Ένα από τα πράγματα που προσπάθησαν να μας μάθουν απ’ όταν ήμασταν παιδιά ακόμη, είναι το πόσο σημαντική είναι η αποταμίευση. Μάλιστα, σχεδόν όλοι κάποια στιγμή είχαμε έναν κουμπαρά -σε διάφορα σχήματα, αλλά κυρίως έπαιζε το γουρουνάκι- που βάζαμε μέσα τα λεφτά από τα κάλαντα, τις ονομαστικές εορτές και τα γενέθλιά μας, μέχρι να έρθει η ώρα να τον σπάσουμε και να πάρουμε επιτέλους εκείνο το παιχνίδι που ονειρευόμασταν μέρα-νύχτα.
Βέβαια, όσοι από ‘μας πρόλαβαν τις ένδοξες εποχές του ΠΑΣΟΚ -του κλασικού, του ορθόδοξου-, θα θυμούνται ότι αρκούσαν τα κάλαντα για να πάρουμε “game boy”, ένα κάρο μαλακίες και να μείνουν και για τον κουμπαρά άλλα τόσα. Υπήρχε άπλα γενικότερα κι όμως όλοι επέμεναν να μάθουμε τη ρημάδα την αποταμίευση. Κι ίσως δεν είχαν άδικο, αφού ακολούθησαν αρκετά χρόνια όπου ήρθαν τα πάνω-κάτω σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του εργασιακού, του οικονομικού και πολλών άλλων.
Αυτά τα δύσκολα και περίεργα χρόνια όμως ήρθαν και κατσικώθηκαν όπως φαίνεται, ενώ η «χρυσή εποχή του Περικλέως» φαίνεται να πέρασε προ πολλού κι είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει. Οπότε για ποια αποταμίευση να μιλήσουμε; Μάλλον ήρθε η ώρα λοιπόν, να πάμε κόντρα στο κατεστημένο και να κάνουμε επιτέλους την επανάστασή μας.
Ένας σημαντικός λόγος για να σταματήσεις λοιπόν να προσπαθείς ν’ αποταμιεύσεις χρήματα είναι πολύ απλά ότι η ζωή είναι μικρή κι οφείλεις να τη χαρείς στο έπακρο. Τα παραδείγματα άπειρα. Σε καλεί η παρέα σου σε μιαν απόδραση, σ’ ένα ταξίδι, σε μια λίγο πιο ακριβή έξοδο. Μην το σκεφτείς, πήγαινε και μάζεψε στιγμές κι εμπειρίες. Βέβαια μαζεύοντας αυτά δε θα μαζέψεις λεφτά, αλλά «τα λεφτά είναι δανεικά, χέρια αλλάζουν τακτικά» και «γλέντα τη ζωή», όπως λέει ένα γνωστό άσμα. Ερωτεύεσαι ξαφνικά ένα ρούχο, ένα αξεσουάρ ή οτιδήποτε άλλο καθώς βολτάρεις με φίλους, ή όλοι είναι έξω για ποτό σ’ ένα φοβερό μπαράκι ή στο στέκι σας κι εσύ μου λες ότι θ’ αποφασίσεις υπέρ της αποταμίευσης; Σε ποιο ουράνιο και τόξο δηλαδή; Το αν έχεις μείνει μ’ ελάχιστα ευρώ, ενώ ο μήνας δυστυχώς δεν έχει ξεμείνει από μέρες, είναι άλλη υπόθεση. Έχει ο Θεός, όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας.
Πάμε παρακάτω, εάν δε σ’ έπεισα ακόμη. Ένας από τους λόγους για να μαζέψεις χρήματα είναι για να μπορέσεις κάποια στιγμή να πάρεις κάτι πιο ακριβό, όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα διαμέρισμα. Ωραία κι αν είσαι καλό παιδάκι μπορεί να συναντήσεις και τα στρουμφάκια. Για να κάνεις μια τέτοια αγορά ή επένδυση, θα χρειαστεί να πάρεις και δάνειο το πιο πιθανό, κάτι που πλέον είναι αρκετά δύσκολο και λόγω δικών μας συνθηκών και λόγω του ότι οι εποχές που οι τράπεζες μοίραζαν χρήματα λες κι ήταν λεφτά της Monopoly, έχουν παρέλθει προ πολλού. Ποιος ο λόγος λοιπόν να πασχίζεις για ακριβά υλικά αγαθά και να στερείσαι τα υπόλοιπα που έχουν μεγαλύτερη αξία και μικρότερο κόστος;
Τρίτος λόγος -κι ίσως ο πιο σημαντικός- για να μην προσπαθήσεις καν ν’ αποταμιεύσεις είναι ότι, κακά τα ψέματα, όχι μόνο δε σου μένει φράγκο στο τέλος του μήνα, αλλά και γιατί δε φτάνει ο μισθός να περάσεις ούτε τον μισό. Γιατί πολύ απλά, η βενζίνη φαίνεται να έχει πλέον κομματάκια χρυσού μέσα και δε μας το λένε, οι εταιρείες ρεύματος θα έπρεπε ξεκάθαρα ν’ αλλάξουν την επωνυμία τους σε «φαρμακείο ενέργειας» κι άλλα τόσα που εξαφανίζουν τα λεφτά από το πορτοφόλι μας. Εδώ βρίσκεις καμιά φορά ξεχασμένο ένα δεκαράκι ή εικοσαράκι μέσα στο τζιν ή στην τσέπη από το μπουφάν -που είχες να βάλεις πάνω από ένα εξάμηνο- και το κοιτάς και χαίρεσαι λες και κέρδισες το τζόκερ. Για ποια αποταμίευση να μιλήσουμε;
Καλά τα μεγαλεπήβολα όνειρα, καλή κι η αποταμίευση δε λέω, αλλά σαν το να ζεις το παρόν στο έπακρο, να ρουφάς στιγμές και να συλλέγεις εμπειρίες, δεν έχει. Γι’ αυτό προτείνω να περνάς καλά και να ξοδεύεις τα χρήματα που με κόπο βγάζεις -κι από τα οποία σου μένουν ελάχιστα το πιο πιθανό- όπως ακριβώς επιθυμείς.
Κι όπως έλεγε η γιαγιά μου «καλή ζωή σκατά διαθήκη». Κι είχε δίκιο, αφού ένα από τα δύο μπορεί να επιτευχθεί στο απόλυτο. Ζυγίζεις, αποφασίζεις και πράττεις αναλόγως. Τι διαλέγεις;
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Πακιακιό