Όπως στο κομμωτήριο επιλέγουμε εμείς ποιος θέλουμε να μας κουρέψει και ποιος να χτενίσει το κεφάλι μας, έτσι τα πράγματα θα ήταν ιδανικά αν μπορούσαμε να επιλέξουμε και ποια πρόσωπα και γεγονότα θα τριγυρνούν στο μυαλό μας. Ναι, πολλές φορές ο νους είναι ανεξέλεγκτος και δεν μπορούμε να θέσουμε όρια στα σενάρια που κάνει και στους προβληματισμούς του, σε όσα φαντάζεται και όσα αναμένει, όμως καλό θα ήταν να μπορούσαμε να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας, ώστε να επιδράσουμε κάπως στις σκέψεις μας.
Στην πορεία της ζωής μας βιώνουμε στιγμές, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο έντονες, και καθεμιά απ’ αυτές έχει διαφορετική σημασία για μας. Αυτές οι στιγμές μάς αφήνουν κατάλοιπα, χαράζονται στο υποσυνείδητό μας. Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να ανακόψεις την πορεία των πραγμάτων, να σταματήσεις όσα πρόκειται να συμβούν. Δε φταις εσύ που δεν μπορείς να τα προβλέψεις και που δεν είσαι σε θέση να αλλάξεις κάτι. Το μόνο που σου μένει είναι να διαχειριστείς αυτό που συμβαίνει όσο καλύτερα μπορείς.
Σε περιόδους απραξίας, σε φάσεις που δεν έχουμε κάτι καινούριο να μας εξάπτει το ενδιαφέρον ή να μας τραβά την προσοχή, εύκολα ανατρέχουμε στο παρελθόν, αναβιώνουμε εικόνες και θυμόμαστε στιγμές που μας έκαναν ευτυχισμένους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος θέλει συνέχεια με κάτι να ασχολείται. Δεν την μπορεί την αδράνεια, τη στασιμότητα του νου. Τον θέλει τον στόχο του, ένα σκοπό που θα χρειαστεί να καλλιεργήσει τον έδαφος προς αυτόν και που θα του δώσει κίνητρο να συνεχίσει με πείσμα την προσπάθεια και να μην τα παρατήσει. Παρ’ όλα αυτά, είναι κρίμα να παιδευόμαστε με πράγματα που πέρασαν όταν νιώθουμε πως πάμε να βαρεθούμε. Είναι σαν να ψάχνουμε τρόπο να μας βάλουμε τρικλοποδιά, ενώ οφείλουμε να μας αγαπάμε, να μας φροντίζουμε και να μην έχουμε το παρελθόν ως πυξίδα αλλά ως δάσκαλο που μας βοήθησε να λάβουμε γνώσεις. Σημασία δεν έχει ο βαθμός που πήραμε στο εξεταστικό κέντρο της ζωής, αν η περιγραφή μας ήταν καλώς, λίαν καλώς ή άριστα, αλλά κατά πόσο θα λάβουμε υπόψιν το δίδαγμα για επόμενες εμπειρίες.
Καμιά φορά δε χρειάζεται να υπεραναλύουμε τα πράγματα. Η υπερβολική σκέψη γεννά άγχος, κακή διαχείριση και λογισμούς που μόνο μπέρδεμα φέρνουν. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που μας φθείρει και είναι κουραστικό να σκέφτεσαι τα πάντα πολλές φορές πριν τα κάνεις, πριν τα πεις, χάνοντας τον αυθορμητισμό σου. Ο νους θέλει να σκέφτεται, να είναι συνεχώς σε δράση, να μένει ξύπνιος. Οι άνθρωποι κάνουμε το λάθος όταν δεν έχουμε νέες καταστάσεις, ασχολίες κι εμπειρίες στη ζωή μας να ανατροφοδοτούμε το σύστημά μας με παλιά δεδομένα αντί να δημιουργήσουμε ή να αναζητήσουμε καινούρια. Οι τομείς στη ζωή μας είναι αλληλένδετοι και όταν ευεργετείς έναν τομέα, με την πάροδο του χρόνου τροφοδοτείς και τον διπλανό, φτιάχνοντας ένα domino life game.
Χρίζει ιδιαίτερης προσοχής η διαχείρισή μας, διότι είμαστε άνθρωποι και αυτό είναι το δυσκολότερο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας στον κόσμο. Άνθρωπος σημαίνει να επιβιώνεις, να δημιουργείς, να σκέφτεσαι. Ανά πάσα ώρα και στιγμή με μια λάθος σκέψη, μία λάθος κίνηση, όλα μπορούν να στραβώσουν. Γι’ αυτό, άσε όσα πέρασαν εκεί που ανήκουν, και πάμε γι’ άλλα, καλύτερα!
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.