Οι ερωτικές σχέσεις συνοδεύονται από ανησυχίες, συναισθήματα, ένστικτα, ενώ περνάνε κι από ορισμένα στάδια. Δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο νομίζουμε, αφού μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
Στο στάδιο της γνωριμίας ενδόμυχα σκεφτόμαστε αν αυτός ο άνθρωπος θα είναι ο κατάλληλος για μας. Μας κατακλύζει το άγχος του τι σκέφτεται για το πρόσωπό μας και αν θα του αρέσουμε. Πολύ συχνά είμαστε νευρικοί και δε νιώθουμε άνετα να αφεθούμε στη γνωριμία λόγω των προσδοκιών μας. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον συνομιλητή μας, όμως στο κατά βάθος φοβόμαστε μήπως και απογοητευτούμε από την έκβαση αυτού του στάδιού. Όταν παρέλθει και προχωρήσουμε στο επόμενο ερχόμαστε αντιμέτωποι με βαθύτερα συναισθήματα.
Το στάδιο του φλερτ περιλαμβάνει έντονες σκέψεις, ανησυχίες, ερωτισμό. Απόλυτα καθοριστικό για το μέλλον του «μαζί». Έχουμε γνωρίσει ως έναν βαθμό το πρόσωπο και οδηγούμαστε σιγά-σιγά στη διαδικασία να αφεθούμε. Αβίαστα προσπαθούμε να δείξουμε την καλύτερη πλευρά μας και να καλύψουμε με ένα πέπλο τα πάθη και τα κουσούρια μας. Κυρίαρχο ρόλο έχει ο ενθουσιασμός, ύστερα έρχεται η χαρά αντάμα με την ανυπομονησία μέχρι να ξαναδείς το συγκεκριμένο άτομο. Κι εδώ οι σκέψεις πολλές. Άραγε θα υπάρχει χημεία; Θα σε καταλαβαίνει; Θα σε νοιάζεται;
Θα ήταν παράδοξο να ζητάμε από κάποιον να μας φροντίζει και να μας προσέχει στη φάση του φλερτ. Θέλουμε όμως ένα πρόσωπο που να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του. Κι όταν νομίζουμε ότι διακρίνουμε τα επιθυμητά για εμάς στοιχεία στον άλλο, έρχονται οι αμφιβολίες να πάρουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του άλλου, για την ορθή και νηφάλια κρίση μας. Δεν είναι τυχαίο που λένε πως συχνά ο έρωτας είναι τυφλός. Η ανάγκη για εξιδανίκευση του άλλου και εξωτερίκευση του συναισθήματος του έρωτα είναι εμφανής και ακόμα κι αν δεν έχουμε φτάσει στο στάδιο της αγάπης έχουμε την τάση να λέμε στον σύντροφό μας πως τον αγαπάμε. Στο συγκεκριμένο στάδιο πιο πολύ έχει το νόημα το «είμαι τρελά ερωτευμένος». Ακόμα υπάρχει ένα ανοιχτό παραθυράκι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση και να στραβώσει κάτι.
Το στάδιο της αγάπης, αφού πλέον έχουμε περάσει τα στάδια της γνωριμίας και του φλερτ, υπόσχεται να ‘ναι μεγαλύτερο σε διάρκεια απ’ τα άλλα. Ο ενθουσιασμός που είχαμε στη φάση της ανακάλυψης του συντρόφου παρέρχεται, ο έρωτας δεν είναι και τόσο έντονος, καθώς με τον καιρό απομυθοποιούμε το ταίρι. Τη θέση τους έρχεται να πάρει η αγάπη, το πιο αγνό συναίσθημα. Δεν υπάρχουν μέτρα και σταθμά για να ορίσει κάποιος την αληθινή αγάπη. Σε αυτό το στάδιο έχουμε αποδεχτεί τον σύντροφό μας. Μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση όπως με κάποιον φίλο μας. Θέλουμε να τον στηρίξουμε στα δύσκολα, όπως θα έκανε η οικογένειά του. Μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τη χαρά, τη λύπη μέσω της επικοινωνίας. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι είμαστε σύντροφοι και κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύουμε ο ένας στον άλλο έμπρακτα και με καθαρότητα όσα νιώθουμε.
Σύμφωνα με τον E. Fromm η ανώριμη αγάπη λέει «Σ ’αγαπώ, γιατί σε χρειάζομαι», ενώ η ώριμη «Σε χρειάζομαι, γιατί σ’ αγαπώ».
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.