερβολικό αστείο. Μα αν τον ζεστάνεις λίγο-λίγο, πολλά ωραία μπορούν να συμβούν.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου