Το να μάθεις τον εαυτό σου είναι κάτι το απαραίτητο, για να μπορέσεις να τον αποδεχθείς και να τον αγαπήσεις όπως του αξίζει. Μόνο που αυτό δεν έρχεται αβίαστα, αλλά θέλει εσωτερική δουλειά, χρόνο, χώρο κι αφοσίωση. Πολλές φορές, παραβλέπουμε πως μεγαλώνουμε κι ωριμάζουμε καθημερινά. Όσο περισσότερο το αντιλαμβανόμαστε τόσο πιο έντονα διδασκόμαστε πως είναι απαραίτητο να κατανοούμε και ν’ αγκαλιάζουμε τ’ αρνητικά μας στοιχεία πριν τ’ αφήσουμε να φύγουν από μέσα μας. Επίσης, γιγαντώνεται η φύση των θετικών μας στοιχείων.

Η μάθηση του εαυτού μας έχει να κάνει με τη υπομονή, τη χάρη, την αξία, τη δυναμική που προσφέρουμε στην υπόστασή μας. Αποδεχόμαστε πως η ζωή έχει πολλές διακυμάνσεις. Σου δημιουργεί μονοπάτια, όπου όταν τα διαβαίνεις αποδέχεσαι τις αλλαγές που θα περάσεις. Και κυρίως, σου φανερώνει τον τρόπο που ο εαυτός σου, σου «μιλάει». Αυτό συμβαίνει μέσα απ’ τα βιώματά σου και κάποια στοιχεία τους που σε βοηθούν να σε καταλάβεις καλύτερα.

 

1. Η σχέση με το τώρα

Είμαστε οι εμπειρίες, οι αφηγήσεις κι οι σκέψεις μας. Αυτό σημαίνει πως το παρελθόν δε σε καθοδηγεί. Ναι, μεν, σου φανερώνει αποτελέσματα και συνέπειες, ωστόσο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ανάμνηση. Κάθε μέρα δημιουργείς καινούργιες αφηγήσεις στο παρόν. Οι στιγμές του εξαρτώνται από σένα και τα πεπραγμένα του γίνονται ο οδηγός σου. Το να μάθεις τον εαυτό σου σημαίνει να εκτιμήσεις τα θετικά που έχεις σήμερα και να κάνεις ό,τι μπορείς, ώστε να τα κρατήσεις και στο μέλλον.

 

2. Η ενδοσκόπηση είναι μαραθώνιος

Υπάρχουν στιγμές που λες πως έχεις καταλάβει πολύ καλά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Μόνο που αν συναντήσεις κάτι καινούργιο, δεν κάθεσαι ν’ αναρωτηθείς από πού προέρχεται, αλλά προσπαθείς να δεις τι συμβαίνει μέσα απ’ αυτά που ήδη ξέρεις. Μόνο που δεν είναι έτσι. Το μυαλό μας είναι πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο. Και μερικές φορές το να προσπαθήσεις να εισχωρήσεις μέσα του θα σε κάνει λίγο πιο σκληρό. Δε θα σου φανεί ωραίο. Θ’ αντιμετωπίσεις τους δαίμονές σου και θα χρειαστεί να πολεμήσεις. Δε θα βρεις τίποτα το ρομαντικό σ’ αυτή τη μάχη, αλλά θα σου δώσει κίνητρο να εξελιχθείς. Και λογικά θ’ αναρωτιέσαι αν θα καταφέρεις ποτέ να φτάσεις στην ύψιστη μορφή κατανόησής του; Όχι. Το γεγονός, όμως, πως προσπαθείς θα σε κάνει να κοιτάξεις βαθύτερα στην εσωτερική σου ομορφιά, στην ευφυΐα σου, στη συναισθηματική σου νοημοσύνη, στις δυνατότητες και στις ικανότητές σου. Τότε θα γίνεις ένας ενδιαφέρον άνθρωπος που δε θα λιμνάζει στη ρηχότητα. Στο τέλος, θα ξεκινήσεις να επηρεάζεις θετικά τους κοντινούς σου ανθρώπους και τον ευρύτερο περίγυρό σου.

 

3. Σκέψεις-αισθήματα-πράξεις σε σειρά

Σε ό,τι κι αν σκεφτόμαστε, λέμε και πράττουμε υπάρχει το ωφέλιμο, το ουδέτερο και το άσχημο. Δε μας ορίζει η τύχη και το κάρμα παρά μόνο οι επιλογές μας. Πίσω από κάθε συλλογισμό κι απόφαση υπάρχει κι ένας λόγος. Έχει να κάνει με το πώς και το πού κινούμαστε προς αυτά που μας κάνουν καλό, για να μην τα εγκαταλείπουμε και να μην αφήνουμε τον εγωκεντρισμό να μας απομακρύνει από αυτά. Πρέπει να ‘σαι απόλυτα ειλικρινής με σένα, επειδή αυτό θα σε βοηθήσει ν’ αποφύγεις τ’ ασήμαντα. Ένας ταξινομημένος νους μπορεί να φέρνει στο προσκήνιο επιθυμίες και προσδοκίες που έχουν πολλές πιθανότητες να σε χαροποιήσουν.

 

4. Σε μαθαίνεις και μέσα απ’ τους άλλους ανθρώπους

Αλλά δεν εξαρτάσαι απ’ αυτούς. Οι άνθρωποι που περνάνε απ’ τη ζωή μας, μας δείχνουν πράγματα γνωστά ή άγνωστα για εμάς. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός κι ενίοτε πολύτιμος. Όμως, σε κάθε είδους σχέση, προσπάθησε να μη μένεις μ’ αυτούς που δημιουργούν ρωγμές στην ψυχοσύνθεσή σου. Αυτό που θα σε κάνει να ολοκληρωθείς είναι να βρεις κάτι που να ‘χει ίχνη χαράς με σκοπό να το αγκαλιάσεις και να το μοιραστείς. Εάν αυτό περιλαμβάνει έναν άνθρωπο που σε κρατά χαρούμενο, τότε είναι μαγικό. Αν όχι, δεν πειράζει. Έχεις όλα αυτά που χρειάζονται για να τον βρεις. Δεν πρέπει να βιαστείς ούτε να συμβιβαστείς για να μπορέσεις να σε αγαπήσεις. Σε έχεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Τίμησέ το και σίγουρα θ’ ανακαλύψεις κάτι με βάθος, νόημα κι ουσία σε κάποιον άλλον.

 

5. Ο ιδανικός εαυτός σου δε βρίσκεται στ’ άφθαστα

Όλοι γνωρίζουμε πως το κυνήγι της τελειότητας είναι ένας τεράστιος αντικατοπτρισμός που οδηγεί σε μια ψευδαίσθηση. Όταν τελικά το συνειδητοποιείς, αντιλαμβάνεσαι πως ήταν αποκύημα της φαντασίας σου. Πρόκειται για μια τοξική νοοτροπία που σε αποσυντονίζει διαρκώς. Η αποδοχή του αντιθέτου της, η αυθεντικότητα δηλαδή, αφήνει χώρο σε κάποια ελαττώματά σου να σε κάνουν έναν εξαιρετικό άνθρωπο, μακριά απ’ την τυποποίηση της ατομικότητας και της μοναδικότητας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου