Κατά τη διάρκεια της ζωής σου γνωρίζεις πολλά άτομα, στις σπουδές, τις ασχολίες, τα περιβάλλοντα εργασίας που αλλάζεις, κάνεις παρέες και μέσα απ’ τις παρέες έρχονται κι άλλες γνωριμίες. Γνωστοί, φίλοι, έρωτες. Κι όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό σε σχέση με σένα.
Είναι αυτοί που διάλεξες ενίοτε να έρθεις πιο κοντά, που σου δημιούργησαν κάποια έλξη, που σε τράβηξαν με κάποιο τρόπο να τους γνωρίσεις καλύτερα και να δημιουργήσεις δεσμούς μαζί τους.
Σε τράβηξε «κάτι» σε αυτούς που ενδεχομένως να μην μπορούσες καν να προσδιορίσεις. Είναι η ενέργεια που σου μετέδωσαν, γνωρίζοντάς τα, η διάθεση που κουβαλάνε πάνω τους και τελικά η αύρα που σου εκπέμπουν.
Η αύρα εξηγείται ως ένα σύνολο ηλεκτρομαγνητικών μορφών ενέργειας που περιβάλλει το φυσικό σώμα και θεωρείται η έδρα της ζωτικής δύναμης. Ο περισσότερος κόσμος το χρησιμοποιεί για να περιγράψει κοινώς και πιο απλά την αύρα ως τη θετική ή η αρνητική ενέργεια που μπορεί να σου βγάλει κάποιος, δημιουργώντας σου τ’ αντίστοιχα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.
Μια ενέργεια που προηγείται της γνωριμίας κι υπερέχει αυτής. Αυτό που μπορείς να καταλάβεις είναι ότι είναι κάτι όχι τόσο επιφανειακό, άλλα πιο γενικό σε σχέση με κάποιο πρόσωπο. Δεν είναι η εμφάνιση, δεν είναι ένα χαρακτηριστικό συγκεκριμένο, αλλά κάτι στο σύνολο που σε τραβάει.
Πόσες φορές έχεις προσέξει κάποιον μόνο και μόνο γιατί σε έχει τραβήξει κάτι σε αυτόν που δεν μπορείς ωστόσο να προσδιορίσεις, ξέροντας ότι δεν είναι πάντως η εμφάνισή του; Μη μου πεις ότι δε σου ‘χει τύχει, δεν το πιστεύω.
Ή μη μου πεις ότι δεν έχει τύχει να βγάλεις συμπεράσματα και να σου έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις απ’ την πρώτη στιγμή που έχεις αντικρίσει ένα άτομο! Με την πρώτη επαφή να έχεις συμπαθήσει ή αντιπαθήσει κάποιον, χωρίς να έχεις μιλήσει περαιτέρω μαζί του, χωρίς να τον έχεις γνωρίσει καλύτερα. Κι είναι αυτό το «κάτι» που σου βγάζει και συμβαίνει αυτό, επηρεάζοντας την κρίση σου.
Απ’ όλες τις περιπτώσεις όμως, του έρωτα είναι η πιο τρανταχτή. Εκεί, που μπορεί να σε μαγνητίσει κάτι πέρα απ’ τον έλεγχο και την πρόβλεψή σου. Ελκύεσαι από άτομα που δεν περίμενες να το κάνεις και μάλιστα από κάποια που δεν μπορείς να εξηγήσεις και το γιατί ενώ βρίσκεσαι ν’ αναρωτιέσαι πολλές φορές με τις επιλογές σου και να προσπαθήσεις να εξηγήσεις τα ανεξήγητα.
Πώς να ερμηνεύσεις άλλωστε πράγματα σαν κι αυτά; Σάμπως και γίνεται; Εκεί που ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση, εκεί διαγράφει και συνεχώς κύκλους, δίχως να καταλήγει κάπου.
Το σίγουρο είναι ότι στον έρωτα, όποιος πει ότι τον πρωταρχικό ρόλο τον κατέχει η εξωτερική εμφάνιση, κάνει λάθος. Άλλωστε δεν τον αποκαλούν μάταια «τυφλό». Ο τίτλος επιβεβαιώνεται μέσα απ’ όλα εκείνα τα ζευγάρια που παρατηρείς στο δρόμο κι αναρωτιέσαι τι τους ένωσε και πρώτα απ’ όλα απ’ τον ίδιο σου τον εαυτό, όταν σου έλαχε μια τέτοια αντίστοιχη περίπτωση.
Είναι αυτή η αύρα, η ενέργεια ή αυτό το «κάτι» αν θες, που διεγείρουν τον εγκέφαλό σου κι ερωτεύεσαι. Ναι, τον εγκέφαλο. Αυτό είναι το όργανο που ξεκινάει ο έρωτας κι όχι η καρδιά κι ας λένε. Αν δε δώσει την εντολή ο εγκέφαλος τίποτα δεν πάει παραπέρα. Η καρδιά απλά ακολουθεί κι ύστερα συνεχίζει το έργο, συμπληρώνοντάς το.
Είναι αυτά τα ίδια λοιπόν, που όχι μόνο στον έρωτα, αλλά και στη φιλία, την καθημερινότητα και την κάθε γνωριμία θα αποτελέσουν τελικά το σημαντικότερο παράγοντα και θα σε κρατήσουν.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη