Δύσκολη κατάσταση ο χωρισμός, ακόμη πιο ζόρικη απόφαση η ανακοίνωση. Είτε είσαι το πρόσωπο που ανακοινώνει την επιθυμία χωρισμού είτε εκείνο που δέχεται την ανακοίνωση. Τρόποι χωρισμού υπάρχουν πολλοί κι υποδηλώνουν τόσα για τον χαρακτήρα εκείνου που τον επιλέγει, όσο και για τα συναισθήματά του απέναντι στο άλλο άτομο. Ο τρόπος που σε χωρίζει κανείς, λέει πολλά για τον τρόπο που σε αντιμετώπιζε και κατά τη διάρκεια της σχέση σας. Σου δείχνει το σεβασμό, την αγάπη, το νοιάξιμο, όλα. Ή κανένα απ’ αυτά.

Δεν είναι ευχάριστη μια τέτοια συνθήκη, ακόμα κι όταν τα γεγονότα προμήνυαν τον χωρισμό μήνες πριν. Είναι μια απώλεια, μια αποχώρηση από μια ρουτίνα που κάποτε σ’ έκανε ευτυχισμένο κι όσο να ναι, πονάει. Ο τρόπος όμως που χωρίζεις μπορεί να πονέσει πολύ περισσότερο από την ίδια τη συνθήκη του χωρισμού.

 

Get Over It! | eBook


€2,50

-----

 

Κάθε άνθρωπος που παίρνει την απόφαση να χωρίσει το ταίρι του, οφείλει να είναι ξεκάθαρος και ειλικρινής απέναντί του. Κανείς δε θέλει τις υπεκφυγές και τις δικαιολογίες. Πολύ περισσότερο πονάει το «Σ’αγαπάω αλλά..» παρά το «Μου τελείωσε». Μπορεί στη δεύτερη περίπτωση να σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι αλλά μακροπρόθεσμα ωφελείσαι. Γιατί δε ζεις με την ελπίδα ότι θα ξανασμίξετε, πας παρακάτω- όσο δυσβάσταχτο κι αν σου φαίνεται αρχικά. Αν ο άλλος όμως σου δώσει την εντύπωση πως πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα κι υπάρχει ελπίδα επανασύνδεσης, τότε κάθε μέρα θα βασανίζεσαι μέχρι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσεις πόσο βλάπτεις τον εαυτό σου εθελοτυφλώντας.

Επίσης, οι συζητήσεις αυτές γίνονται από κοντά για κάποιο λόγο. Ούτε από το τηλέφωνο, ούτε από μηνύματα, ούτε μέσω τρίτων. Σε εκείνον στον οποίο ανακοινώνεται ο χωρισμός, πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να μάθει και τον λόγο σε μια συζήτηση που θα γίνει στα ίσια κι όχι από την ασφάλεια της απόστασης. Σε κανέναν δεν αξίζει μια απομάκρυνση δίχως εξηγήσεις. Και σ’ ένα μήνυμα, δεν μπορείς να καλύψεις όσες απορίες προκύψουν. Και το τηλεφώνημα, είναι πιο απρόσωπο.

Θέλεις να βλέπεις τον άλλο όταν σου λέει ότι θα συνεχίσετε χώρια. Η αποφασιστικότητά του, η δειλία του, η χαρά ή η λύπη στο πρόσωπό του, η σκληράδα του ή η καθαρότητά του, θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη διάθεση αλλά και τα συναισθήματά του, να κατανοήσεις το ίδιο το τέλος σας. Είναι πολύ προτιμότερο να διακρίνεις την ανακούφιση στο πρόσωπο του άλλου όταν σου ανακοινώνει τον χωρισμό, παρά να παλεύεις μερόνυχτα στο μέλλον προσπαθώντας να υποθέσεις την ψυχολογική του κατάσταση εκείνη την ώρα.

Ιδανικά δε θα ήθελα να αναφερθώ στο ghosting και δε θα έπρεπε να υπάρχει καν σαν επιλογή χωρισμού. Θα μπορούσε να είναι και ποινικό αδίκημα. Ειδικά έπειτα από μια σχέση. Το καλό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι μετά τον πόνο και την απόρριψη, μόλις συνειδητοποιείς με πόσο εξευτελιστικό τρόπο σε χώρισε, ξενερώνεις αμέσως. Για να μπορέσεις ωστόσο ο άλλος να το κάνει εξ αρχής, σημαίνει πως δε σε είχε και σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Όπως επίσης δεν έχει σ’ εκτίμηση και τον εαυτό του, αλλά αυτό δε σε αφορά.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που σε χωρίζει ο άλλος μπορεί να σου δείξει πόσο σ’ αγάπησε, πόσο σε σεβάστηκε και πόσο σε εκτίμησε κατά τη διάρκεια της σχέση σας. Αν δεν μπήκε καν στον κόπο να σας χαρίσει έναν χωρισμό τίμιο, τότε πιθανόν να μη σας χάρισε και μια σωστή σχέση. Τώρα πια θα ξέρεις, να μην κάνεις το ίδιο στον επόμενο χωρισμό σου. Αν έρθει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου