Κάθε φορά που ερωτεύεσαι θεωρείς ότι θα είναι διαφορετική από την επόμενη. Κάθε φορά υπόσχεσαι να μην κάνεις τα ίδια λάθη, να μην πέσεις στις ίδιες παγίδες αλλά να προσπαθήσεις να είναι όλα διαφορετικά, όλα διαφανή, ξεκάθαρα, χωρίς δράματα, με προοπτική, με αισιοδοξία. Φυσικά, αυτό δεν πετυχαίνει πάντα.
Η αρχή της σχέσης είναι συνήθως πιο εύκολη, μιας κι όλα είναι στο ζενίθ από άποψη ενέργειας κι έλξης. Περνάτε όμορφες στιγμές, έντονες συγκινήσεις, επικρατεί παντού ο τρελός έρωτας και κάθε μέρα αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να μπείτε λίγο πιο βαθιά στον κόσμο του άλλου, με ή χωρίς τακτική. Η συνέχεια της σχέσης γίνεται λίγο πιο πρακτική∙ συνηθίζεις να είσαι με κάποιον, να τον βλέπεις συχνά, να μοιράζεσαι μαζί του το σπίτι σου, τις όχι και τόσο όμορφες στιγμές σου, την όχι και τόσο ιδανική εκδοχή σου, μπλέκουν φίλοι, συγγενείς, κοινά πλάνα, ξενέρα, αγάπη. Το τέλος της σχέσης όμως, ποτέ δεν μπορεί να μπει σε μια σειρά, δεν έχει κανόνες, δεν προβλέπεται πολύ συχνά, δεν ακολουθεί καν γραμμή δράσεων. Είναι ένα κεφάλαιο πάντα άγραφο.
Κάθε άνθρωπος βιώνει τον χωρισμό του διαφορετικά. Άλλοι μιμούνται τα πρότυπα Σουηδίας, λένε κι ένα “wish nothing but the best for you” σαν να είναι η Adele κι άντε γεια, ενώ άλλοι τον νιώθουν το χωρισμό να καίει τα σωθικά τους∙ κλαίνε, σπαράζουν, φωνάζουν και στεναχωριούνται μέχρι να το αποβάλλουν από το σύστημα. Φυσικά μιλώντας για την περίπτωση αυτή και θέλοντας να αποκόψουν κάθε επικοινωνία, πέραν του αριθμού του κινητού που διαγράφεται, δεν μπορούν ούτε τις δημοσιεύσεις του πρώην έρωτα να αντικρίζουν οπότε οδηγούνται αναπόφευκτα στην επιλογή του unfollow.
Το unfollow δεν είναι πάντα κίνηση εγωισμού ή κίνηση μέσα στα νεύρα και τον πόνο μας, βέβαια. Κάποιες φορές είναι η σωτηρία της ψυχής μας∙ κάνουμε τη ριμάδα την αφαίρεση ακολούθου κι είναι λες και ξεφορτωνόμαστε ένα τεράστιο άγχος. Στη φάση του χωρισμού βέβαια, δεν είναι σημαντικός ο λόγος που κάνεις unfollow ή block καθώς κανείς δε θα σου τον ζητήσει, αλλά ο χρόνος που το κάνεις γιατί στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Κάποιοι έχουν την τάση απευθείας μετά τον χωρισμό τους να πηγαίνουν και να αφαιρούν την πρώην σχέση τους από όλα τα social ώστε να μην έχουν πρόσβαση στη ζωή της, αλλά και το άτομο αυτό να μην έχει πρόσβαση στη δική τους. Τι μας δείχνει αυτή η κίνηση όμως που γίνεται σε χρόνο dt; Μας δείχνει ότι είναι μια κίνηση στρατηγική που θέλει κάτι να πετύχει, πολύ συγκεκριμένο. Άλλωστε δε γίνεται μέσα σε δέκα λεπτά από τον χωρισμό σου να έχεις τέτοια διαύγεια να ασχοληθείς με τα σόσιαλ, νομίζω πως άλλα πράγματα σε απασχολούν εκείνη τη στιγμή. Άσε που το να μείνεις λίγο καιρό το φάντασμα του πρώην έρωτά σου είναι και λίγο άγραφος κανόνας των χωρισμένων -ορίστε βρήκαμε έναν κανόνα- γιατί σε καίει να μάθεις αν πονάει όπως εσύ κι αν σου στέλνει έμμεσα μηνύματα.
Ένα unfollow ή το block του δεκαλέπτου λοιπόν, μας παρουσιάζει έναν άνθρωπο που κάνει κίνηση ψαρέματος. Πιστεύει ότι αν αντιδράσει αμέσως μετά την είδηση του χωρισμού, τότε κι ο άλλος θα κινηθεί αναλόγως, θα αγχωθεί και θα θέλει να γυρίσει πίσω, θα στρεσαριστεί που δε θα έχει πρόσβαση στη ζωή του, μιας και μέσω αυτού τον πετά ουσιαστικά εκτός.
Κάποιοι άλλοι, πάλι, επιλέγουν να προβούν στην κίνηση αυτή πολύ αργότερα, πράγμα που οδηγεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. Δείχνει ότι το σκέφτηκες, ότι η κίνηση αυτή κάθισε για καιρό μέσα σου και κατέληξες στο ότι θα είναι αυτό που πρέπει να κάνεις για να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη. Μπορεί στην αρχή να σκέφτηκες ότι θα αντέξεις να είσαι θεατής του πώς προχωρά τη ζωή του, αλλά τελικά δεν τα κατάφερες. Μπορεί να ήθελες να δώσεις χώρο και χρόνο στην απόφαση του χωρισμού σας για να κρίνεις αν θα είναι κάτι οριστικό ή κάτι που θα αλλάξει στις επόμενες εβδομάδες.
Το unfollow μετά από κάποιο διάστημα δείχνει αποφασιστικότητα κι ίσως ότι θέλεις να αλλάξεις σελίδα, ενώ το unfollow αμέσως μετά δείχνει έναν πληγωμένο άνθρωπο που νιώθει ότι έτσι θα τραβήξει την προσοχή και θα διεκδικήσει υπογείως επανασύνδεση. Είτε επιλέξεις το πρώτο, είτε επιλέξεις το δεύτερο, φρόντισε να είσαι σίγουρος ότι μετά από λίγο δε θα ψάχνεις να δεις ποιος φίλος σου ακολουθεί το πρώην έτερον ήμισυ για να ψαρεύεις από εκεί τα γεγονότα. Σίγουρα μπορείς και καλύτερα από αυτό.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου