«Εμένα να ακούς», «ξέρω εγώ τι σου λέω», «αν θες να με ακούσεις». Ενώ ακούμε τις φράσεις αυτές, συνήθως έχουμε απέναντί μας κάποιον άνθρωπο που μας νοιάζεται πολύ και κάνει ό,τι μπορεί για να μας σώσει από κάτι που μας απασχολεί ξοδεύοντας τον χρόνο του για να μας συμβουλεύσει να κάνουμε το σωστό- τουλάχιστον κατά τη γνώμη του. Εμείς παράλληλα, βλέποντας την αφοσίωσή του στο πρόβλημά μας αισθανόμαστε τυχεροί που κάποιος μας ακούει και μας βοηθάει, ενώ σκεφτόμαστε πως πρέπει να επενδύσουμε στις λέξεις του, μιας και μας τις δίνει με αγάπη και καλό σκοπό.
Η αλήθεια είναι πως είτε συμφωνούμε με τον άλλον είτε όχι, προφανώς και θα εκτιμήσουμε το γεγονός ότι με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο προσπαθεί να μας διευκολύνει από ό,τι μας απασχολεί. Παρ’ όλα αυτά όσο καλοπροαίρετα κι αν μας δίνει ο άλλος τη συμβουλή, το να την ακολουθήσουμε μπορεί να είναι μοιραίο λάθος, καταλήγοντας στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι δικοί μας άνθρωποι όσο να ‘ναι είναι δύσκολο να μη σχολιάσουν κάτι ενώ τους μιλάμε για τα προβλήματά μας κι είναι σαν να νιώθουν μια αυτόματη ώθηση στο να συμμετάσχουν στα μπλεξίματά μας, στοχεύοντας να βρουν μαζί μας μια λύση. Αυτό που δεν μπαίνουν ωστόσο εύκολα στη διαδικασία να σκεφτούν, είναι πως το πρόβλημα, εφόσον δεν είναι δικό τους, το βλέπουν υπό φίλτρο, μιας κι ούτε στο δικό μας μυαλό και τη ζωή μας μπορούν να μπουν ολοκληρωτικά βλέποντάς το με τα μάτια μας.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να δώσουν συμβουλές λανθασμένες, μιας και δεν μπορούν να γνωρίζουν το πρόβλημα στο 100%, είτε γιατί ξεχάσαμε εμείς να αναφέρουμε κάτι ζωτικής σημασίας, είτε επειδή παρέλειψαν εκείνοι να δώσουν σημασία σ’ αυτό. Για παράδειγμα, εμείς μπορεί να τους μιλάμε για το πόσο πληγωθήκαμε που ένας φίλος μας μίλησε απότομα, χωρίς να αναφέρουμε πως έγινε αφού του κάναμε μια σκληρή κριτική ή ένα άκομψο σχόλιο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δει αυτός που του το εξιστορούμε σαν ελαφρυντικό, όταν του το αναφέραμε. Παραλείποντάς το λοιπόν εκείνος εστιάζει μόνο στο ότι δεν ήταν σωστό, σχολιάζοντάς το σαν κάτι που έγινε χωρίς λόγο.
Μια λάθος συμβουλή, μπορεί να δοθεί επίσης από το υπερβολικό ενδιαφέρον που μας έχει ο άλλος. Επειδή δηλαδή μπορεί να μας έχει αδυναμία ίσως εστιάσει στο συμφέρον μας τόσο αποκλειστικά, ώστε να μας παρασύρει στο να φερθούμε άδικα σε κάποιον άλλον, κάτι το οποίο θα μπορούσε όντως να μας βοηθήσει ατομικά, αλλά θα πλήγωνε κάποιον άλλο. Επίσης όταν μιλάμε έντονα σε κάποιον που μας αγαπάει, εκείνος βλέποντάς μας αγχωμένους και λυπημένους, δεν μπορεί να σκεφτεί και τόσο καθαρά, διότι εστιάζει περισσότερο στο συναίσθημά μας, κι ίσως δε μας πει ακριβώς αυτό που σκέφτεται από φόβο πως θα μας κάνει να νιώσουμε πιο άσχημα, ειδικά αν αυτό που σκέφτεται είναι πραγματικότητα που θα μας πονέσει.
Λάθος συμβουλή μπορεί να θεωρηθεί και το «κάνε ό,τι νομίζεις εσύ». Φυσικά κι είναι σωστό το να μας ωθήσουν να κάνουμε τα θέλω μας πραγματικότητα και να μη ζούμε με απωθημένα, όμως μερικές φορές αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι καλό για εμάς ή τους δικούς μας, και θα ήταν προτιμότερο να είχαμε κάποιον να μας το επισημάνει παρά να μας αφήσει να κάνουμε του κεφαλιού μας δρώντας παρορμητικά.
Παρ’ όλα αυτά, μια συμβουλή μπορεί να είναι λανθασμένη, αλλά ο μόνος τρόπος να σε βλάψει είναι ακολουθώντας τη. Οπότε, εφόσον αντιληφθείς πως δε σε εξυπηρετεί, όσο κι αν σ’αγαπάει αυτός που στη δίνει, εσύ έχεις κάθε δικαίωμα να την απορρίψεις. Οι άνθρωποι που σ’ αγαπούν δεν απαιτούν να κάνεις αυτό που θέλουν εκείνοι σώνει και ντε, οπότε μπορείς απλώς να τους ευχαριστήσεις για τη βοήθεια αλλά να κρατήσεις τις συμβουλές μέσα σου και να προχωρήσεις όπως θες.
Καθόλου χρήσιμο να είμαστε απόλυτοι κι επίμονοι ειδικά σε θέματα που δε μας αφορούν· αν λοιπόν αντιληφθείς πως κάποιος σε πιέζει, τον απομακρύνεις ευγενικά. Εξάλλου, υποτίθεται πως συζητάμε τα προβλήματα για να τα βγάλουμε από μέσα μας και να νιώσουμε καλύτερα, όχι χειρότερα από πριν. Οι τύψεις δε χωράνε σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν έκανες κάτι λάθος επειδή δεν πιέστηκες να κάνεις κάτι με το ζόρι.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου