Η αγάπη κι ο έρωτας είναι σαφώς απ’ τα ωραιότερα συναισθήματα. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να είναι και η αιτία ενός συναισθηματικού πόνου, της δημιουργίας ενός ερωτικού τραύματος και της άρνησης για νέες δεσμεύσεις ή για να αφεθεί κανείς σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Όταν κάποιος βιώνει την απειλή μιας σχέσης με έναν άνθρωπο που αγαπάει πάρα πολύ ή ακόμη και την απόρριψη από αυτό το πρόσωπο, δεν μπορεί παρά να δημιουργείται ένα ερωτικό τραύμα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη δεσμού για να υπάρξει τραύμα. Με πιο απλά λόγια ένα τραύμα μπορεί να προκληθεί και όταν υπάρχει έρωτας χωρίς ανταπόκριση. Πολλά είναι τα συμβάντα που είναι ικανά να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ερωτικού τραύματος που στην πορεία μπορεί να έχει ως επακόλουθο τη συναισθηματική αστάθεια. Στην πραγματικότητα όταν κάποιος βιώσει μια τέτοια εμπειρία, διώχνει το περιστατικό στο πίσω μέρος του μυαλού προκειμένου να μην μπει στη διαδικασία να το επεξεργαστεί και να βιώσει συναισθήματα άγχους, δυσφορίας και απόγνωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γενίκευση του τραύματος, χωρίς κάποιος να είναι σε θέση να διακρίνει τι είναι αυτό που γέννησε εξαρχής συναισθήματα φόβου και άγχους.
Ένα ερωτικό τραύμα εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία έρχονται και φεύγουν. Αρχικά ξεκινάει με τη διέγερση, οπότε και το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, με έντονες κινητικές αντιδράσεις. Στη συνέχεια ακολουθεί η αποφυγή που το άτομο αποφεύγει να βρεθεί σε καταστάσεις που του προκαλούν συναισθηματική αναστάτωση και του θυμίζουν κάτι από την τραυματική εμπειρία. Ακολούθως έρχονται οι αυτόματες μνήμες, τόσο οι συναισθηματικές, όσο και οι σωματικές. Το σώμα μας όταν βρίσκεται σε συναισθηματική αναστάτωση, ξεκινάει να αντιδράει αυτόματα, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς, με τις αρτηρίες να συστέλλονται προκειμένου να στείλουν περισσότερο αίμα στους μύες. Αφού περάσει το στάδιο αποφυγής, το μυαλό μας ξεκινάει να θυμάται γεγονότα που έχουν συμβεί και μας έχουν τραυματίσει με αποτέλεσμα το σώμα μας να αντιδράει με αισθήματα άγχους, φόβου, ταραχής και δυσφορίας. Τέλος επέρχεται η συναισθηματική αναισθησία που το άτομο φοβάται να νιώσει ξανά ή φτάνει στο σημείο να πιστεύει πως όλες οι σχέσεις θα καταλήξουν άδοξα, όπως κι αυτή που προκάλεσε το τραύμα.
Ένα τέτοιο τραύμα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, αφού γίνεται καχύποπτός με τις επόμενες σχέσεις, ψάχνοντας επανειλημμένα τυχόν λάθη του συντρόφου, δημιουργώντας το συναίσθημα της ανασφάλειας και την έλλειψης εμπιστοσύνης. Επιπλέον επηρεάζει την προσωπικότητα κάποιου, με αποτέλεσμα να κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του και να μένει σε απόσταση από τον σύντροφο του, αδυνατώντας να απολαύσει τόσο τη σχέση, όσο και τα όμορφα συναισθήματα που αυτή φέρει μαζί της. Δημιουργείται μια ανασφάλεια και μια συνεχής ανησυχία με τάσεις συνεχούς ελέγχου.
Ένα ερωτικό τραύμα έχει τη δύναμη να απορρυθμίσει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου, μιας και κάτι ανεξάρτητο και άσχετο με την πραγματική αιτία του τραύματος μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, αλλά και τον συναισθηματικό κόσμο κάποιου αφού κλείνεται στον εαυτό του και υιοθετεί συναισθήματα ματαίωσης, απογοήτευσης, ακόμη και τύψεων ότι ευθύνεται για όσα του έχουν συμβεί. Το ερωτικό τραύμα είναι κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μιας και επηρεάζει σε αρκετούς τομείς της ζωής ενός ανθρώπου χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Το να ζητήσει κανείς βοήθεια γι’ αυτό δεν είναι ντροπή, αντιθέτως είναι κάτι που χρειάζεται να κάνει προκειμένου να νιώσει ο ίδιος καλά και να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.