Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες, έχουν ειπωθεί άλλες τόσες κουβέντες μεταξύ φίλων, έχουν αναλυθεί προβληματισμοί στον καναπέ του ψυχοθεραπευτή, σε μηνύματα μεταξύ γνωστών κι αγνώστων, ενώ αν το ψάξεις θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν μέχρι και σεμινάρια γι’αυτό το ζήτημα. Και ποιο εν τέλει είναι αυτό; Το μαγικό συστατικό το οποίο κάνει εμάς τους ανθρώπους, όχι μόνο να ταιριάζουμε μεταξύ μας αλλά και να δημιουργούμε σχέσεις οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Είναι θέμα χημείας ή συμβατότητας χαρακτήρων αυτό που μας κάνει να μένουμε μαζί;

Είναι φοβερά συναρπαστικό να συνειδητοποιείς πως μ’ έναν άνθρωπο έχετε απίστευτη χημεία, τόσο στο ερωτικό κομμάτι όσο και στη μεταξύ σας επικοινωνία. Όμως, καθώς περνάει ο καιρός κι η ερωτική έλξη κατευνάζεται κι είσαι σε θέση να κάνεις και παρέα με τον άνθρωπό σου, ενώ έχεις ανάγκη για μια μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στη σωματική και τη λεκτική, περνάς στο δεύτερο στάδιο και παρατηρείς τη συμβατότητά σας. Αν καταλαβαίνετε δηλαδή, πώς βλέπετε εκατέρωθεν τον κόσμο, ποιες είναι οι ιδεολογίες σας κι αν συναντιούνται, αν ενδιαφέρεστε για τα ίδια πράγματα στη ζωή ή αν τα πιστεύω σας απέχουν ηπείρους.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

%cf%81%ce%b5

 

Ενδεχομένως η χημεία από μόνη της να είναι ένα καταπληκτικό τονωτικό, ωστόσο δε σε καλύπτει στον μέγιστο βαθμό. Χρειάζεσαι και κάτι παραπάνω. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η χημεία σε βάζει σε μια σχέση, όμως η συμβατότητα σε κάνει να μη θέλεις να την τελειώσεις. Είναι ανώφελο να προσπαθούμε να αποδείξουμε πως τα κοινά βιώματα δεν έχουν σημασία. Είναι το μόνο που μπορεί να μας κάνει συμβατούς; Σαφώς κι όχι, όμως κάνει τη σχέση πιο ξεκούραστη κι ανεβάζει επίπεδο την κατανόηση.

Άραγε, είναι τόσο δύσκολο να συνδυαστούν και τα δύο σε μια σχέση με διάρκεια; Μήπως ζητάμε πολλά; Η απάντηση έρχεται αν αντιληφθείς την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης η οποία δεν ξεκινάει από σένα και τη σχέση σου μόνο, αλλά κι από όλα όσα έχεις κληρονομήσει από το σπίτι σου και το περιβάλλον σου. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τα οικογενειακά μας πρότυπα, κατά Φρόιντ, αλλά και με τις πρώιμες αναμνήσεις που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μας από μικρή ηλικία, κατά Γιουνγκ. Εάν παραδείγματος χάρη έχουμε ένα πρότυπο γονιών οι οποίοι μοιάζουν περισσότερο να συσχετίζονται ως φίλοι παρά ως εραστές  τότε είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουμε κι εμείς τα χνάρια τους και να συνάψουμε μια σχέση με πιο φιλική χροιά η οποία βασίζεται ίσως περισσότερο στη συμβατότητα των βιωμάτων κι όχι τόσο στη χημεία.

Αν στην πορεία συνειδητοποιήσουμε πως θέλουμε και τη χημεία, ενδεχομένως να μην μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε από πού προέρχεται το συγκεκριμένο μοτίβο που ακολουθούμε κι ως αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πώς να το αλλάξουμε. Όμως, δεν είναι απαραίτητο πως με το πρότυπο το οποίο έχουμε μεγαλώσει θα συμβαδίσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Μπορεί, είτε να ακολουθήσουμε το εντελώς αντίθετο είτε, ακόμα καλύτερα, να κάνουμε μια ενδοσκόπηση και να καταλάβουμε ποια είναι η βαθύτερη δική μας ανάγκη, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε συντρόφους και φτιάχνουμε τις σχέσεις μας.

Αρκετά συχνά, είναι δύσκολο όχι μόνο να καταλάβουμε αλλά και να αποδεχτούμε τις επιθυμίες μας, λόγω του θορύβου που κυριαρχεί στο μυαλό μας. Είναι τόσο γρήγοροι πλέον οι ρυθμοί μας κι αρκετή η ποσότητα της πληροφορίας που μπαίνει ανάμεσά μας· ακόμα κι όταν προλάβουμε να χαλαρώσουμε δε μας είναι εύκολο να αφουγκραστούμε ούτε τις ίδιες μας τις σκέψεις. Υπερπληροφόρηση λόγω δουλειάς, λανθασμένα πρότυπα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λιγοστός χρόνος που μπορούμε ν’ αφιερώσουμε στον εαυτό, κακή ψυχολογία, συναισθηματικά κατάλοιπα, εξαρτήσεις, αποτελούν ένα συνονθύλευμα ενός αρκετά επιβαρυμένου ψυχικά ανθρώπου. Είναι αρκετά δύσκολο έως κι ακατόρθωτο να καταλάβεις τι ακριβώς χρειάζεσαι σε μια σχέση, όταν έχεις ήδη παραμελήσει τη σχέση σου με τον εαυτό.

Πριν βάλεις τον εαυτό σου στο δίλημμα να επιλέξει αν θέλει χημεία στη σχέση ή συμβατότητα χαρακτήρων, αναλογίσου τι ζητάς εσύ πρώτα απο τον εαυτό σου. Ίσως η απάντηση βρεθεί εκεί που δεν το περιμένεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Μπισιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου