Η ελκυστικότητα του κάθε ανθρώπου είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα. Ξεκινά απ´ την εμφάνιση που θεωρείται ο πρόλογος, ωστόσο το κυρίως θέμα κι ο επίλογος -που είναι και τα πιο σημαντικά- αφορούν τις πτυχές του χαρακτήρα του και τη νοοτροπία της προσωπικότητάς του. Το να επενδύεις μόνο σ´ ένα απ´ τα παραπάνω, μακροπρόθεσμα θα σου αφαιρέσει πόντους. Το μυστικό βρίσκεται στην αρμονία και στην ισορροπία μεταξύ τους. Υπάρχουν κάποιες κοινές συνήθειες που κάνουν έναν άνθρωπο μη ελκυστικό στο μυαλό και στα μάτια των άλλων.

 

1. Αγένεια

Ίσως, το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει πόση παιδεία έχει αποκτήσει ένας άνθρωπος. Η αγένεια εκδηλώνεται κυρίως μέσω της συμπεριφοράς και καμουφλάρεται απ´ την αίσθηση της υψηλής αυτοπεποίθησης και της ισχυρογνωμοσύνης. Μπορείς να την καταλάβεις έντονα μέσα απ´ τις μικρές λεπτομέρειές της. Για παράδειγμα, βγαίνεις μ´ έναν άνθρωπο που ναι μεν δείχνει ευγενικός ως προς τα τυπικά, όμως καταλαβαίνεις πως κάτι πάει λάθος στη διάρκεια της συζήτησής σας. Σε διακόπτει πριν προλάβεις να ολοκληρώσεις τη φράση σου. Δείχνει πως τα ξέρει όλα. Δε δίνει τη δέουσα προσοχή στα λεγόμενά σου. Η στάση του σώματός του είναι η μη επιβεβλημένη. Έχει προετοιμάσει ένα προσχεδιασμένο μοτίβο ερωτήσεων κι απαντήσεων που έχει ως στόχο να δείξει την εικόνα του ανώτερου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως αγένεια δεν είναι μόνο το πως θα συμπεριφερθείς στο πρακτικό κομμάτι. Κάθε στιγμή οφείλεις να συμπεριφέρεσαι στους άλλους με όσο το δυνατόν περισσότερη αβρότητα. Δεν έχει σημασία αν στην ανταποδώσουν. Άλλωστε, αυτοί που δε θα το κάνουν δε θα έχουν και θέση στη ζωή σου.

 

2. Αναξιοπιστία

Ο Νίτσε είχε γράψει το εξής: «Η ελευθερία του ανθρώπου δε συνίστατο ποτέ στο να μπορεί να έρχεται και να φεύγει όποτε θέλει, καθώς και στο να κάνει ο,τι θέλει. Αλλά, στο να δίνει στον εαυτό του μορφή, στο να πραγματοποιεί τη μορφή που περιέχει ή θέλει. Να είσαι σημαίνει να τηρείς το λόγο σου». Εάν θέλεις να θεωρηθείς ελκυστικός πρέπει να σταματήσεις να υπόσχεσαι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις, ν´ ακυρώνεις σχέδια ή και να τ´ αλλάζεις συνεχώς. Ο καθένας θέλει να έχει απέναντί του κάποιον που να ξέρει πως μπορεί να βασιστεί πάνω του. Να του δημιουργήσει μια δυναμική αξιοπιστίας, ωριμότητας και σοβαρότητας.

 

3. Έλλειψη αυθεντικότητας

Όλοι μας έχουμε ατέλειες, ως εκ τούτου κι ανασφάλειες. Το να δείχνεις πως έχεις «αγκαλιάσει» τις ατέλειές σου δείχνει πως έχεις αγαπήσει τον εαυτό σου. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί δυνατή έλξη. Πολλές φορές, μένουμε στην εικόνα μιας ψευδεπίγραφης και ντεμέκ τελειότητας. Μόνο που αυτή είναι απείρως υποκειμενική, απ´ τη στιγμή που δεν μπορεί να οριστεί στον απόλυτο βαθμό. Η αυθεντικότητα φανερώνει την απλότητα της ανθρώπινης ύπαρξης που γνωρίζει να σέβεται, να εξελίσσει και να εξελίσσεται. Φυσικά, δε θα εκτιμηθεί απ´ όλους. Όμως, θα σε προφυλάξει από περιττές γνωριμίες.

 

4. Αρνητικότητα

Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει περάσει μέσα από συμπληγάδες και να μην έχει βιώσει αντιξοότητες στη ζωή του. Μέσα από αυτές έμαθε πώς να γίνει πιο δυνατός, πιο φιλοσοφημένος και πιο αισιόδοξος. Όταν μιλάς συνέχεια για το πόσο δύσκολα έχεις περάσει και για το τι δεν πάει καλά στην καθημερινότητά σου, τότε αποτυπώνεις ένα κλίμα απαισιοδοξίας. Εννοείται, πως θ´ αναφερθείς σ´ αυτά που σου έδωσαν ένα μάθημα, ένα τράνταγμα, μια στασιμότητα. Θα ταυτιστεί κι ο συνομιλητής σου σε αρκετά από αυτά. Στο τέλος, αυτό που θα δηλώσει ωραιότητα είναι η θετική στάση απέναντι στ´ άσχημα που σου έχουν συμβεί.

 

5. Επιφανειακά πρότυπα

Πολλές φορές ξεχνάμε πως μας καθορίζουν κι αυτά που θαυμάζουμε. Τα πρότυπα που έχουμε δημιουργούν μια βαθιά ελκυστικότητα ή μια κοινότοπη επιφανειακότητα. Ένα πρότυπο πρέπει να περιέχει νόημα και σκοπό. Ώστε, να του μοιάσουμε ή γιατί όχι και να το ξεπεράσουμε. Όταν σε ρωτήσει κάποιος για το τι θαυμάζεις κι εσύ του απαντήσεις πως είτε δε θαυμάζεις κάτι είτε πως σου αρέσουν πρότυπα που αποδεδειγμένα δεν παρουσιάζουν κάποιο αξιόλογο ενδιαφέρον, τότε αυτομάτως θα γίνεις βαρετός. Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν διαφορετικές και ξεχωριστές προοπτικές, για να εντυπωσιαστούν.

 

6. Ανειλικρίνεια

Η αλήθεια και το ψέμα έχουν κάτι κοινό: ο χρόνος -σοφός ένεκεν-  τα φανερώνει κάποια στιγμή. Πολλοί βρίσκουν διάφορους λόγους για να τα δικαιολογήσουν. Αυτοί οι λόγοι στερούνται σοβαρών επιχειρημάτων. Δε δύναται να οικοδομηθεί οποιαδήποτε σχέση (ερωτική, φιλική, επαγγελματική, κοινωνική)  που να φέρει μέσα της έστω κι αυτά τα μικρά κι «ανώδυνα» ψέματα. Επειδή, το μικρό κάποια στιγμή θα μεγαλώσει. Είναι το μόνο βέβαιο. Και τότε το ένα θα φέρει το ένα άλλο κι ένας χείμαρρος ανειλικρίνειας θα πάρει μαζί οτιδήποτε βρει στο πέρασμά του. Η αλήθεια δεν πονάει, αλλά σε ομορφαίνει.

 

7. Ρηχότητα σκέψης

Η φροντίδα του εαυτού αποτελείται από δυο μέρη: τη σωματική και την πνευματική. Κι αν για τη σωματική είναι σχετικά απλό να τη φροντίσεις, για την πνευματική είναι λίγο πιο δύσκολο μιας και πρέπει να αφιερώσεις ποιοτικό χρόνο. Να εμβαθύνεις στις απόψεις σου, να σχηματίσεις ολοκληρωμένη γνώμη και δομημένη σκέψη. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε μιλώντας με τους γύρω μας. Μαθαίνουμε και μας μαθαίνουμε. Φαντάζομαι πως θα σου έχει τύχει να μαγευτείς κάποια στιγμή από έναν άνθρωπο που σε μια συζήτησή σας δε μίλησες σχεδόν καθόλου παρά μόνο τον άκουγες γιατί γοητεύτηκες από αυτά που εισέπραξες.

 

8. Σκληρότητα χαρακτήρα

Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία όπου για να επιβιώσεις χρειάζεται να ´σαι σκληρός, λένε. Άραγε πόσοι έχουν κατανοήσει πως η σκληρότητα φέρνει -μεταξύ άλλων δεινών- την απονιά, την αγριότητα και την ασπλαχνία; Είναι τελείως διαφορετική η σκληρότητα απ´ τον ορθολογισμό. Ο ορθολογισμός θα σου χρειαστεί αρκετές φορές , όπως κι η ευαισθησία. Το να δείξεις την ευάλωτη πτυχή σου στους σωστούς ανθρώπους είναι ευλογία. Διακρίνουν κάποιον που δε φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του και δε διστάζει να προβάλει την αγνότητα της ψυχής του.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου