Έμοιαζε με τον άνθρωπό σου, δεν ήταν όμως. Και ξέρεις κάτι; Είναι οκ αυτό. Όσο σκληρό κι αν σου ακούγεται τώρα, δεν πειράζει. Κάποιες φορές είναι λυτρωτικό κι ας μην του φαίνεται κι ας πονάει στην αρχή. Μπερδεύτηκες; Σε μπέρδεψε; Καμία σημασία δεν έχει, αφού η κατάληξη σάς θέλει χώρια. Αν αφήσεις στην άκρη όλες τις απορίες σου, τι είχες φανταστεί, τι είχατε σχεδιάσει, τι θα ήθελες, τι περίμενες, αν μπορέσεις να παραμερίσεις όλα εκείνα που σε δυσκολεύουν για να ξεπεράσεις και να προσπεράσεις μια αγάπη που ανήκει στο παρελθόν, θα δεις ότι τώρα ξέρεις καλύτερα. Τώρα ξέρεις με περισσότερες λεπτομέρειες πώς θέλεις να μοιάζει ο άνθρωπός σου.
Ας πούμε ότι καμία σχέση δεν είναι επαρκώς ιδανική. Ας συμφωνήσουμε σε αυτό κι αν κάποιος από εσάς έχει την ιδανική σχέση ή να το σκεφτεί καλύτερα ή να αποχωρήσει από τούτο εδώ το κείμενο και δε θα παρεξηγηθώ. Εύκολα μπορείς να διακρίνεις τα θετικά χαρακτηριστικά του μέχρι πρότινος συντρόφου σου, να τα αξιολογήσεις, να αναγνωρίσεις τρόπους που μέχρι σήμερα δεν ήξερες πόσο καλό μπορεί να σου κάνουν και πόσο λειτουργικές είναι για σένα και τη σχέση σου. Τοποθετώντας λοιπόν από τη μία πλευρά τα «συν», τραβάς μία γραμμή για να συμπληρώσεις και τα «πλην». Να δεις τελικά ότι δεν ήταν όλα τόσο ρόδινα και μάλλον ήταν αρκετά σημαντικά αυτά που έλλειπαν κι εκείνα που υπερτερούσαν.
Είναι μια οπτική γωνία του χωρισμού που βοηθάει αρκετά για να κλείσεις μια πληγή ουσιαστικά, όχι βιαστικά και ασουλούπωτα. Είναι αρκετά βοηθητικό αν στρέψεις τον φακό προς άλλη κατεύθυνση απ’ αυτήν που σε βασανίζει, θα μπορέσεις τελικά να βρεις λύσεις κι απαντήσεις. Δηλαδή αν θεωρείς ότι μαζί με τη σχέση μου γκρεμίστηκε και ο κόσμος σου, γιατί αυτός ο άνθρωπος ήταν το πρότυπο για σένα, είναι δύσκολο να χωνέψεις τον χωρισμό. Αν όμως δεις τελικά ότι δεν έχει όλα όσα θα ήθελε ο κόσμος σου, αλλά μόνο μερικά από αυτά, ανακουφίζεσαι. Είναι μια προσέγγιση που μπορεί να σε βοηθήσει κι όχι να σε ξεγελάσει προσωρινά. Δεν είναι ένα χάπι να το πάρεις και να σου περάσει ο πόνος για μερικές ώρες. Είναι όμως μια διαδικασία που μπορείς να κάνεις με τον εαυτό σου, για τον εαυτό σου.
Θέλει χρόνο και υπομονή. Όταν πια θα έχεις ξεμπλοκάρει τη σκέψη σου, όταν θα μπορείς να δεις την κατάσταση με λιγότερο βουρκωμένα μάτια, θα ξεχωρίσεις ποια είναι εκείνα τα στοιχεία της σχέσης και του συντρόφου σου που θέλεις να κρατήσεις και ποια είναι εκείνα που δε θες να συναντήσεις ξανά.
Κανείς δε λέει ότι είναι εύκολο, είναι όμως μία διέξοδος με θετικό πρόσημο μπροστά από μία φαινομενικά κι εντελώς φυσιολογικά δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται να έχεις όρεξη να δουλέψεις με τον εαυτό σου, το κουράγιο να μην τον κοροϊδέψεις και να μιλήσετε ειλικρινά. Αφού περάσει η πρώτη μπόρα, αφού θρηνήσεις τον χωρισμό, κλάψεις, πονέσεις, θυμώσεις, ξεσπάσεις. Αφού το ζήσεις όπως θέλεις και σου βγαίνει, τότε έρχεται η στιγμή να σκεφτείς ώριμα, ψύχραιμα, προσθέτοντας λιγάκι από την λογική σου σε όλη αυτήν την άκρως συναισθηματική φάση. Όταν θα είσαι πια έτοιμος να προχωρήσεις σε αυτό το στάδιο θα δεις λοιπόν το προφίλ του μέχρι πρότινος ανθρώπου σου. Θα το αναλύσεις, θα εξηγήσεις ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που «κουμπώνουν» με σένα και ποια είναι εκείνα που όσο κι αν τα στριμώξεις, όσο κι αν προσπαθείς, πιέσεις, φαρδύνεις, στενέψεις δε σου «χωράνε».
Αν στρέψεις δηλαδή τον φακό από τον άνθρωπο αυτόν καθ’ αυτόν και φέρεις στη σκηνή τον εαυτό σου, θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Αν αφήσεις όλα τα «γιατί» που πονάνε και πιάσεις εκείνα που εξηγούν, θα ανακουφιστείς. Δεν μπορώ να πω πως αυτή η διαδικασία δε θα είναι κάπως επώδυνη. Θα ‘ρθουν στο μυαλό σου ευτυχισμένες στιγμές καθώς θα συλλέγεις τις πληροφορίες για τα θετικά χαρακτηριστικά και τα ωραία που ζήσατε και σου χρειάζονται να έχεις. Εικάζω πως σε εκείνες τις στιγμές θα σταθείς λίγο παραπάνω. Δεκτό και απολύτως κατανοητό. Δε θέλουμε όμως να σταματήσεις στα θετικά γιατί θα έχεις κάνει τη μισή δουλειά. Θα συνεχίσεις με θάρρος, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος για να αξιολογήσεις και τα αρνητικά. Θα θυμηθείς λοιπόν κι εκείνα που δεν ήταν τόσο ωραία, θα απομυθοποιήσεις τον άνθρωπο που ερωτεύτηκες, καταστάσεις και στιγμές και θα αντικρίσεις πλέον την πραγματικότητα λιγάκι πιο αντικειμενικά.
Γυρνώντας λοιπόν το φως προς αυτήν την κατεύθυνση, απαριθμώντας τα αρνητικά, δε δικάζεις κανέναν για να βγεις εσύ ανώτερος, απλώς ονοματίζεις και νοηματοδοτείς εκείνα που δε σου κάνουν. Είναι λογικό να υπάρχουν, τα έζησες, τα προσπάθησες, τα δέχτηκες, μπορεί και να μην τα κατάφερες τόσο, αλλά φθάνοντας στο σήμερα, τώρα ξέρεις καλύτερα τι θέλεις. Ξέρεις καλύτερα όσα μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο. Έχεις πιο σαφή εικόνα στο μυαλό σου για τον άνθρωπο που θέλεις να έχεις δίπλα σου. Συμπληρώνεις το προφίλ του με χρήσιμες πληροφορίες. Είναι πιο σημαντικό απ΄όσο σου ακούγεται τώρα και δεν προσπαθώ μέσω αυτής της τεχνικής να σου χρυσώσω το χάπι. Ο χωρισμός θα τσούξει, το άτομο θα σου λείψει, όμως έχει σημασία να δούμε τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε παρακάτω. Να βρούμε τον τρόπο και μία προσέγγιση που μπορεί να μας βοηθήσει, να μη χάνουμε χρόνο και πολύτιμη ενέργεια.
Ξέρεις πολλές φορές φοράμε ταμπέλες σε ανθρώπους και τους δίνουμε ρόλους που δεν τους αντιπροσωπεύουν. Στην ανάγκη μας να ερωτευτούμε, στο στόχο μας να αγαπήσουμε και να μας αγαπήσουν δε δίνουμε σημασία και υποβαθμίζουμε λεπτομέρειες που εν τέλει κάνουν τη διαφορά. Βαφτίζεις κάποιον την ιδανική σου σχέση και μόλις τη σπάσουμε σε κομμάτια, αντιλαμβάνεσαι ότι μεγάλο μέρος ήταν για πέταμα. Άρα μήπως δεν ήταν το ιδανικό σου, αλλά του έμοιαζε μόνο; Μήπως στη λαχτάρα σου να νιώσεις τον έρωτα, ερωτεύτηκες όσα εσύ νόμιζες ότι ήταν ο άλλος και όχι όσα στην πραγματικότητα έφερε;
Ξέρω πως αν μόλις έχεις βγει από μια σχέση που δεν ήθελες να βγεις, έχεις χωρίσει από έναν άνθρωπο που δεν ήθελες να αποχωριστείς, αυτό που σου λέω τώρα σου προκαλεί θυμό, νεύρα και σου φαίνεται άλλη μια θεωρία περί ψυχολογίας και σχέσεων που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Υπόσχομαι όμως, δεσμεύομαι σχεδόν πως σε λίγο καιρό θα έρθεις σε αυτήν τη θέση, θα βρεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτές τις γραμμές, θα στρέψεις τον φακό προς τα εσένα κι όχι στο πόσο ιδανικός είναι ο άνθρωπος που έχασες από τη ζωή σου. Και θα νιώθεις ανακουφισμένος και πιο συνειδητοποιημένος για το μέλλον.
Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου