Φαντασιώσεις. Κεφάλαιο μεγάλο και κάπως ανεξερεύνητο για πολλούς. Για τον καθένα είναι διαφορετικές και συχνά είναι συνδεδεμένες με εσωτερικές ανάγκες κι επιθυμίες. Πολλοί άνθρωποι παγιδεύονται μέσα στην ντροπή για όσες έχουν, αφού δεν είναι σίγουροι αν είναι «φυσιολογικές» ή αποκλίνουσες, ας πάρουμε όμως ανάσα, μιας και μελέτες έχουν δείξει πως συχνά αυτές που θεωρούνται ασυνήθιστες, είναι μάλλον κοινές.
Ειδικά μέσα σε μια σοβαρή σχέση, οι δύο σύντροφοι συχνά μοιράζονται (σχεδόν) τα πάντα, από το φαγητό και το κρεβάτι τους μέχρι το ενοίκιο του σπιτιού. Είναι όμως λογικό να νιώθουν λιγότερο άνετα να μοιραστούν τις ενδόμυχες επιθυμίες τους, ιδίως όσες έχουν να κάνουν με τον ερωτικό τομέα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται, η εκμυστήρευση των φαντασιώσεων λέει πολλά για την ποιότητα της σχέσης. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπέδειξαν ότι τα άτομα που δήλωσαν πιο ικανοποιημένα από την ερωτική τους ζωή και τη σχέση τους γενικότερα, ήταν πιο πιθανό να έχουν ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό τους, ως αποτέλεσμα ένιωθαν ότι ο δεσμός τους είναι πολύ σταθερός. Τα ίδια αυτά άτομα ήταν πιο πιθανό να συζητούν μεταξύ τους τα όσα πλάθει η φαντασία τους όταν αφήνεται ελεύθερη.
Ας αναρωτηθούμε όμως. Κάποιος που έχει μια έντονη και επίμονη ερωτική φαντασίωση, θέλει πάντα και να την πραγματοποιήσει; Η απάντηση είναι όχι. Πολλές φορές οι φαντασιώσεις στην πράξη είναι άβολες, μας ξενερώνουν ή κι αποδεικνύονται επικίνδυνες, κάνοντας τους ανθρώπους να χάνουν κάθε ερωτική διάθεση.
Η φαντασίωση είναι μια εικόνα που το μυαλό μας έχει ανάγκη να δημιουργήσει με κάποια υπερβολή, αφού πρέπει να είναι τόσο έντονη που να ενεργοποιεί όλες μας τις αισθήσεις. Πολλές φορές καταφέρνει να γίνει τόσο έντονη όσο και μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Το μυαλό μας, έχει τη δύναμη να κάνει το σώμα να ξυπνήσει, μα σκέψου, θα ήταν αυτό δυνατόν χωρίς το κάτι παραπάνω; Αν θες να νιώσεις στο στόμα σου τη γεύση του αλμυρού, θα σε σκεφτείς να τρως μια κουταλιά αλάτι, όχι πως σου έπεσε λίγο παραπάνω όταν έβραζες τα μακαρόνια. Σημαίνει αυτό πως θα αρχίσεις να τρως το Ιμαλαΐων σκέτο;
Η φαντασίωση είναι μια άμυνα που και πάλι, ανάλογα με το πόσο τη χρησιμοποιεί κανείς, μπορεί να είναι λυτρωτική, δημιουργική ή και δυσλειτουργική. Συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ονειροπολήσεων, αυτοϊκανοποίησης ή κι ολοκληρωμένης επαφής, προσθέτοντας το κάτι παραπάνω. Μπορούν να γίνουν τρόπος έκφρασης «απαγορευμένων επιθυμιών». Μια τέτοια δραστηριότητα όμως, μπορεί να είναι συναρπαστική μόνο για όσο δεν πραγματοποιείται.
Σίγουρα το να έχεις μερικές είναι υγιές και σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητο. Όμως εξίσου απαραίτητο είναι να αναρωτηθείς αν πραγματικά θέλεις να τις κάνεις πράξη κι αν ο σύντροφός σου ή ο ερωτικός σου παρτενέρ είναι διατεθειμένος να τις πραγματοποιήσει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ταινίες -και ειδικά οι ερωτικές- επηρεάζουν έντονα τις επαφές μας και ίσως μας γεμίζουν με προσδοκίες και δημιουργούν νέες ανάγκες χωρίς αυτές να είναι ουσιαστικές για μας. Έχουμε την ψευδαίσθηση στο μυαλό μας πως για να το κάνουν οι άλλοι και να το απολαμβάνουν, μάλλον πρέπει να το κάνουμε κι εμείς.
Δε λέμε φυσικά πως το να δοκιμάζεις νέα πράγματα στο κρεβάτι θα έχει αρνητικές συνέπειες, ακριβώς το αντίθετο, αλλά ίσως πριν επιχειρήσεις να πραγματοποιήσεις όσα περνάνε από το κεφαλάκι σου, να σκεφτείς αν ουσιαστικά είναι πραγματική επιθυμία ή απόρροια προσλαμβανόμενων εικόνων.
Αν είσαι σε σχέση και έχεις έντονες ερωτικές φαντασιώσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το συζητήσεις ανοιχτά με τον σύντροφό σου. Το να μιλήσεις για αυτές μπορεί τελικά να είναι απελευθερωτικό, να σε βοηθήσει να τις απομυθοποιήσεις ή -γιατί όχι- να δεις πως ο σύντροφός σου θέλει να τις δοκιμάσετε. Αν δεν είσαι σε σχέση, μάλλον το καλύτερο είναι να βρεις άτομα που έχουν παρόμοιες επιθυμίες με εσένα και να πειραματιστείτε μαζί. Και πού ξέρεις, ίσως τελικά να δεις πως σου ταιριάζουν απόλυτα και πως είχε λόγο η φαντασία σου να στις φέρνει στην επιφάνεια.
Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι να μη νιώθεις ενοχικά για το ότι τις έχεις. Με τον κατάλληλο χειρισμό και την ανοιχτή επικοινωνία ίσως μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθείς όμως είναι αν όντως θέλεις να τις περάσεις στην πράξη, ή αν προτιμάς να τις κρατάς ζωντανές στα πιο βαθιά μονοπάτια του μυαλού σου.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη