Αν ρωτούσες πολλούς ανθρώπους τι θα ήθελαν περισσότερο στη ζωή τους -έκτος από την υγεία που είναι εκτός ανταγωνισμού-, αρκετοί θα σου απαντούσαν έναν έρωτα που να ‘ρθει για να μείνει. Έναν έρωτα που θα ξεκινήσει σαν πυροτέχνημα, σαν να νιώθεις μέσα σου πεταλούδες, καρδούλες να σκάνε και χίλια δυο άλλα και θα καταφέρει να μείνει φωτεινός και ζωντανός στο πέρασμα των χρόνων. Έναν έρωτα που θα αποφασίσει απ’ την αρχή το «εγώ μπαίνω στη ζωή ενός ανθρώπου για να μείνω και να κολλήσω μαζί του».

Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι δεν μπορείς να είσαι συνέχεια μες τα μέλια με το έτερον ήμισυ ή να πλέετε 24/7 σε πελάγη ευτυχίας, γιατί η ζωή δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τον έρωτα αλλά κι από χιλιάδες άλλες καταστάσεις που μπορούν να σας επηρεάσουν. Δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθεί την απόλυτη ευτυχία κι έναν έρωτα που θα είναι δυνατός, παθιασμένος και τρελός για πάντα -ή έστω μέχρι να κουραστείς. Αλλά μπορεί άραγε να κουράσει η ευτυχία;

Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιου είδους συμφωνητικό που υπογράφεις κι έρχεται ο έρωτας που θα μείνει στην αγκαλιά σου για πάντα, οι περισσότεροι έχουν ξεχωρίσει κάποιες καταστάσεις που «σκοτώνουν» τον έρωτα και τις αποφεύγουν προκειμένου να δώσουν παράταση στην ένταση. Σίγουρα, αν το σκεφτείς, μπορείς να βρεις πολλές συνθήκες που έχουν παγιωθεί ως γνωστοί δολοφόνοι του πάθους. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα «Σκοτώνει ο γάμος τον έρωτα;» που πλανάται στον αέρα αιώνες τώρα κι ακόμη δεν έχει βρει την απάντηση που θα κάνει τη φωνούλα στο μυαλό των απανταχού ερωτευμένων να σωπάσει και να τους επιτρέψει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

 

 

Μια σύμβαση είναι ο γάμος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αποφάσισαν να πορευτούν μαζί στη ζωή και να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον στα όμορφα και στα άσχημα, παλεύοντας πλάτη με πλάτη. Ε, έτσι όπως τον ορίσαμε, δε θα του δίναμε κάποιο ελαφρυντικό; Όχι ή μάλλον όχι ακόμα. Οι σχέσεις ρουτινιάζουν με τα χρόνια, μπαίνουν σε πρόγραμμα για να μπορέσουν να χωρέσουν τις υποχρεώσεις και τα θέλω του καθενός. Σ’ έναν γάμο δεν πρέπει κανείς από τους δύο να χάσει τον εαυτό του προκειμένου να «κερδίσει» το έντονο ενδιαφέρον του ανθρώπου με τον οποίο επέλεξε να συμπορευτεί. Πρέπει καθένας να διατηρήσει τη μοναδικότητά του και να μεγαλώνει μαζί με τον άλλον, να βρουν ισορροπίες, χτίζοντας τη ζωή που επιθυμούν.

Σαφέστατα δεν είναι πάντα εύκολα τα πράγματα και πολλές δύσκολες συνθήκες θα κληθεί το ζευγάρι να τις αντιμετωπίσει μαζί. Ίσως αυτή είναι η μαγική λέξη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίδοτο στον προμελετημένο φόνο του γάμου ∙το «μαζί». Πολλές είναι οι καταστάσεις που ενδέχεται να καλωσορίσουν την ανία στις σχέσεις , απλώς επιλέγουμε να θεωρήσουμε υπαίτιες για όλα τα προβλήματα αυτές που φέρνουν μια μονιμότητα. που έρχονται μετά απ’ την απόφαση να μοιραστούμε τη ζωή μας. Υπάρχουν φορές που ίσως χρειαστεί να καταλαγιάσουμε τον εγωισμό μας για να κρατήσουμε τον άνθρωπό μας.

Ο έρωτας δεν πεθαίνει από τον γάμο ή τις πολλές υποχρεώσεις, πεθαίνει όταν αποφασίσουμε να τον θυσιάσουμε, ωσάν Ιφιγένεια, στον βωμό του εγωισμού -που βαπτίζουμε αξιοπρέπεια, μην τυχόν και μας αποκαλέσει κανείς εγωιστές-, στην προσπάθειά μας να αποδείξουμε ότι εμείς το παλέψαμε με το παραπάνω, αλλά ο άλλος μας άφησε ξεκρέμαστους. Θέλουμε να πείσουμε πως το ταίρι σταμάτησε να μας βλέπει σαν τον άνθρωπο που του ξυπνούσε τον πόθο και άρχισε να μας βλέπει σαν τον άνθρωπο που τρώει μαζί του μεσημεριανό και βλέπουν παρέα τηλεόραση το βράδυ.

Με γάμο ή χωρίς, όλες οι σχέσεις μπορούν να βαλτώσουν όταν πάψουν οι άνθρωποι  να προσπαθούν να φτιάξουν την κατάσταση. Κανένας γάμος, κανένα παιδί, κανένα σύμφωνο συμβίωσης, δε θα βοηθήσει να σώσετε κάτι που ήδη δεν είναι στα καλύτερά του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.