Κάθε οικογένεια έχει τη μοναδικότητά της, τον χαρακτήρα της, μια πινελιά που την κάνει ξεχωριστή. Έτσι και η δική μου είχε τη μαμά μου, με καταγωγή Αρμενοελληνική, σίγουρα λοιπόν όχι αυτό που λέμε «κλασική Ελληνίδα μάνα». Στο σπίτι ακουγόντουσαν από Ελληνικά μέχρι Γαλλικά κι Αραβικά, τρώγαμε ταμπουλέ και χωριάτικη στο ίδιο τραπέζι και όταν ακούγονταν συζήτηση στο τηλέφωνο γινόταν μια μίξη τεσσάρων γλωσσών που ήταν λίγο σαν να έκανες ζάπινγκ σε μια τηλεόραση που έπιανε κανάλια από όλο τον κόσμο.
Στο σπίτι ακούγονταν συχνά γαλλικά τραγούδια και ιστορίες από τον Λίβανο. Ένας άλλος κόσμος ξεχυμένος στο τραπέζι του σαλονιού, γεμάτος από μια κουλτούρα αλλιώτικη, κάπως απόμακρη μα ταυτόχρονα δική μας. Ιστορίες από μάχες, από υπόγεια, από διαφυγές και ταυτόχρονα από αλληλεγγύη που μάλλον πρέπει να βρεθείς σε δύσκολες συνθήκες για να καταλάβεις πώς λειτουργεί. Μια χώρα άλλοτε «διαμάντι της Μέσης Ανατολής», σύγχρονη και πλούσια. Πώς είναι λοιπόν να μεγαλώνει κάποιος έχοντας ερεθίσματα, ακούσματα και ιστορίες από δύο διαφορετικές μεριές του πλανήτη;
Το να μεγαλώνεις με έναν γονιό από άλλη χώρα είναι συναρπαστικό. Η κάθε σου μέρα είναι μια μίξη από διαφορετικές κουλτούρες. Μαθαίνεις από μικρός για άλλες χώρες και αποκτάς μια σύνδεση με ένα μέρος του κόσμου που μπορεί να μην έχεις επισκεφτεί ποτέ αλλά το νιώθεις σαν δεύτερο σπίτι σου. Αν σου μάθει ο γονιός σου τη μητρική του γλώσσα, τότε θα γίνεις δίγλωσσος ή τρίγλωσσος, κάτι που θα σου είναι χρήσιμο για όλη σου τη ζωή και που θα ανοίξει τον εγκέφαλό σου τόσο σε επίπεδο μάθησης όσο και σε επίπεδο ιδεών.
Μαθαίνεις να αγαπάς το διαφορετικό, να σέβεσαι άλλους λαούς και αγκαλιάζεις όσα δε γνωρίζεις, καθώς όλα αυτά είναι κομμάτι σου. Φτάνει μια συζήτηση με τον γονιό σου και ταξιδεύεις σε έναν άλλο κόσμο, ανακαλύπτεις έναν διαφορετικό λαό και ένα νέο τρόπο ζωής. Τα ήθη και τα έθιμα από τις δύο αυτές διαφορετικές κουλτούρες συναντιούνται μέσα στο σπίτι σου και φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο κολάζ που εσύ το αποκαλείς καθημερινότητα.
Κανείς δεν είπε όμως πως όλα είναι μέρος ενός ουράνιου τόξου που ενώνει δύο χώρες. Ίσως κάποιες φορές μεγαλώνοντας να νιώσεις πως δεν ανήκεις και απόλυτα στον τόπο που βρίσκεσαι και πως έχεις κάποιες διαφορές με τους άλλους γύρω σου. Πως οι άλλες οικογένειες έχουν έναν διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας από αυτόν που έχεις μάθει εσύ και πως δυσκολεύεσαι να εγκλιματιστείς ανάμεσά τους. Πως κάποια πράγματα που για εσένα είναι δεδομένα για τους άλλους δεν είναι κι ίσως μάλιστα να μπαίνεις μια στο τόσο και στη διαδικασία να εξηγείς πως εσείς στο σπίτι σας αυτό το κάνετε αλλιώς. Μα έχουν όλα αυτά τη χάρη τους, είναι δικές σου αυτές οι εξηγήσεις και οι πιο αμήχανες στιγμές, τις αγαπάς λοιπόν.
Το πιο όμορφο πράγμα αν έχεις γεννηθεί σε μια τέτοια οικογένεια, είναι πως έμαθες από μικρός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι απ’ όπου και αν κατάγονται. Για την ακρίβεια ίσως κατάλαβες πως κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται αλλιώς μονάχα αφού μεγάλωσες -αφού δεν υπήρχε καν στη σφαίρα της φαντασίας σου η ιδέα πως μπορεί να αλλάζει κάτι αν είσαι από αλλού- και σίγουρα όταν το πρωτοείδες κάπως παραξενεύτηκες. Είχες μάθει να βλέπεις τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια θέλω στα μάτια των γονιών σου και έτσι έμαθες να κοιτάς και τους άλλους ανθρώπους. Διαμορφώθηκες και πλάστηκες με αυτήν τη μίξη λαών και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναζητάς την αλληλεπίδραση με ανθρώπους από αλλού, αφού το να γνωρίζεις το κάτι αλλιώτικο σου προσφέρει οικειότητα.
Φυσικά είναι και στον άνθρωπο, όμως όταν θα ακούσεις κάποια απ’ τη γλώσσα που είχες μέσα στο σπίτι σου τότε κατευθείαν θα γυρίσεις το κεφάλι ή και θα χαμογελάσεις. Θα νιώσεις κάποια περηφάνια τη στιγμή που θα εκπλήξεις κάποιον απαντώντας σε μια γλώσσα που δεν ήξερε ότι μιλάς, που ίσως να είχε καιρό να ακούσει κι ο ίδιος γύρω του. Θα χαρείς να προσφέρεις μα και να λάβεις οικειότητα. Ένα μέρος της ταυτότητάς μας έρχεται απ’ την καταγωγή μας και οι ρίζες μας είναι αυτές που μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Όσο πιο μεγάλη μίξη λαών έχουν λοιπόν αυτές οι ρίζες, τόσο πιο πολύχρωμες είναι.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη