Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου λένε, θα πέσει να σε πλακώσει. Και γι’ αυτή την πόλη –σπίτι μου– όσα και να πω πάντα θα υπάρχει κάτι που θα έχω ξεχάσει. Νεάπολη στην αρχαία περίοδο, Χριστούπολη στη Βυζαντινή και Καβάλα στη νεότερη, οι ονομασίες της στο πέρασμα των αιώνων. Μια πόλη που γοητεύει με την ποικιλόμορφη ιστορία της, σταυροδρόμι Δύσης κι Ανατολής, μοναδική, εντυπωσιακή και ταξιδιάρικη όλους τους μήνες του χρόνου. Εύκολα προσβάσιμη με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο μέσω της Εγνατίας Οδού. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί της Θάσου και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, διαθέτει σύγχρονη μαρίνα για αγκυροβόλημα τουριστικών σκαφών και το λιμάνι της αποτελεί πόλο άφιξης κρουαζιερόπλοιων κατά τη θερινή περίοδο.
Μη με ρωτήσετε αν της λείπει κάτι, γιατί θα σας πω, πως δεν της λείπει τίποτα. Αξιοθέατα, τοπία, χρώματα της φύσης και μυρωδιές γεύσεων ξεχύνονται από παντού και προκαλούν να τα γνωρίσετε. Ελάτε να σας πάω μια βόλτα.
Το πρώτο και πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο μπαίνοντας στην πόλη είναι το Φρούριο, ή αλλιώς το Κάστρο της. Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας χτίστηκε το 1425 και προσφέρει μοναδική θέα στο Βόρειο Αιγαίο. Χώρος επισκέψιμος ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο με τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων εντός του.
Όταν μιλάμε για τη χερσόνησο της Παναγίας ξεδιπλώνουμε ένα παραμύθι στον χρόνο. Η πόλη σας δίνει τα σημεία κι εσείς απλά γίνεστε οι πρωταγωνιστές του. Η Παλιά Πόλη κουβαλάει στην πλάτη της 2500 χρόνια ιστορίας. Πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια ιδιαίτερης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ξύλινα μπαλκόνια και πανέμορφες αυλές. Αφήστε τη φαντασία σας να ταξιδέψει περπατώντας στα μικρά σοκάκια. Διασχίστε την κεντρική οδό της Παλιάς Πόλης με τα πόδια ή με το τρενάκι του Δήμου Καβάλας το οποίο εξυπηρετεί μεταφορικά κατοίκους της συνοικίας και τουρίστες.
Ανηφορίζοντας την κεντρική οδό της συνοικίας, οι πρώτες εικόνες από ένα υπέροχο μνημείο, σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Μπροστά σας βρίσκεται το Ιμαρέτ, δείγμα εξαίρετης ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1813 κι ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια μετά από τον Μωχάμετ Άλη. Η αρχική του χρήση ήταν ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Περνώντας από φάσεις εγκατάλειψης στην πορεία των χρόνων, το 1954 αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως αιγυπτιακό βακούφι (κτηματική δωρεά). Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1984, Ελλάδα κι Αίγυπτος επικυρώνουν τη συμφωνία της αναγνώρισης, ως αιγυπτιακή ιδιοκτησία και μεταξύ των δύο χωρών υπογράφεται συνεργασία για τη διατήρηση και συντήρησή του. Από το 2004 το Ιμαρέτ λειτουργεί ως μνημείο-ξενοδοχείο, κόσμημα για τη πόλη και σήμα κατατεθέν της.
Η βόλτα μας στην Παναγία συνεχίζεται καθώς ανηφορίζοντας συναντάμε την πλατεία του Μωχάμετ Άλη, όπου επισκεπτόμαστε το κονάκι του κι ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια της πόλης την περίοδο του 18ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο κι έδρα του Ερευνητικού Κέντρου Μωχάμετ Άλη. Η εκκλησία της Παναγίας μπροστά μας και στην άκρη της Χερσονήσου ο Φάρος. Το σημείο για τις πιο όμορφες φωτογραφίες σας. Η διαδρομή της Παλιάς Πόλης τελειώνει με την κάθοδο προς την άλλη πλευρά στο παλιό ναυπηγείο «Καρνάγιο» και στις Καμάρες. Το παλιό τοξωτό υδραγωγείο της Πόλης και σημερινό μνημείο της, με μήκος 270 μ. και μέγιστο ύψος 25 μ., χτίστηκε τον 16ο αιώνα για την υδροδότηση της Παλιάς Πόλης της Καβάλας.
Διάσπαρτα σημεία σ’ όλη την πόλη μαρτυρούν την ιστορία της. Ξεχωρίζουμε μεταξύ άλλων το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Καπνού. Στα μέσα του 19ου αιώνα η Καβάλας αποτελούσε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και διάθεσης καπνού στα Βαλκάνια. Σήμερα οι υπέροχες κατοικίες των καπνεμπόρων κι οι καπναποθήκες που υπάρχουν στην πόλη αποτελούν δείγματα της εύπορης και συνάμα κοσμοπολίτικης εποχής. Καθώς ο καπνός έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της Καβάλας, το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί φόρο τιμής σ’ αυτόν. Στο εσωτερικό του θα βρείτε εκθέματα μοναδικά στον κόσμο.
Το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο μοιάζει με κάστρο κι είναι υπέροχα φωτισμένο το βράδυ. Ανήκε σε Ούγγρο καπνέμπορο και χτίστηκε σε γοτθικό ρυθμό στη δεκαετία του 1890. Και τέλος, η Μονή Λαζαριστών η οποία χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό Προξενείο. Γειτονιές και συνοικίες που κρύβουν φωτογραφικές γωνιές ως ενθύμια από την επίσκεψή σας στη πόλη. Άγιος Νικόλαος, Αη Γιάννης, Ποταμούδια και Προφήτης Ηλίας, μερικές απ’ αυτές.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη συναντάμε τους Φιλίππους. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Μέγ’ Αλέξανδρου. Εξερευνούμε την Αρχαία Πόλη των Φιλίππων και το Αρχαίο Θέατρο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Μετά την αποκατάστασή του φιλοξενεί παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φανταστείτε να παρακολουθείτε μια παράσταση, το μάτι σας να χάνεται στον απέραντο κάμπο των Φιλίππων μπροστά σας κι από πάνω να σας συντροφεύει ένα υπέροχο φεγγάρι.
Η Καβάλα δεν είναι μόνο μνημεία κι ιστορία. Είναι φύση με δάση, θάλασσα κι υπέροχες παραλίες. Ο ποταμός Νέστος ανατολικά της πόλης, προστατευόμενος από το Natura 2000 και τη Συνθήκη Ramsar, σας προκαλεί να τον διασχίσετε. Πάρ’ τε κιάλια κατά την επίσκεψή σας για να εξερευνήσετε την περιοχή με τα 300 είδη πτηνών, 11 αμφίβιων, 21 ερπετών, θηλαστικών και φυτών. Και φυσικά, μη φύγετε πριν δοκιμάσετε extreme sports και φαγητό από τα εστιατόρια γύρω από το ποτάμι.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η πόλη κι οι γύρω από αυτήν περιοχές ανθίζουν τουριστικά. Αν και μπορείτε να κολυμπήσετε δίπλα στην πόλη καθώς υπάρχουν οργανωμένες παραλίες –Καλαμίτσα, Τόσκα, Μπάτης- θα σας συνιστούσα ν’ απολαύσετε την παραλιακή διαδρομή και να επισκεφτείτε την Νέα Ηρακλείτσα, τη Νέα Πέραμο και την Παραλία Οφρυνίου. Επιλέξτε τους Αμμόλοφους για κολύμπι και χαρείτε κρυστάλλινα νερά, ψιλή άμμο κι οργανωμένες παραλίες. Από την αντίθετη πλευρά κι ανατολικά όπου βρίσκεται και το λιμάνι της Κεραμωτής για την αναχώρησή σας προς Θάσο, κάν’ τε μια στάση στην Αμμόγλωσσα. Το τοπίο θα σας γοητεύσει, με μεγάλα πεύκα που αγγίζουν τη θάλασσα και καθρεπτίζονται στα καθάρια νερά της.
Οι κάτοικοι της πόλης προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους. Καθώς η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα βρείτε καταλύματα που αντιπροσωπεύουν όλα τα γούστα, είτε μέσα στην πόλη, είτε στις περιοχές γύρω από αυτή. Άλλωστε, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές κι η θέα από την παραλιακή διαδρομή θα σας κάνει να ξεχαστείτε.
Δε νοείται να έρθετε επίσκεψη στην πόλη μου και να μη σας φιλέψουμε. Και στην Καβάλα οι γεύσεις μπερδεύονται από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και συνοδεύονται από άγιο τσιπουράκι και κρασιά που φημίζονται σε όλο τον κόσμο. 23 τα οινοποιεία της περιοχής, πολλά από αυτά επισκέψιμα και περισσότερα από 100 αποστακτήρια τσίπουρου. Σ’ αυτή τη γευστική γιορτή προσθέστε φρέσκα ψάρια, μέλι, σπαράγγια, τυριά, ταχίνι αλλά και τους ονομαστούς κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης.
Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της πόλης για τα γυρίσματα της βραβευμένης ταινίας με Όσκαρ ΤΟΠ ΚΑΠΙ το 1964. Η Μελίνα Μερκούρη, ο Πίτερ Ουστίνοφ κι ο Μαξιμίλιαν Σέλ περπάτησαν κάθε γωνιά της πόλης προσφέροντας στο κοινό εικόνες Χολιγουντιανού σκηνικού που της αρμόζει.
Η Καβάλα είναι μια πόλη με χαρακτήρα. Διαθέτει μια ολοζώντανη ιστορία απ’ άκρη σε άκρη. Σε κάθε επίσκεψή σας θα προσπαθείτε να δώσετε απαντήσεις για το τι σας αρέσει περισσότερο. Και κάθε φορά, θα επανέρχεστε γιατί δε θα έχετε απαντήσεις στο τι περισσότερο απ’ όλα σας ελκύει τελικά σ’ αυτή την πόλη.
ΥΓ.: Επιλέγω να «ντύσω» μουσικά το αφιέρωμά μου στην πόλη της Καβάλας μ’ ένα τραγούδι των Χειμερινών Κολυμβητών. Το παλαιότερο μουσικό σχήμα που υπάρχει στην Ελλάδα έχει καταγωγή από την Καβάλα. Ο Αργύρης Μπακιρτζής κι η παρέα του, μας γνωρίζουν το Μικρό Καφέ και τη Μυροβόλο (υπάρχει έως σήμερα), σημεία αναφοράς κι από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης. Της Καβάλας μου.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου