Οι σούπερ-ήρωες των κόμιξ και των κινηματογραφικών ταινιών είχαν πάντα ένα μεγάλο κοινό να τους διαβάζει ή να τους παρακολουθεί, πολλοί εκ των οποίων φανατικά. Δεν ήταν η μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό που σε γοήτευε, αλλά αυτό το ιδιαίτερο υπερ-χαρακτηριστικό που διέθετε ο καθένας. Αυτό που διέγειρε τη φαντασία σου και σ’ έκανε να αναρωτιέσαι «τι θα έκανα αν μπορούσα να…». Κι αυτό το «να» ξεκινούσε με την υπερ-δύναμη του εκάστοτε ήρωα, αλλά σίγουρα πήγαινε και πέρα απ’ αυτήν. Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν μπορούσα να σκαρφαλώσω σε κτίρια, να πετάω, να βλέπω ή να περνάω μέσα από τοίχους, να κινώ αντικείμενα με το μυαλό, να διαβάζω τις σκέψεις ή να ελέγχω τον καιρό. Η λίστα εξαντλείται εκεί που τελειώνει η φαντασία. Είναι, όμως, μόνο στη φαντασία η ύπαρξη «υπερφυσικών» δυνατοτήτων σε ανθρώπους; Αν λάβουμε υπόψη την παρακάτω λίστα, η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι».
1. Ο Iceman
Ο Ολλανδικής καταγωγής Wim Hof, 63 ετών, μπορεί να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός του ενώ βρίσκεται σε εξαιρετικά κρύες συνθήκες. Για να καταφέρει ό,τι κάνει χρησιμοποιεί τη διαλογιστική τεχνική, Tummo, την ίδια που χρησιμοποιούν Θιβετιανοί μοναχοί για να ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ο Hof αναφέρει πως δε διαθέτει κανένα ιδιαίτερο χάρισμα. Είναι θέμα εξάσκησης που περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής κι ενδυνάμωσης της σύνδεσης σώματος-μυαλού, κάτι που μαθαίνει εξάλλου και σε άλλους να κάνουν μέσα από το εκπαιδευτικό ινστιτούτο που διαθέτει. Ο ίδιος, μάλλον δικαίως, κατατάσσεται στην κατηγορία των super-humans αφού έχει καταφέρει να τρέξει στον Βόρειο Αρκτικό κύκλο με θερμοκρασία -20 βαθμούς, ημι-μαραθώνιο των 200χλμ σε 5 ώρες και 25 λεπτά, όντας ξυπόλυτος και φορώντας μόνο ένα σορτσάκι.
Με την ίδια περιβολή και σε συνθήκες παγετού σκαρφάλωσε στο όρος Κιλιμάντζαρο μέσα σε 2 μέρες. Έχει καταφέρει, επίσης, να σπάσει 26 παγκόσμια ρεκόρ, κάποια εκ των οποίων δικά του, όπως όταν έμεινε βυθισμένος μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη με πάγο για 1 ώρα 13 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Μετά απ’ όλα αυτά, μπορούμε να πούμε πως ο τίτλος «iceman» του ανήκει δικαιωματικά.
2. Daredevils της πραγματικής ζωής
O Daredevil είναι αυτός ο υπερ-ήρωας που μάχεται το κακό όντας ο ίδιος τυφλός, χρησιμοποιώντας τον ηχοεντοπισμό, μια παρόμοια τεχνική που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες, με την οποία εξάγουν ιδιαίτερα λεπτομερείς πληροφορίες για το περιβάλλον τους, όπως, επίσης, τα δελφίνια και οι φάλαινες beluga για να πλοηγηθούν στον ωκεανό. Οι ιστορίες των Ben Underwood και Daniel Kish έχουν πολλά σημεία ταύτισης μεταξύ τους. Και οι δύο χάσανε την όρασή τους μικροί, μετά από μάχη με τον καρκίνο, αλλά ανέπτυξαν την ικανότητα να «βλέπουν» με τη βοήθεια του ηχοεντοπισμού. Με μια κίνηση της γλώσσας τους παράγουν ηχητικά κύματα τα οποία προσπίπτουν σε αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο, αντανακλώνται κι επιστρέφουν πίσω στα αυτιά τους με διαφορετική ένταση για το κάθε αντικείμενο. Αυτό δημιουργεί μια «εικόνα» στον εγκέφαλό τους για τη διάταξη και την απόσταση των αντικειμένων στον χώρο.
Η απώλεια της όρασης, λοιπόν, αντικαταστάθηκε γι’ αυτούς με τη δύναμη του ηχοεντοπισμού και τους βοήθησε τον μεν Ben, τουλάχιστον μέχρι να φύγει από τη ζωή χτυπημένος ξανά από τον καρκίνο, να έχει μια λειτουργική εφηβική ζωή κάνοντας πολεμικές τέχνες, roller blade και skateboard. Τον δε Daniel να κυκλοφορεί άνετα στους δρόμους σε σημείο που να τον προσλαμβάνουν άλλοι άνθρωποι με προβλήματα όρασης για να τους βοηθάει στις μετακινήσεις τους.
3. Ένας εγκέφαλος με άπειρη μνήμη
Η Rebecca Sharrock είναι μια από τις 61 περιπτώσεις παγκοσμίως που διαγνώστηκε με την κατάσταση «Εξαιρετικά Ανώτερη Αυτοβιογραφική Μνήμη» (HSAM) ή αλλιώς υπερθυμησία. Με απλά λόγια, η Rebecca έχει τη δυνατότητα να θυμάται με ακρίβεια κάθε λεπτό της ζωής της. Η ίδια αναφέρει ότι η μνήμη της ξεκινά από τότε που ήταν μόλις 12 ημερών. Θυμάται από τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες, όπως τι πρωινό έφαγε αυτή τη μέρα πριν 10 χρόνια, έως τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής της, ακόμα και τα όνειρα που βλέπει. Οι μνήμες της, μάλιστα, είναι οργανωμένες με χρονολογική σειρά και μπορεί να ανατρέχει μπρος και πίσω σε αυτές οποιαδήποτε στιγμή. Αν κι ακούγεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό, για μια μεγάλη περίοδο η Rebecca το θεωρούσε ενοχλητικό καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα τυχαία flashbacks που έκανε η μνήμη της της προκαλούσαν πονοκεφάλους κι άγχος. Βέβαια, με τα χρόνια, έμαθε να το διαχειρίζεται κι ενώ παλιότερα ένιωθε την κατάσταση αυτή σαν κατάρα, πλέον λέει πως εκτιμάει αυτό που της προσφέρει ο εγκέφαλός της.
Οι ιστορίες με ανθρώπους που διαθέτουν «υπερφυσικές» δυνατότητες δεν τελειώνουν εδώ. Οι DeepakChopra και Rudolph Tanzi στο βιβλίο τους «Super Brain-Απελευθερώνοντας την εκρηκτική δύναμη του νου» υποστηρίζουν πως αν αρχίσεις να χρησιμοποιείς τον εγκέφαλό σου αντί να σε χρησιμοποιεί αυτός τότε θα εκπλαγείς με το τι μπορεί να κάνει για εσένα. Τελικά, αν δε γεννηθείς με μια υπερφυσική ικανότητα μήπως μπορείς να την καλλιεργήσεις;
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου