Love bombing λοιπόν, ή αλλιώς χρησιμοποιώ νωρίς εκδηλώσεις «αγάπης» για να κερδίσω έναν άνθρωπο και να τον εκμεταλλευτώ. Χρησιμοποιώ κομπλιμέντα, δώρα και βαθιές συζητήσεις για να πετύχω το όνειρό μου, να με ερωτευτεί κάποιος. Τον γεμίζω λουλούδια σ’ όλα τα χρώματα, του σιγοτραγουδώ μελωδίες όλων των φασμάτων της μουσικής και του γελάω αγέρωχα λέγοντάς του πόσο θέλω να αγγίζω το δέρμα του και να το κάνω δικό μου, να το ζωγραφίσω σχεδόν πάνω μου.

Η Amy Brunell, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο είπε ότι αν και δεν υπάρχει πολλή έρευνα σχετικά με την κακοποίηση και τον ναρκισσισμό μες στις σχέσεις, αυτά τα δύο συνδέονται. Όταν χειραγωγείς ένα άτομο κι ορίζεις τη ζωή του γίνεσαι το μεγαλύτερο κομμάτι της. Όταν φεύγεις από αυτή, το αφήνεις χωρίς στήριγμα, χωρίς βοήθεια, χωρίς «οικογένεια». Αφήνεις το άτομο να ψάχνει τον κακοποιητή του, γιατί αυτό γνωρίζει γι’ αγάπη -και γιατί κακοποίηση είναι κι η εκμετάλλευση.

 

Get Over It! | eBook


€2,50

-----

 

Ο “love bomber” λοιπόν είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νάρκισσος που τόσο αποφεύγεις, αυτός που φοβάσαι, απλά τώρα εμφανίζεται με άλλη μορφή. Θέλει προσοχή και δίνει όση περισσότερη μπορεί, έως ότου να λάβει πίσω όση χρειάζεται -η οποία ποτέ δεν είναι αρκετή.
«Φυτεύει τους σπόρους -ο κακοποιητής- για τη βία του συντρόφου του, επειδή συνήθως ένα άτομο τελικά θα καταλάβει ότι ανέχτηκε αρκετά και θα θελήσει να ξεφύγει από αυτήν τη σχέση ,-μετά είναι πολύ δύσκολο», είπε η Δρ. Brunell σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Red flag λοιπόν γιατί κανείς δε γεννήθηκε ερωτευμένος και γιατί ο έρωτας με την πρώτη ματιά μόνο μπελάς είναι -αν υποθέσουμε ότι υπάρχει. Red flag γιατί ένας ώριμος, έξυπνος και συναισθηματικά ολοκληρωμένος άνθρωπος, δε ζητάει προσοχή τόσο απεγνωσμένα ώστε να θέλει να μείνετε μαζί από τον πρώτο μήνα. Δε σου λέει ξεδιάντροπα από το πρώτο δίμηνο να ακυρώσεις με την παρέα για να κάτσετε σπίτι και δε σου κάνει σκηνές επειδή έχεις ζωή.

Ναι, σου αφιερώνει χρόνο, είναι ευγενικός και ρομαντικός, σε φλερτάρει και σου δείχνει τι θέλει, αλλά μ’ ένα όριο. Ένα όριο τόσο σημαντικό που  δυστυχώς μόνο όταν καταπατάται ξεχωρίζει η ύπαρξή του. Η αγάπη όμως σημαίνει σεβασμός. Σεβασμός σημαίνει αναγνωρίζω τις ανάγκες του άλλου. Την επιτακτική ανάγκη που έχει να πάει στο γυμναστήριο ή στο σινεμά, τη θέλησή του να δει τους φίλους του και να περάσει το επόμενο Σάββατο με την οικογένειά του. Αγάπη σημαίνει υποχωρώ όταν πρέπει και υψώνω ανάστημα όταν χρειάζεται.

Δεν είναι αγάπη τα άπειρα μηνύματα πίεσης για το πότε θα βγείτε, ούτε το «σ’ αγαπώ» που ειπώθηκε πριν την πρώτη δυσκολία. Δεν είναι έρωτας το «μόνο μαζί μου θέλω να αισθάνεσαι έτσι» και το «χωρίς εσένα θα πεθάνω». Είναι χειραγώγηση. Ωμή. Σερβιρισμένη με πατάτες -κρύες. Είναι βία. Είναι ψυχολογικός εκβιασμός και προσπάθεια δημιουργίας ενόχων και τύψεων.

Δεν είναι υγιής η σχέση που ανεξάρτητα από το χρόνο, το χώρο και την προσοχή που της δίνεις ζητάει κι άλλα. Που σου ρουφάει όλη την ενέργεια και σε ισοπεδώνει. Δεν είναι καψούρα το «σ’ όλα μαζί» που γίνεται «till death do as part». Ποια είναι αυτά τα όλα και για ποιον θάνατο μιλάμε; Έχουμε ανάγκη να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας οι άνθρωποι, να κλεινόμαστε και λίγο, να ποτίζουμε λίγο τα λουλούδια μέσα κι όχι γύρω μας. Να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας.

Το love bombing οδηγεί όσους το δέχονται σε σύγκρουση με τον εαυτό τους. Επηρεάζει την ιδέα που έχουν για τους ίδιους, τα γούστα τους και τη διάθεσή τους. Γιατί κάθε άνθρωπος που τους επιβάλει την αγάπη του, τους επιβάλει κι ένα μέρος του εαυτού του. Τους αλλοτριώνει -χωρίς να το έχουν ζητήσει. Τους περιορίζει στον δικό του κόσμο, κι όταν φεύγει αυτοί δε χάνουν μόνο σύντροφο, αλλά το σπίτι τους κι ό,τι λογάριαζαν για οικογένεια.

Γιατί όταν κατακεραυνώνεις κάποιον με αγάπη κι έρωτα, τον κάνεις να αισθάνεται όμορφα και τον γεμίζεις με ελπίδες, όταν τελικά ξεκινάς να τον αρνείσαι, να του στερείς πράγματα, να τον χειραγωγείς, αυτός δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και προσπαθεί να γίνει καλύτερος σύντροφος. Προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από εκεί που τόσο εγωιστικά τον έχωσες. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον είναι πως οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όσοι είναι θύματα του love bombing, έχουν ένα αρνητικό προαίσθημα εξαρχής μέσα σε μια τέτοια σχέση. Το ένστικτό τους, τούς υπαγορεύει να φύγουν γιατί κάτι πηγαίνει λάθος -κι έτσι είναι. Το σώμα καταλαβαίνει ακόμη κι αν το μυαλό δε βλέπει καθαρά κι η καρδιά ζαλίζεται.

Κι εν τέλει, η αγάπη χρειάζεται χρόνο, χώρο, βόλτες, μπύρες και καφέδες, ταξίδια σώματος και μυαλού. Δεν αποφασίζεις με 3 μέρες ειδύλλιο πως αγαπάς και θα χαρίσεις τα πάντα στον άλλο. Εκτός αν ο στόχος σου τελικά είναι άλλος. Εκτός αν έχεις τόση ανάγκη την προσοχή και την εξύψωση του εγώ σου, που πρέπει να δώσεις πρώτα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου