Όταν ο κόσμος μαζεύεται από τις παραλίες στο σπίτι κι αρχίζουν τα πρωτοβρόχια, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές κάθε χρόνο. Εκτός από τους χρήστες των social media που ανήκουν στην κατηγορία «καλημεράκηδες» και «καληνυχτάκηδες» υπάρχει και μία ακόμα, η οποία χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και ονομάζεται «καλομηνάκηδες». Είναι ουσιαστικά αυτοί οι φίλοι μας στο Facebook, στο Instagram αλλά και σε άλλες εφαρμογές, που κάθε πρώτη του μήνα ποστάρουν από ένα τραγούδι «της εποχής», για να ευχηθούν «Καλό Μήνα». Κι όταν λέμε «της εποχής» δεν εννοούμε κάτι σύγχρονο, που βγήκε τώρα πρόσφατα και κάπως τους άρεσε, μα εννοούμε τραγούδια που περιέχουν στους στίχους, αλλά κυρίως στον τίτλο τους, κάτι που να θυμίζει την εποχή. Το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει κυρίως το φθινόπωρο. Ίσως γιατί είναι η προσαρμογή από την τρέλα του καλοκαιριού στο κλείσιμο στο σπίτι και στο πήξιμο στη δουλειά. Πιθανόν βέβαια να φταίει και το ότι συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις άλλη άδεια μέχρι την πρωτοχρονιά και εκεί κάπου σε πιάνει μια μελαγχολία. Και κάπου εκεί ξεκινάει και το δικό μας μαρτύριο.

Αν ήξεραν οι δημιουργοί των τραγουδιών αυτών ότι το ποστάρισμά τους θα ήταν τόσο συχνό κάθε πρώτη του μηνός, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα έβγαζαν στη δημοσιότητα. Και αυτό γιατί είμαστε σχεδόν 100% σίγουροι ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που τα αναρτούν, δεν τα ακούνε εκείνη τη στιγμή, δεν είναι η μουσική που τους αρέσει ή ακόμη και δεν τα έχουν ξανακούσει στη ζωή τους. Απλά θέλουν να έχουν στο προφίλ τους κάτι που θα παραπέμπει σε φθινόπωρο και ας είναι και άκυρο. Συγκεντρώσαμε τα πέντε δημοφιλέστερα αυτής της εποχής, τα οποία ποστάρονται σε συγκεκριμένες μέρες από μεγάλο πλήθος χρηστών -κυρίως στα ελληνικά social media- και υπάρχει ένα εξίσου μεγάλο μέρος χρηστών που δε θέλουν να τα ξαναδούν ποσταρισμένα και απλά φωνάζουν «φτάνει, όχι άλλο κάρβουνο, λυπηθείτε μας!», αλλά δεν τους ακούει κανείς.

 

1. «Wake me up when September ends» – Green Day (2005)

Πρώτο και καλύτερο το τραγούδι των Green Day «Wake me up when September ends». Αν ήξερε ο Billy Joe, frontman και δημιουργός του τραγουδιού, ότι ο τίτλος του θα γινόταν η παντιέρα των «καλομηνάκηδων» κάθε πρώτη και τελευταία του Σεπτέμβρη, ίσως να το ξανασκεφτόταν. Και αυτό γιατί το τραγούδι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με την εποχή, ούτε με τον μήνα Σεπτέμβριο και σίγουρα δε σχετίζεται με ευχές. Ο B.J.Armstrong έγραψε το τραγούδι για τον πατέρα του που έχασε όταν ήταν δέκα χρονών και ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως «προσωπική του ιστορία». Όταν βγήκε στα ραδιόφωνα, συνέπεσε με τις μεγάλες καταστροφές που είχε προκαλέσει ο τυφώνας Catrina στις Η.Π.Α. και ο κόσμος το συνέδεσε και με αυτό το γεγονός. Με την πάροδο του χρόνου το τραγούδι έγινε διαδικτυακό μιμίδιο, καθώς στις 30/9 και 1/10 οι Αμερικανοί χρήστες αναρωτιούνται κάθε χρόνο αν ξύπνησε ο Billy Joe, με τον ίδιο να απαντάει ότι θα βγάλει ένα τραγούδι που θα λέγεται «Shut the F*** Up When October Begins».

 

2. «November Rain» – Guns N’ Roses (1992)

Η διασημότερη μπαλάντα των Guns N’ Roses είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μιας και οι περισσότεροι δεν έχουν μπει καν στον κόπο να την ακούσουν ολόκληρη. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο τραγούδι -το οποίο ποστάρεται κατά κόρον κάθε πρώτη του Νοέμβρη- έχει διάρκεια ούτε λίγο ούτε πολύ εννιά λεπτά. Ο δημιουργός του και τραγουδιστής του συγκροτήματος Axl Roses, δούλευε το κομμάτι αυτό σχεδόν μια δεκαετία και σε μια παλιότερη εκδοχή είχε διάρκεια δεκαοκτώ λεπτά. Φαντάζεστε κάθε φορά που το βλέπει κάποιος χρήστης σε post στα social media να έπρεπε να το έπαιζε ολόκληρο; Ούτε μέχρι το καλοκαίρι δε θα σταματούσε η βροχή!

 

3. «I put a spell on you» – ‘Screamin’ Jay Hawkins (1956) & Bette Midler (1993)

Το τραγούδι σύμβολο του halloween είναι αναμφισβήτητα αυτό, για αυτό και το βλέπουμε κάθε 31/10 ποσταρισμένο. Αν και μετράει πάνω από εξήντα χρόνια ζωής, ο κόσμος το γνώρισε μέσα από τις διασκευές της Nina Simone (1965), του συγκροτήματος Creedence Clearwater Revival που το τραγούδησε στο Woodstock το 1969, της Sonique (1998) και την πιο πρόσφατη live performance της Annie Lennox το 2015. Το αστείο και συγχρόνως παράδοξο με αυτό το τραγούδι, είναι ότι οι διασκευές το έκαναν να ακούγεται ως μια ερωτική μπαλάντα, ενώ το αρχικό τραγούδι ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο εκκεντρικός Screamin’ Jay Hawkins -φορούσε ένα κόκκαλο στη μύτη και εμφανιζόταν τυλιγμένος με πλαστικά φίδια- κατά την ηχογράφηση του τραγουδιού τα είχε ολίγον «τσούξει» μαζί με την υπόλοιπη μπάντα, με αποτέλεσμα το τραγούδι να έχει πολλές υψηλές νότες, ουρλιαχτά και ακανόνιστους ήχους. Περιέργως βέβαια το τραγούδι σε αυτήν την «έξαλλη» μορφή έγινε νούμερο ένα και παρ’ όλο που οι διασκευές το έκαναν πιο soft, η υπέροχη Bette Midler το 1993 θα το τραγουδήσει στην κωμωδία φαντασίας «Hocus Pocus» της Disney ως η μοχθηρή μάγισσα Winifred Sanderson και κάθε χρόνο θα τη βλέπουμε ποσταρισμένη το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου μέχρι να σταματήσει η γη να γυρίζει.

 

4. «Gone Till November» – Wyclef Jean (1997)

Τόσο σημαδιακός ο μήνας Νοέμβριος που έκανε τον ράπερ Wyclef Jean να γράψει ένα τραγούδι όπου θα λέει ότι θα λείπει μέχρι να περάσει ο μήνας. Και δεν το λέει μία φορά στο τραγούδι αλλά επτά με οκτώ φορές και κάποιες συνεχόμενα. Ευτυχώς που όταν ποστάρεται σε κάποιον τοίχο δε χρειάζεται να παίζει συγχρόνως, γιατί αυτός που το ακούει μπορεί να νομίζει ότι κόλλησε η βελόνα. Και σε συνδυασμό με τις αναρίθμητες δημοσιεύσεις θα μας κάνει να την κάνουμε κι εμείς μέχρι τον Αύγουστο.

 

5. «Harvest Moon» – Neil Young (1992)

Αν και πιο σημαδιακό για τους Αμερικανούς χρήστες, το τραγούδι αυτό έχει πάρει τον τίτλο από την πανσέληνο της φθινοπωρινής ισημερίας, λίγο πριν φύγει ο Σεπτέμβρης. Το τραγούδι είναι μια ερωτική μπαλάντα στην πραγματικότητα, αλλά οι χρήστες το έχουν συνδέσει με χορό κάτω από την πανσέληνο και για κάποιους αυτό θυμίζει τελετουργικό μαγισσών. Ίσως αν το ακούγανε κάπως πιο προσεκτικά και καταλάβαιναν τους στίχους του τραγουδιού, να το πόσταραν κάποια άλλη χρονική στιγμή ή -ακόμα καλύτερα- να το άφηναν στην ησυχία του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη