H θέση του τρίτου προσώπου σε μια σχέση είναι ένα διαρκές περίμενε. Μια αναμονή για να πάψει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μια ελπίδα συνεχόμενη να λήξει επιτέλους αυτή η αίσθηση του μεμπτού. Το προσδοκώμενο σε αυτά τα μπλεξίματα είναι η αποδέσμευση του ατόμου που μας ενδιαφέρει από την αρχική του σχέση και η αφοσίωσή του στην παράλληλη, γιατί συνήθως αυτές είναι και οι πολύκροτες υποσχέσεις που λούζουν τέτοια τρίγωνα. Κι είμαστε εδώ για να βαρέσουμε καμπανάκι σε 10 συμπεριφορές που μαρτυρούν οτι μάλλον αυτό το ρημάδι το τρίγωνο, τρίγωνο θα παραμείνει κι ας σπρώχνουμε τοίχους.
1. Θέλει λιγάκι χρόνο
Όταν η συζήτηση θα στραφεί σε αυτά τα άβολα περί χωρισμού, του ενός του τρώνε το συκώτι και του άλλου που ομολογουμένως του φέρνουν μια παράταση, απλώς του χαλάνε τη βολή. Ζητείται χρόνος για υποτιθέμενη ωρίμανση των συνθηκών, για να το ξεφουρνίσει κανείς το “χωρίζουμε” με χάρη και στιλ κι άλλα τέτοια τραγελαφικά. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τίποτα δε θα ωριμάσει, απλώς το τρενάρει γιατί δε θέλει. Αν θες ούτε ο θεός ο ίδιος δε σε κρατάει.
2. Η βασική σχέση μόνο κρίση δε δείχνει να περνάει
Μια από τις βασικές παγίδες που πέφτουν οι περισσότεροι σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η πεποίθηση πως η βασική σχέση θα αρχίσει να πηγαίνει άσχημα, και τότε θα φανεί το πρόβλημα που ονομάζεται τρίτο πρόσωπο. Και την αποκαλούμε παγίδα, γιατί και η σχέση συνεχίζει κι είναι μια χαρά κι αυτός που περιμένει συνεχίζει να έρχεται δεύτερος. Όσα “θα” κι αν πέσουν στο τραπέζι, θολό το τοπίο για ειλικρίνειες και πράξεις.
3. Δείξε λίγη κατανόηση κι εσύ!
Τόση ώρα τα αναλύουμε, τι νόμιζες, δε θα έπεφτε πάνω σου η ευθύνη; Φέρνεις τη συζήτηση στο θέμα που σε καίει και σε βγάζει από τα ρούχα σου, αλλά μάλλον πατάς πλήκτρα ευαίσθητα και ντροπή σου κιόλας. Τέτοιες στάσεις αμυντικές, δείχνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Και κατάλαβε ότι αυτό το γνωστό «στους δύο τρίτος δεν χωρεί», σε κάποιους φαίνεται σαν challenge που θέλουν να ξεπεράσουν. Και συμμετέχεις ενεργά.
4. Δεύτερη θέση και ξεκάθαρη
Στο πρόγραμμα, στις προτεραιότητες, στα συναισθήματα, τερματίζεις δεύτερος. Κομματάκι δύσκολο βλέπεις να μοιραστεί ψυχή και σώμα στα δύο και στα τρία. Δε μοιράζεται ισότιμα, αδύνατον. Γι’ αυτό και ο χωρισμός δεν είναι πιθανό σενάριο, γιατί η βάση είναι αλλού και όχι στα μάτια τα δικά σου.
5. Τι είναι αυτό που τους ενώνει
Ένας από τους λόγους που λέει ότι δεν μπορεί να χωρίσει, είναι γιατί όντως ως ένα βαθμό δεν έχει τη δύναμη να το κάνει. Στόχοι, βολή της καθημερινότητας, ή κι αυτό το ακατανόητο συναισθηματικό δέσιμο κρατούν τη σχέση ζωντανή, ή τουλάχιστον υπαρκτή, αφού η πίστη έχει χαθεί. Καιρός να δεις εξωτερικά τις συνθήκες, γιατί κάτι υπάρχει πέρα από τη μύτη σου, που μάλλον θα δώσει απαντήσεις, και μακάρι λύσεις στα δεσμά σου.
6. Μας εξιτάρει η συνθήκη
Όσοι βρίσκονται σε σχέση τριαδική, με τον ρόλο του κακού, θεωρούν πως ζουν τον μεγάλο έρωτα, εξού και το παράλογο της κατάστασης. Έτσι δικαιολογείται μέσα τους η αναμονή κι αυτό το γαμώτο που κάθε λίγο και λιγάκι ξυπνάει. Στην πραγματικότητα, κάποιους ανθρώπους τους ενθουσιάζει η ιδέα του κρυφού, βλέπουν την ευκαιρία να διεκδικούνται από δύο συντρόφους. Μήπως πρωταγωνιστείς κι εσύ σε τέτοιο έργο;
7. Βασίζεις τις ελπίδες σου σε λόγια
Ζεις μια σχέση έντονη, αφού δεν υπάρχει ομαλότητα, πράγμα που αποδέχεσαι κι όλα οκ. Μήπως παθητικά αποδέχεσαι και λόγια που απλώς λειτουργούν σαν γάζες σε πληγές ανοιχτές; Τσέκαρε αν μιλάς με τον άνθρωπό σου ή με αυτόν που νομίζεις πως γνώρισες. Σκέψου αν όλες αυτές οι υποσχέσεις σου δίνονται γιατί αυτές θες να ακούσεις, όχι επειδή θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Αν η μοίρα σάς έφερε μπροστά σε τρίγωνα τετράγωνα κι άλλα σχήματα ζόρικα, φροντίστε τουλάχιστον να τις ζήσετε χωρίς να πληγώσετε το μέσα σας. Είτε χωρίσει, είτε δε χωρίσει, είτε το παίξει τρελίτσα, είτε όντως προσπαθεί να κάνει πράξη όσα λέει. Ο έρωτας είναι για να τον ζούμε στο έπακρο, όχι για να περιμένουμε το περιβάλλον να πάψει να είναι αφιλόξενο. Κι ας προστεθεί αυτό σαν σημάδι για να μας πάρει μακριά με ό,τι θα έπρεπε να μας πέφτει λίγο. Φιλιά στα μούτρα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου