Πολλές φορές στη ζωή νιώθουμε να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Υπεραναλύουμε τα πάντα και βάζουμε σε αντιπαράθεση καρδιά και μυαλό. Υπάρχουν φάσεις που μια κατάσταση μας έχει κουράσει και καταλήγουμε να παίρνουμε τις πιο άκυρες και αυθόρμητες αποφάσεις, τη στιγμή που νιώθουμε πως αφεθήκαμε επιτέλους και είμαστε πλέον ελεύθεροι. Αυτές οι αποφάσεις, όσο ανώριμες κι ανεύθυνες κι αν φαίνονται με την πρώτη ματιά, καμιά φορά μπορεί να αποδειχθούν οι καλύτερες επιλογές μας, ενώ πάντα έχουν κάτι να μας διδάξουν. Ακόμα όμως κι αν δε μας βγουν σε καλό, το να παίρνεις καμιά φορά τη λάθος απόφαση μπορεί μετά από καιρό να σε φέρνει σε σημείο να κάνεις τα πιο σωστά πράγματα. Ούτως ή άλλως ό,τι προκύπτει αυθόρμητα και γίνεται παρορμητικά έχει κύρια πηγή το ένστικτό μας, το οποίο θα έπρεπε να ακούμε περισσότερο.
Ας αναλογιστούμε τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης. Αρχικά προηγείται το στάδιο της σκέψης, οπότε και αναλύεται κάθε εναλλακτική πρόταση. Για τον λόγο αυτό, η λήψη μιας απόφασης δεν αποτελεί απλή επιλογή μιας πράξης ανάμεσα σε ένα σύνολο εναλλακτικών προτάσεων αλλά ολόκληρη διαδικασία. Η λήψη αποφάσεων είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, ενώ οι αποφάσεις μπορεί να αφορούν τα προσωπικά ή τα επαγγελματικά μας. Όλοι καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διαφορετικούς δρόμους, ενώ πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να είμαστε λιγότερο αναποφάσιστοι και περισσότερο σίγουροι για τις επιλογές μας. Αν ακολουθήσουμε προσεκτικά όλα τα βήματα κι εξετάσουμε τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια, με τα δυνητικά οφέλη και τις συνέπειές τους, η απόφαση μας έχει περισσότερες πιθανότητες ν’ αποδειχτεί σωστή.
Παρ’ όλα αυτά απόφαση δεν είναι πάντα σωστή, μόνο και μόνο επειδή ακολουθήσαμε ορθά τη σειρά ενεργειών που απαιτούνται. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο βασικούς λόγους, στο ρίσκο που περιλαμβάνει κάθε απόφαση και στις προσωπικές μας αξίες. Το ρίσκο είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να ανατρέψει αυτό που είχαμε εξαρχής στο μυαλό μας, διότι υπάρχει πάντα αβεβαιότητα για το μέλλον. Όσον αφορά τις προσωπικές μας προτιμήσεις, αυτές διαφέρουν μεταξύ τους, οπότε είναι υποκειμενικό αν θα μείνει κανείς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της απόφασής του.
Η λήψη μιας απόφασης δεν είναι όμως μαθηματική εξίσωση που ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ είναι που έρχεται η προσωπική πινελιά καθενός από εμάς. Σε μια δύσκολη στιγμή, όταν καλούμαστε να λάβουμε μια απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανότατα η απόφαση αυτή να προκύψει αυθόρμητα. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα αυθόρμητα που μόνο σε λάθη δε μας οδήγησαν…
Τι σημαίνει τέλος πάντων μια λάθος απόφαση; Είναι ένα λάθος που θα μας απασχολήσει στο παρόν ή που θα μας ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή; Η αλήθεια είναι πως μάλλον σ’ αυτό δεν υπάρχει απάντηση. Σίγουρα στη ζωή θα έρθουμε αντιμέτωποι τόσο με ευχάριστες όσο και με δυσάρεστες καταστάσεις. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πάρουμε μια απόφαση είτε μετά από ώριμη σκέψη είτε αυθόρμητα. Δύσκολα ξέρεις εξαρχής πού θα σε βγάλει ο δρόμος που επιλέγεις. Καμιά φορά είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις σωστές επιλογές, αλλά τα αυθόρμητα δε σημαίνει πάντα πως συνοδεύονται κι από λάθη.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.