Τι είναι αυτό που κάνει μια σχέση, σχέση εξάρτησης; Πολλοί είναι εκείνοι που πραγματικά δε βλέπουν τα σημάδια ή αρνούνται να τα δουν μέσα σε μια σχέση, που μόνο φθορά σωματική και ψυχική μπορεί να φέρει. Εκεί μπερδεύονται και τα συναισθήματα αγάπης, υπερβολικής προστασίας και προσκόλλησης και γίνονται αισθήματα εξάρτησης, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται το θύμα σε ένα άλλο άτομο που δεν μπορεί να υπάρξει και να σταθεί χωρίς το ταίρι του. Πρόκειται πλέον για μια εξάρτηση ανάλογη αυτής με άλλων εξαρτήσεων, όπως των ουσιών, που χρήζει αντιμετώπισης.

Τα συναισθήματα σαφώς υπάρχουν και στις υγιείς σχέσεις και καλό είναι να τα δείχνεις και να τα εκφράζεις με έναν δικό σου μοναδικό τρόπο. Για να αντιληφθείς, όμως, αν αυτή η εξάρτηση είναι υγιής στα πλαίσια του λογικού πρέπει και να τη διαχωρίσεις. Το κυριότερο χαρακτηριστικό ενός ατόμου που εξαρτάται από εσένα κι επιδιώκει το ίδιο να κάνεις κι εσύ, είναι ότι τα αισθήματα και η συμπεριφορά επιδρούν σε αρνητικό βαθμό στη δική σου. Χάνεις την προσωπική σου αυτονομία και τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, καταλήγεις να βιώνεις μια κατάσταση ευθύνης κι είναι σαν να τα φορτώνεσαι όλα εσύ. Η αγάπη γίνεται ένα κουβάλημα κι ένα φορτίο που σε κουράζει μέρα με τη μέρα. Από το μοίρασμα φτάνεις στο να χάνεις τον εαυτό σου και να προσαρμόζεσαι μόνο στις ανάγκες του άλλου. Εκείνο το άτομο αποφασίζει τι θα κάνετε, που θα πάτε ακόμα και με ποιους και πότε θα βγεις εσύ.

Μια σχέση που σε βυθίζει στην υποχρέωση και σε μετατρέπει σ’ ένα άβουλο άτομο, που δεν έχει γνώμη για τίποτα. Νιώθεις ότι εκβιάζεσαι από παντού και προσπαθείς να διεκδικήσεις την ελευθερία σου. Αυτά είναι και βασικά σημάδια που σίγουρα αγνοείς μέσ’ σε έναν δήθεν κατακλυσμό υπερβολικής αγάπης που πιστεύεις ότι χρειάζεσαι. Είναι η άρνηση της πραγματικότητας να δεις τι άνθρωπο έχεις αλήθεια δίπλα σου και πόσο δε θέλεις να δεχτείς ότι άλλαξε.

Ντοπαμίνη κι ενδορφίνες, δύο ορμόνες αγάπης κι ευτυχίας θα λέγαμε, αφού απελευθερώνονται με σκοπό να σε κάνουν να νιώσεις κοντά με τον άνθρωπό σου, να αισθανθείς οικειότητα κι εμπιστοσύνη. Βασικά θεμέλια για μια υγιή σχέση. Όταν βλέπεις πως αυτά αρχίζουν κι εγκαταλείπουν, τότε είναι οι κόκκινες σημαίες που θα πρέπει να σε ταρακουνήσουν. Η διαφορά μεταξύ αυτών των σχέσεων με τις υγιείς, είναι η πρόθεση που έχεις για τις ανάγκες σου, τις οποίες είτε θέτεις ανάλογα με τα θέλω σου και τα όριά σου είτε ενδόμυχα φοβάσαι να εκφράσεις και πάνω απ’ όλα θέλεις να κρατήσεις τη σχέση σου και να μη ζητήσεις κάτι από το άλλο άτομο.

Είναι κι αυτή η φοβία που έχουμε ότι αν φύγουμε από μια σχέση αυτομάτως είμαστε μόνοι ξαφνικά, ανήμποροι να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα, κάτι μας λείπει. Πιστεύουμε ότι δε θα βρούμε ποτέ άλλον άνθρωπο να μας νοιάζεται και να δείχνει τη λεγόμενη αγάπη του. Μια αγάπη που διαφορετικά πράγματα πρέπει να σου μάθει και να σου δείξει. Ένα πάθημα που με τον τρόπο του πρέπει να γίνεται μάθημα για τις υπόλοιπες επιλογές μας. Η αποδοχή ότι έχεις βιώσει μια σχέση εξάρτησης θα σε βοηθήσει να μιλήσεις με τον εαυτό σου, να τα βρεις με εσένα κι έπειτα να γίνεις η προτεραιότητά σου. Είναι μια δύναμη που λίγο ή πολύ όλοι κρύβουμε μέσα μας μέχρι να τη βρούμε και να τη χρησιμοποιήσουμε καταλλήλως όταν πρέπει. Αυτές οι σχέσεις που θα σε βοηθήσουν να απομακρυνθείς από κάθε είδους τοξικότητας κι εξάρτησης.

Η εξάρτηση είναι μια κατάσταση παθολογική, που όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, θέλει αρκετή δουλειά για να διορθωθεί και ίσως να φτιαχτεί. Τώρα, λοιπόν, σκέψου κι αναρωτήσου πώς θα ήθελες να είναι πραγματικά ο εαυτός σου σε μια σχέση, τι θα ζητούσες να έχεις και πώς θα ήσουν με ή χωρίς δέσμευση. Κάθε άλλο παρά χρήσιμο είναι να συνειδητοποιούμε, να μιλάμε και να κάνουμε μια ανασκόπηση με εμάς. Η εξάρτηση μόνο αγάπη δεν είναι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου