Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δε θα έπρεπε να σχολιάζουμε το σώμα ενός ανθρώπου ή ακόμα καλύτερα θα έπρεπε να μη μας ενδιαφέρει να ξεστομίσουμε την ανοησία μας για την εξωτερική του εμφάνιση.
Θα μπορούσα να ξεκινήσω με μια πιο στρογγυλεμένη εισαγωγή αλλά θα μου επιτρέψετε να είμαι απόλυτη και αυστηρή με αυτό το ζήτημα. Η συνείδηση, η ενσυναίσθηση και η πίστη στις βασικές αρχές του σεβασμού και της αξιοπρέπειας θα έπρεπε να μας είχαν αποτρέψει απ’ το να κρίνουμε και να καταλήγουμε σε αξιολύπητα πολιτικά και κοινωνικά σχόλια για το σώμα ενός ανθρώπου. Κι αν κάποιος στερείται στοιχειωδών αξιών, ας βρει τρόπο να τις αποκτήσει. Ο Σωκράτης έλεγε πως η κακία είναι άγνοια, επομένως οφείλουμε να μάθουμε τι είναι κακό, γιατί με την κακία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία.
Δύο σημαντικοί συνεκτικοί δεσμοί της κοινωνίας σύμφωνα με τον Πλάτωνα είναι η αιδώς (το αίσθημα ντροπής) και η δίκη (το αίσθημα του δικαίου), όροι που διδάσκονται από την τρίτη λυκείου στους θεωρητικούς και σε αυτούς που θα ακολουθήσουν ανθρωπιστικές σπουδές, όπως οι Πολιτικές Επιστήμες. Κι εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα στην ιστορία μας. Η κα Λατινοπούλου με την τοποθέτησή της για το σώμα της κας Δανάης Μπάρκα και τις δήθεν κοινωνικές συνέπειες της παχυσαρκίας παραδέχεται δημόσια ότι αγνοεί κάθε κανόνα και προϋπόθεση πολιτικοκοινωνικής συνύπαρξης των ανθρώπων και βασίζει τον πολιτικό της λόγο απλώς στην κακία και στην εμπάθεια.
Το ότι η παχυσαρκία δημιουργεί λάθος πρότυπα, διότι βλάπτει σοβαρά την υγεία μας είναι ένα λαϊκίζον επιχείρημα με αρκετή δόση κακεντρέχειας. Αλήθεια, πόσο χρειάζεται να υποτιμήσουμε τους εαυτούς μέχρι να τους αγαπήσουμε και γιατί μας κάνουμε τόσο κακό και δημιουργούμε τόσες αγκυλώσεις;
Ας εξηγήσουμε γιατί το επιχείρημα αυτό είναι ασταθές και δείγμα κοινωνικά εμπαθούς ανθρώπου. Η παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που σαφώς μπορεί να συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, τα ίδια όμως και ακόμα χειρότερα προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν και σε άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος λόγω κακών διατροφικών συνηθειών. Το μήνυμα, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι να τρώμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και να τους αγαπάμε στην ουσία τους, να προλάβουμε ασθένειες που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους άλλους και να μην υποστηρίζουμε εταιρείες που μπροστά στο κέρδος υποβιβάζουν την ποιότητα των τροφίμων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία. Να αλλάξουμε συνήθειες, δηλαδή, και να αποβάλλουμε τις νευρώσεις της εποχής μας. Τίποτα άλλο. Το σώμα ενός ανθρώπου δεν μπορεί να αποτελέσει κακό πρότυπο σε καμία περίπτωση, η νοοτροπία κάποιων ανθρώπων και η προσπάθεια χειραγώγησης σίγουρα.
Ας προχωρήσουμε λίγο πιο βαθιά και ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε το υγιές πρότυπο. Άραγε δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής είναι να στερείται ένας άνθρωπος θρεπτικά συστατικά και να γονατίζει τον εαυτό του σε εξαντλητικές δίαιτες για να χωρέσει στο καλούπι του σύγχρονου life style; Ή μήπως είναι οι θεραπείες ομορφιάς, τα πόσιμα εναιωρήματα, οι ενέσιμες συνεδρίες, οι κρέμες και προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να ανταποκριθούμε στο πρότυπο που μας έχουν ορίσει; Η υγεία ενός ανθρώπου δε βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα κιλά του, αφού η ισορροπία στην ψυχοσύνθεσή μας αποτελεί ίσως τον βασικότερο πυλώνα καλής υγείας. Το πρόβλημα με την παχυσαρκία -και ίσως ένας απ’ τους λόγους που δεν έχει περιοριστεί ως φαινόμενο- είναι πως το παγκόσμιο σύστημα κερδίζει από το να τρώμε ανθυγιεινά, μιας και καταλήγουμε να χρηματοδοτούμε το τεράστιο σύστημα της φαρμακοβιομηχανίας.
Αν μπορεί να εξαχθεί ένα συμπέρασμα είναι ότι η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που πληγώνουμε τον άλλο και τα όριά μας πριν ακουμπήσουμε την ψυχή του και προκαλέσουμε τραύματα. Δε γινόμαστε δυνατότεροι μέσα από την κακία, αλλά μέσω της σκέψης. Κυρίως πρέπει να σεβόμαστε τους εαυτούς μας για να μπορέσουμε να σεβαστούμε τους άλλους και στο τέλος να μας σεβαστούν και αυτοί. Το μυαλό μας είναι η δύναμή μας και όχι το σώμα μας, γι’ αυτό ας το κρατήσουμε υγιές και λαμπερό για να μπορεί να φωτίζει τα χαμόγελά μας.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.