Οι λέξεις μας. Άραγε, έχουμε σκεφτεί ποτέ την πραγματική δυναμική τους; Το πόσο ισχυρές είναι; Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως μένουν μαζί μας πολύ καιρό αφότου ειπωθούν. Εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε εμάς και τους άλλους. Το πώς τους εμπνέουμε, τους σαγηνεύουμε ή τους πληγώνουμε. Επειδή έχουν τη δυνατότητα να παραπλανούν, να εξηγούν, να δελεάζουν, να χαροποιούν, να σαγηνεύουν, να μπερδεύουν, να κυριολεκτούν, ν’ αποκαλύπτουν, να φροντίζουν.
Ο φαινομενολόγος Μωρίς Μερλώ-Ποντύ γράφει το εξής: «η γλώσσα δε λέει ποτέ τίποτα, αλλά επινοεί μια σειρά από χειρονομίες που μεταξύ τους παρουσιάζουν διαφορές αρκετά σαφείς ως προς τη συμπεριφορά της γλώσσας σε βαθμό που επαναλαμβάνεται, ανακτά κι επιβεβαιώνεται. Μας δίνει τις απτές ροές και τα περιγράμματα ενός συμπαντικού νοήματος», θέλοντας να μας κάνει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να τις αξιοποιούμε για να ωφελήσουμε και να ωφεληθούμε απ’ αυτές. Οι περισσότερες συνθήκες της καθημερινότητας απαιτούν τη δημιουργία ουσιαστικών διαλόγων, ώστε να μας οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο επικοινωνίας. Στο μέρος εκείνο που συνυπάρχουν η παρατηρητικότητα, η αντίληψη κι η κατανόηση. Επομένως, τα λεγόμενά μας είναι μια πνευματική κατάσταση που οφείλει να ‘χει διάρκεια κι ουσία. Να μη γίνονται αβίωτα, ασαφή, ακατανόητα κι ασύγχρονα.
Η συμμετρία των λέξεων εξισορροπεί, γαληνεύει κι ενίοτε προστατεύει την εκάστοτε ασυμμετρία των σκέψεων μας. Αυτό πρέπει να ‘ναι και το ολιστικό συμπέρασμα της ένωσής τους. Ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη ενός πλήρως διάφανου πλέγματος με τον εαυτό σου, με τους συνανθρώπους σου. Έχοντας εμπιστοσύνη στη διαδικασία της εκφοράς τους θα συνειδητοποιείς πως έχεις την ικανότητα να μιλάς και να γίνεσαι πιστευτός. Δίχως να υποτιμάς. Δίχως να νιώθεις άβολα.
Πόσο ασφαλής νιώθεις στη σχέση σου;
Κάνε το τεστ και ανακάλυψέ το!
Σκέψου τις λέξεις σαν ένα μεταφορικό μέσο που κουβαλάει τις ιδέες, τις εμπειρίες, τα προτερήματα, τα ελαττώματά σου κι εντέλει τα μηνύματα που θες να περάσεις. Δεν αντιπροσωπεύουν κάτι άψυχο, αλλά κάτι αληθινό. Όλα αυτά που υπάρχουν μέσα σου. Το αποτύπωμα της προσωπικότητάς σου και τη σφραγίδα του χαρακτήρα σου. Οι συμβολισμοί του ορατού και του υπαρκτού που έχουν μνήμη, λογισμούς, ένταση, μελωδικότητα. Συνθέτουν όλες τις πιθανές διαμορφώσεις της παρουσίας μας. Όλους τους τρόπους διανομής των συναισθημάτων, της διάθεσης, των νοητικών αντανακλάσεων, των εντυπώσεων και των συμπερασμάτων μας.
Ας μιλήσουμε για μια απ’ τις σημαντικότερες λέξεις που υπάρχουν. Ο άνθρωπος. Η λέξη αυτή δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον εαυτό μας, αλλά και την ιδέα που έχουμε για τους άλλους. Τον καθένα ξεχωριστά που υπάρχει δίπλα μας. Εκείνους που κατά καιρούς έχουμε γνωρίσει. Το πώς τους φερθήκαμε και μας φέρθηκαν. Τα σωστά και τα λάθη τους. Τις απόψεις και τις γνώμες τους. Τις σιωπές, τους ψιθύρους, τα χαμόγελα και τα δάκρυα που μας προκάλεσαν.
Αυτά τα συναισθήματα και πολλά άλλα ακόμη σχηματίζουν ένα μοτίβο που προϊδεάζει για το ποιο είναι το αξιακό μας γίγνεσθαι. Απλοϊκές ή και συνθέτες σχέσεις που σχηματίζουν μια φιγούρα με σώμα, ύψος, πυκνότητα, βάρος, μυαλό, καρδιά. Ένα πλάσμα που μέσα του στεγάζει έναν ολόκληρο κόσμο. Με αρχή, μέση και τέλος. Μπαίνουμε στον κόσμο του και το βλέπουμε να μας μιλάει.
Πολλές φορές, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε μπορεί να βλάπτει τρίτους και να ‘ναι ύπουλα καταναγκαστική. Γι’ αυτό και χρειάζεται να ‘μαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να βρίσκουμε επιχειρήματα. Να ‘μαστε ευγενικοί. Αδιάφοροι, αν βλέπουμε πως δεν υπάρχει συνεννόηση. Το παν είναι να βρίσκεις έναν ολόδικό σου ρυθμό μαζί της. Να υπάρχει μια ομοιομορφία σκέψεων, λέξεων και πράξεων. Να τη χρησιμοποιείς σωστά, για να μη σε χρησιμοποιεί και να μη σε εκμεταλλεύεται. Να τη μορφώνεις και να την εκπαιδεύεις. Δεν είναι κάτι στάσιμο η γλώσσα. Μαθαίνει και μας συνοδεύει. Σε όλα μας τα βήματα.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.