Ίσως από τα πιο σημαντικά μιας σχέσης είναι η ανάπτυξη μιας επικοινωνίας που οδηγεί δυο ανθρώπους που μέχρι τότε θεωρούσαν πως θα ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο να συνεννοηθούν, τώρα να βάζουν στην άκρη την ατομικότητά τους για να δουν και τον άλλον. Να καταφέρουν να αναπτύξουν το στοιχείο της οικειότητας.

Όπου, με τον όρο οικειότητα, εννοούμε την ικανότητα να αρχίζουμε να γνωρίζουμε το ταίρι μας, καταφέρνοντας να δημιουργήσουμε μια σχέση με βάθος, ουσία και διάρκεια. Να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας. Η οικειότητα κρύβει μέσα της το στοιχείο της εμπιστοσύνης. Το να μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τον πόνο, τις εμπειρίες μας, την καθημερινότητά μας. Προϋποθέτει επίσης να μη νιώθουμε φόβο ή δισταγμό. Όταν μας κρατάνε το χέρι ή μας αγκαλιάζουν, είναι μια μορφή οικειότητας. Η στοργή είναι μια μορφή οικειότητας. Και δεν είναι μόνο καλό για τη σχέση μας αλλά και για την ίδια μας την υγεία, καθώς οι επιστήμονες λένε πως όσοι έχουμε στενές σχέσεις, καταφέρνουμε και κρατάμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας, έχουμε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο στρες.

Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη οικειότητα στη σχέση, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό η συναισθηματική κι η ερωτική. Δεν είναι μόνο αυτές- αν κι είναι από τις πιο σημαντικές. Ας γνωρίσουμε μαζί και τις υπόλοιπες, προσπαθώντας να ρίξουμε φως στα είδη που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε και να χαρούμε περισσότερο τη σχέση μας.

 

1. Συναισθηματική οικειότητα

Η ανάπτυξη της ικανότητας να μπορούμε να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας και τις ανάγκες μας στη σχέση. Τα διαφορετικά συναισθήματα που προκύπτουν και βοηθούν να χτίσουμε μια υγιή σχέση. Να μπορούμε να μιλάμε για οτιδήποτε. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η θεμελιώδης αρχή της συναισθηματικής οικειότητας είναι να κατανοήσει ο ένας τον κόσμο του άλλου κι από κει και πέρα να μάθουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να ελέγχουμε τις εντάσεις και τους εκνευρισμούς για να χτίσουμε μια επιτυχημένη σχέση.

 

2. Ερωτική οικειότητα

Πιο ισχυρή ακόμη κι από την ίδια την ερωτική πράξη. Ερωτική οικειότητα σημαίνει ότι μπορούμε κι αντιλαμβανόμαστε, μοιραζόμαστε και συναινούμε στις επιθυμίες, στις φαντασιώσεις και στις ανάγκες που ο καθένας αποζητά. Να μπορούμε να ανοιχτούμε ως ζευγάρι λέγοντας τι μας αρέσει και τι όχι χωρίς το φόβο της κρίσης ή της απόρριψης. Αν καταφέρουμε ν’ αποκτήσουμε την άνεση των ερωτικών αναγκών μας, τότε σίγουρα έχουμε πετύχει στο μέγιστο βαθμό την οικειότητα αυτή.

 

 

3. Πνευματική οικειότητα

Ακούμε πολλές φορές τη φράση «εγκεφαλική χημεία». Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή πνευματικής οικειότητας. Η τέχνη να μοιραζόμαστε με τους συντρόφους μας σκέψεις, απόψεις, να μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις για οτιδήποτε μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, να καταφέρνουμε να διαφωνούμε αλλά να παραμένουμε ανοιχτοί σε διαφορετικές απόψεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς χρειάζεται έντονο το στοιχείο της επικοινωνίας.

 

4. Αισθητική οικειότητα

Πολλές φορές ακούμε αυτές τις έννοιες κι αναρωτιόμαστε αν όντως είναι τόσο σημαντικές για τη σχέση. Αλλά σκεφτείτε πως μπορείτε να μοιραστείτε εικόνες κι αισθητικές εμπειρίες, ακόμη και για τα στοιχεία που αρέσει ο ένας στον άλλον αν δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο της οικειότητας; Θα πρέπει εδώ να μην ξεχνάμε πως είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες και πως οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις του συντρόφου μας. Να βρίσκουμε τρόπους να δοκιμάζουμε εκ περιτροπής ό,τι αρέσει στον καθένα για να ενισχύσουμε τη σχέση μας και να μάθουμε τον άνθρωπό μας μέσα από τις διαφορές μας.

 

5. Δημιουργική οικειότητα

Ο προγραμματισμός και η δημιουργία κοινών πραγμάτων. Από το να ακολουθήσουμε το ταίρι μας σε μια δραστηριότητα που αγαπάει μέχρι να σχεδιάζουμε κοινούς στόχους για το μέλλον μας. Να σκέφτεστε τρόπους και ιδέες να βοηθήσει ο ένας τον άλλον για να εξελιχθεί υλοποιώντας τους ως ζευγάρι.

 

6. Ψυχαγωγική οικειότητα

Η ανάπτυξη και η δημιουργία της προϋποθέτει κοινά χόμπι κι ενδιαφέροντα. Να διασκεδάζετε μαζί με οτιδήποτε σας αρέσει. Να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή αφήνοντας στην άκρη τη μονοτονία. Φυσικά και δε λέμε να εγκλωβιστείτε χάνοντας ο καθένας τα δικά του ενδιαφέροντα, αλλά σκεφτείτε πόσα μπορείτε να κάνετε μαζί!

 

7. Επαγγελματική οικειότητα

Όταν μιλάμε για επαγγελματική οικειότητα δεν αναφερόμαστε στις επαγγελματικές ικανότητες του καθενός, αλλά στον τρόπο που μοιράζονται οι δουλειές ως ζευγάρι για την ομαλή λειτουργία της σχέσης. Μπορεί να είναι από τις δουλειές του σπιτιού έως την κατανομή των ρόλων και των ευθυνών στην κοινή ζωή.  Το να μπορούμε να αισθανόμαστε ίσοι μέσα στη σχέση βοηθάει κι όλες τις υπόλοιπες μορφές οικειότητας που έχουμε προαναφέρει. Άλλωστε, το να συνεισφέρουν κι οι δυο σε μια σχέση εξασφαλίζει σεβασμό κι εκτίμηση.

 

8. Οικειότητα κρίσης

Για το τέλος κράτησα τις λιγότερο εύκολες μορφές οικειότητας. Η οικειότητα κρίσης έχει να κάνει με το δέσιμο ως ζευγάρι μέσα από μια κρίση που προκύπτει στη σχέση. Να μπορεί να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές, να μην απομακρύνονται από τη σχέση στα δύσκολα. Σίγουρα μετά από μια κρίση και με αναπτυγμένη την οικειότητα κρίσης, βγαίνετε νικητές και πιο ερωτευμένοι. Να θυμάστε πως η υπομονή κι η υποστήριξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

9. Η οικειότητα της δέσμευσης

Αυτό και αν δεν το έχουμε όλοι μας λίγο πολύ συναντήσει σε κάποια από τις σχέσεις μας. Ο φόβος της δέσμευσης τρομάζει πριν καν ξεκινήσει η σχέση. Γι’ αυτό και πολλοί φροντίζουν να τον επικυρώσουν με τη φράση «δεν είμαι σε φάση για σχέση». Στη διάρκεια της σχέσης η οικειότητα της δέσμευσης δεν αφορά μόνο τη σχέση αλλά και το να μπορεί το ζευγάρι να έχει κάποιον κοινό στόχο και σκοπό, όπως τη δημιουργία ή όχι μιας οικογένειας. Η προσπάθεια κι η προθυμία είναι βασικές αρχές για την επίτευξή της.

 

10. Η οικειότητα της σύγκρουσης

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουμε. Κι όλα τα ζευγάρια ερχόμαστε σε μεταξύ μας συγκρούσεις. Αυτό είναι μέρος των κανόνων μιας σχέσης. Η οικειότητα της σύγκρουσης έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας. Ίσως είναι κι από τις πιο βασικές μορφές οικειότητας, καθώς η αποτελεσματικότητά της μας βγάζει πιο δυνατούς και πιο αγαπημένους. Η οικειότητα της σύγκρουσης μάς δίνει το δικαίωμα να κάνουμε λάθη, να κοντραριζόμαστε αλλά μας εξασφαλίζει την αφοσίωση και την προσωπική βελτίωσή μας, για τον χειρισμό των προβλημάτων της σχέσης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλους αυτούς τους τύπους οικειότητας. Δεν είναι όλα κρεβάτι και χημεία σε μια σχέση. Είναι και όλα τα υπόλοιπα μικρότερα, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά που βοηθούν τη σχέση να μη φθείρεται και χτίζουν βάσεις ισχυρού δεσμού με τον άνθρωπο της ζωής μας. Η ευτυχία, λένε, είναι στιγμές. Δεν είναι υπέροχο ξέροντας πώς να τις κάνουμε περισσότερες, να παλεύουμε καθημερινά για αυτές;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου