Τη «χημεία» και την «αλχημεία» ακουστά τις έχουμε σαν λέξεις, έτσι γενικά κι αφηρημένα. Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για σχέσεις; Πώς αυτές οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν την ερωτική μας ζωή; Ποια η διαφορά της χημείας με την αλχημεία; Με δυο λόγια, η αλχημεία βασιζόταν στον πειραματισμό χρησιμοποιώντας σαν βάση μύθους, θρησκεία, αστρολογία, φιλοσοφία και πνευματικότητα. Ουσιαστικά τίποτα χειροπιαστό, κάτι που κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του δε θα έκανε ποτέ. Από την άλλη, η χημεία επίσης πειραματίζεται αλλά με βάση επιστημονικά στοιχεία και τύπους, αποδεικνύει αφού πειραματιστεί και βγάζει γενικούς και εδικούς κανόνες.

Τώρα τι σχέση έχουν αυτά με τις σχέσεις. Ο όρος «relationship alchemy» (σχεσιακή αλχημεία) είναι ένας νεοσύστατος όρος, αντίθετα με το «relationship chemistry» που αρκετοί γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε και στην καθομιλουμένη πολλές φορές σε φράσεις όπως «υπάρχει χημεία αναμεταξύ σας». Είναι καλύτερο να έχουμε χημεία στη σχέση ή αλχημεία; Είμαστε «χημικοί» ή «αλχημιστές» στις σχέσεις μας; Αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με το πώς βλέπουμε τον έρωτα και την αγάπη.

Η διαφορά ανάμεσα στους δύο ορισμούς κρύβεται στην έννοιά τους. Αν ακολουθούμε τους νόμους της Χημείας τότε θα περιμένουμε μια αντίδραση στη δράση μας, θα δίνουμε αγάπη και θα περιμένουμε να πάρουμε αγάπη πίσω διότι έτσι λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας κι αυτό είναι αποδεδειγμένο. Η χημεία χωρίζει τα δυο άτομα σαν μονάδες που έρχονται μαζί και λειτουργούν μαζί με βάση κάποιους προκαθορισμένους κανόνες. Η αλχημεία είναι αυτό που πραγματικά ψάχνουμε οι πιο πολλοί- κυρίως οι ρομαντικοί. Με βάση την αλχημεία δεν είμαστε δυο ξεχωριστές μονάδες που έλκονται λόγω κάποιου κανόνα, αλλά δυο ξεχωριστές μονάδες που έρχονται μαζί και γίνονται μία. Ένας αλχημιστής δε δίνει αγάπη και περιμένει να πάρει πίσω αγάπη. Ένας αλχημιστής θα αγαπήσει κάθε άτομο που θα μπει σε σχέση μαζί του με διαφορετικό τρόπο, με τον τρόπο που αρμόζει κάθε φορά. Η αλχημεία χτίζεται αναμεταξύ δυο ατόμων και πατάσσει τον εγωισμό που μπορεί να δείξουμε μέσα-μέσα.

Ουσιαστικά, ακριβώς όπως και στον original ορισμό της αλχημείας, έτσι κι όταν εφαρμόζεται σε σχεσιακό πλαίσιο διατηρείται η βασική έννοια. Μιλούμε για μια πιο πνευματική κι ολιστική σχέση. Ίσως αυτό κυνηγάμε όλοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Οι λέξεις «ολιστικό» και «πνευματικό» μπορεί να χτυπάνε περίεργα στ’ αυτιά κάποιου που ακολουθεί την επιστήμη κατά κόρον, ή κάποιου που πιστεύει ότι η αγάπη κι ο έρωτας είναι απλώς χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορούν λίγες χημικές αντιδράσεις να μας φέρουν πιο κοντά στο «για πάντα» -εάν βέβαια υποθέσουμε ότι υπάρχει το «για πάντα»- που αρκετοί κυνηγούν;

Κάθε σχέση έχει διαφορετικές δυναμικές οι οποίες βέβαια δε θα φανούν στα άτομα που δεν εμπλέκονται σ’ αυτή. Το να μπορούμε να καταλάβουμε αυτές τις δυναμικές και να δουλέψουμε μαζί τους εμπίπτει στην αλχημεία. Εάν μπορέσουμε, όχι μόνο να δούμε την ενέργεια του ταιριού μας αλλά και τη δική μας, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος που μπορεί να προκύψει και να το λύσουμε χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, κυρίως επειδή θα έχουμε καταφέρει να δούμε και τον εαυτό μας αλλά και τη δική μας συμπεριφορά σε αυτήν την κατάσταση. Κάτι που ίσως να ξεχνάμε να κάνουμε καμιά φορά αφού μπορεί να προτρέξουμε και να πιάσει ο εγωισμός μας το τιμόνι οδεύοντας για καβγά τρικούβερτο.

Ένα κοινό αναμεταξύ των δύο, είναι το «τα αντίθετα έλκονται». Αυτός είναι ένας νόμος τον οποίο δεν μπορεί να αρνηθεί ούτε η χημεία, ούτε η αλχημεία. Βέβαια στην αλχημεία τα αντίθετα προσεγγίζονται ως θηλυκές κι αρσενικές ενέργειες τις οποίες όλοι έχουμε ανεξαρτήτως φύλου και προσανατολισμού κι ο στόχος είναι να καταφέρουμε να εναρμονίσουμε αυτές τις ενέργειες με το ταίρι μας. Για να γίνει αυτό όμως και να καταφέρουμε να πετύχουμε μια σχέση τόσο δυνατή πνευματικά αλλά και φυσικά, πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι που αναφέραμε ξανά σ’ αυτή τη στήλη- είναι και το κλειδί σε αρκετές δυσκολίες και γι’ αυτό δε θα σταματήσω ποτέ να το λέω· πρέπει να βρούμε τον εαυτό μας.

Εάν προσπαθείτε να πετύχετε μια τόσο βαθιά σύνδεση με έναν άλλο άνθρωπο, τότε αυτό είναι το πρώτο βήμα. Δεν μπορείς να προσφέρεις τίποτα σε ένα άλλο άτομο εάν εσύ δεν είσαι ολοκληρωμένος ακόμα. Βέβαια, ποτέ δε θα είμαστε απόλυτα ολοκληρωμένοι αφού όσο περνούν τα χρόνια εξελισσόμαστε κι εμείς μαζί, αλλά πάντα είναι καλό να τσεκάρουμε τον εαυτό μας μέσα-μέσα για να σιγουρευτούμε ότι ξέρουμε πού πατάν’ τα πόδια μας. Πρέπει να λύσουμε τραύματα που μπορεί να κρατάμε από προηγούμενες σχέσεις και να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας για να ηρεμήσει και να εξελιχθεί ομαλά.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το «relationship alchemy» θα πρέπει να γίνει λίγο πιο γνωστό, διότι μας έφαγαν οι τύποι και οι καθωσπρεπισμοί. Πολλοί θα αρνηθούν να δεχτούν ότι καμιά φορά λίγη πνευματικότητα παραπάνω κάνει καλό, αλλά αφού το τυποποιημένο δε λειτούργησε γιατί να μη δοκιμάσουμε και κάτι άλλο; Ας έρθουμε και λίγο σ’ επαφή με τον ανώτερό μας εαυτό, τι μπορεί να πάει λάθος; Να καταλάβουμε για μια φορά τα δικά μας ξεσπάσματα και προβλήματα μόνο λάθος δεν μπορεί να είναι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σμαράγδα Σαββίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου