Συναισθηματικά πλήρης -όσον αφορά στις σχέσεις- είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καλύψει όλες τις συναισθηματικές του ανάγκες μες στο δεσμό που έχει με τον άνθρωπο δίπλα του. Αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος με τον οποίο είναι μαζί, έχει την ικανότητα και καταφέρνει να τον γεμίζει συναισθηματικά. Έχει διαφορά όμως όταν κάποιος πει «ο σύντροφος μου με κάνει χαρούμενο» με το να δηλώσει «ο σύντροφός μου με πληρεί»; Ναι έχει μεγάλη διαφορά.
Το να είσαι συναισθηματικά πλήρης, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το καταφέρει ο καθένας εύκολα. Καταλαβαίνεις πως είσαι συναισθηματικά πλήρης όταν δε σου λείπει κάτι. Και αυτός που είσαι μαζί του, σε γεμίζει χωρίς προσπάθεια. Νιώθεις ασφάλεια και δε σκέφτεσαι την παρά μικρή σου κίνηση έτσι ώστε να την ελέγξεις για να μην παρερμηνευθεί. Είσαι αυθόρμητος και ο άλλος σε κατανοεί απόλυτα στα πάντα. Μαζί του δε χρειάζεται να πεις κάτι και να αιτιολογήσεις γιατί το είπες. Νιώθεις πως η ζωή σου είναι γεμάτη ομορφιά.
Ακόμα ένα σημαντικό σημάδι είναι πως όταν είσαι μαζί του, δεν ανησυχείς για κάτι άλλο, ούτε σκέφτεσαι κάποιον άλλον. Είσαι εκεί 100% και αυτό πολλές φορές οφείλεται στο τι σου προσφέρει συναισθηματικά. Γιατί σε περίπτωση που δεν είσαι ευχαριστημένος από τον σύντροφό σου, θα ξεκινήσεις να τον συγκρίνεις με άλλες σχέσεις που πιθανά περνούσες καλύτερα. Και τότε ξεκινάει η κάτω βόλτα. Γιατί τότε συνειδητοποιείς πως δεν είσαι πλήρης. Απλά περνάς κάποιες στιγμές χαράς.
Όταν σε κάνει κάποιος απλώς χαρούμενο, όταν γεμίζει τις βασικές σου ανάγκες, αλλά παρόλα αυτά δε σε ευχαριστεί πλήρως, δεν μπορείς να δηλώσεις ολοκληρωμένος. Νιώθεις πως στο τέλος της ημέρας κάτι σου λείπει. Και καμιά φορά στεναχωριέσαι γιατί νιώθεις αχάριστος, νιώθεις πως δεν εκτιμάς αυτές τις στιγμές της χαράς. Όμως δεν είναι το φταίξιμο δικό σου αν δε σε πληρεί ο άλλος. Για να είμαστε ειλικρινείς ούτε δικό του φταίξιμο είναι. Μπορεί απλά να σε κάνει χαρούμενο κι αυτό να αρκεί.
Για κάποιους είναι υπέρ αρκετό το να είναι χαρούμενοι. Για κάποιους άλλους όμως το να ζουν παροδικές στιγμές χαράς, δε φτάνει. Ειδικά αν κάποτε ήταν πλήρεις με κάποιον, και τώρα πια δεν είναι, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να νιώσουν εντάξει μ’ έναν τέτοιο συμβιβασμό.
Το να αναγνωρίσεις την πηγή της πληρότητάς σου, είναι σχετικά εύκολο αν μπορείς να συνειδητοποιήσεις τι θες και τι χρειάζεσαι συναισθηματικά. -όπως και τι δε χρειάζεσαι. Σε μια σχέση, είναι εύκολο να καταλάβεις αν αυτό που σου δίνει ο άλλος δε σου κάνει ή αν σε γεμίζει εντελώς. Συνεπώς η πηγή της πληρότητας μας, τις περισσότερες φορές, είναι τα ίδια μας τα συναισθήματα.
Βέβαια, σε μια σχέση στην οποία είσαι απλά χαρούμενος, όταν ξεκινάς να καταλαβαίνεις πως ο σύντροφός σου δε σε γεμίζει, το πιο εύκολο είναι να φύγεις. Γιατί αν σου φαίνεται μέτρια η ίδια σου η σχέση, τότε ξέρεις πως δεν έχεις πολλά να χάσεις. Όμως όταν είσαι σε μια σχέση που ο άλλος σε γεμίζει ανέλπιστα, είναι πολύ πιο δύσκολο να φύγεις γιατί ρισκάρεις πολλά. Και γιατί να φύγεις αν ο άλλος σε γεμίζει; Γιατί δυστυχώς δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να σε κρατήσει κάποιος.
Για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, είναι διαφορετική η συναισθηματική πληρότητα. Και είναι πολύ δύσκολο πλέον να βρεθεί ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μπορέσεις να έχεις μια κοινή πορεία, να υπάρχει κατανόηση και να γεμίζει το κάθε σου κενό. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν βρεθεί αυτός ο άνθρωπος, ο άνθρωπος που θα είναι η πηγή της συναισθηματικής σου πληρότητας, θα το καταλάβεις. Γιατί από εκεί που ζητούσες τα βασικά, ξαφνικά δε θα έχεις τίποτα να ζητήσεις. Γιατί ξαφνικά θα τα έχεις όλα -χωρίς να ζητήσεις.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου