Είτε κόλλησες είτε όχι, σίγουρα ένα μπουστάρισμα θα το θέλει το ανοσοποιητικό σου. Αν είσαι από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί στα κοντά και πρέπει να καθίσεις καραντίνα στο σπίτι, θα σου ευχηθούμε, αρχικά, περαστικά κι όλα να πάνε καλά και να μη δυσκολευτείς καθόλου. Εν συνεχεία θα προσπαθήσουμε να βοηθηθούμε όσο περισσότερο μπορούμε με το σημερινό άρθρο, λέγοντάς σου λίγα πράγματα για τις διατροφικές συνήθειες που καλό θα ήταν να ακολουθείς, τώρα που το ανοσοποιητικό σου έχει εξασθενήσει.

 

1. Πρόσθεσε πρωτεΐνη στη διατροφή σου

Χρειάζεται να αναχαιτίσεις τον εξασθενημένο μυϊκό ιστό καθώς και τα κύτταρα που συμβάλλουν καθημερινά στην τόνωση κι άμυνα του οργανισμού. Η πρωτεΐνη συναντάται στο κρέας και κυρίως το κοτόπουλο, τα μανιτάρια, το αβγό καθώς και πολλά γαλακτοκομικά που αποτελούν τον θησαυρό της πρωτεΐνης. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από τις σημερινές συμβουλές τους vegan. Θέλετε να καταναλώσετε την κατάλληλη πρωτεΐνη χωρίς να φάτε κρέας; Μια πολύ καλή κι εύκολη λύση είναι το ενταμάμε. Θα μου πείτε τι είναι αυτό που μας λες; Είναι φασολάκια άγουρα σόγιας, τα οποία βράζονται ή μαγειρεύονται στον ατμό και σερβίρονται με λίγο θαλασσινό αλάτι. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φτάνοντας τα 16,9 γραμμάρια ανά φλιτζάνι (μαγειρεμένα), ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν το 1/3 της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυτικές ίνες. Τα σπαράγγια, ο αρακάς, το μπρόκολο, η κινόα και το τόφου είναι επίσης έξυπνες λύσεις και κατάλληλες πηγές πρωτεΐνης για όλους.

 

2. Τα μυστικά των ξηρών καρπών

Τα οφέλη των ξηρών καρπών αλλά και των σπόρων είναι πραγματικά τεράστια. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με όλα σας σχεδόν τα γεύματα, στις κατάλληλες ποσότητες. Στις σαλάτες, σε διάφορα ενδιάμεσα snacks, με γιαούρτι, με τα πρωινά δημητριακά σας κ.α. Ταυτόχρονα με τους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, έρχονται και οι σπόροι τύπου λιναρόσποροι, σπόροι chia, ηλιόσποροι, σπόροι πεπονιού που είναι εξίσου σημαντικοί και μπαίνουν και σε κάθε κυρίως γεύμα σαν καρυκεύματα. Περιέχουν θερμίδες, δίνουν δηλαδή ενέργεια στον οργανισμό και λόγω της θρεπτικής τους αξίας βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας, ειδικά σε καταστάσεις που το έχουμε ανάγκη όπως ο COVID-19.

 

 

3.Το πράσινο χρώμα θα γίνει το αγαπημένο σου

Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι τόσο σημαντική όσο και η πρόσληψη πρωτεΐνης. Βάλτε στη διατροφή σας πράσινες σαλάτες, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, πιπεριές, φασόλια και πειραματιστείτε με την κρύα κουζίνα. Συνδυάστε dressing με μέλι και γιαούρτι αλλά και λίγο καυτερό πιπέρι και μουστάρδα, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό καθότι του παρέχουμε πολύ σημαντικά συστατικά. Επίσης, προσθέστε φρέσκα φρούτα. Η προσθήκη φρέσκων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνες και σημαντικά αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ενισχύσει την αντοχή του στην καταπολέμηση του COVID-19. Μερικά από τα φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε είναι, πορτοκάλια, μάνγκο, το αβοκάντο κ.λπ.

 

4. Ενυδάτωση ώρα μηδέν

Μην ξεχνάτε πως σε καμία είδους ίωση αλλά και γενικότερα δεν πρέπει ν’ αφήνουμε τον οργανισμό μας αφυδατωμένο. Βάσει ερευνών όταν νιώθουμε το αίσθημα της δίψας, τότε ο οργανισμός μας έχει ήδη έλλειψη νερού κατά 70%. Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει σύμφωνα με ειδικούς σε συμπτώματα όπως ο πυρετός, λόγω της εφίδρωσης αλλά κι ο έντονος βήχας. Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά όπως νερό, τσάι με μέλι, ζωμός, φυσικούς χυμούς κι ίσως κάποια ηλεκτρολυτικά ποτά αν χρειάζεστε άμεση ενυδάτωση.

 

5. Ευχαριστείς αλλά δε θα πάρεις

Το αλκοόλ αφυδατώνει και μπορεί να αναστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οπότε αν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι, παραλείψτε το ποτό και τον καφέ (που επίσης αφυδατώνει) κι αντικαταστήστε τα με κάτι ενυδατικό όπως είπαμε και παραπάνω. Εάν έχετε συμπτώματα γαστρεντερικής φύσεως, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε τα δύσκολα στην πέψη τρόφιμα όπως τα σταυρανθή λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Παίρνουν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και μπορεί να διαταράξουν το στομάχι και το γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλάξτε τα με αυτά τα τρόφιμα που είναι ελαφρώς πιο εύπεπτα, όπως το καλά βρασμένο ρύζι, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι. Τέλος αποφύγετε τα πολύ όξινα φαγητά καθώς μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό σας αν είναι μέσα στα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.

 

Να θυμάστε ότι πρέπει να κρατάμε τον εαυτό μας γερό, ακόμη κι όταν αυτός δεν μπορεί από μόνος του να είναι λόγω παρεμβολής ιού. Ανάλογα με τα συμπτώματα και σε συνεργασία με τον διατροφολόγο και γιατρό σας, βρείτε τροφές κατάλληλες για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και καλή σας ανάρρωση.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου