Η μελαγχολία είναι συναίσθημα που μπορεί να βιώσει καθημερινά ο καθένας απ’ εμάς, χωρίς απαραίτητα να έχουμε διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Κι αυτό διότι η κατάθλιψη διαφέρει σε πολλά κι είναι απολύτως σημαντικό να μην την ταυτίζουμε με περιόδους που βιώνει κάνεις μελαγχολία. Η μελαγχολία μοιάζει περισσότερο μ’ ένα τερατάκι που ρουφάει όλη την ενέργειά μας, ωστόσο μπορούμε εύκολα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Της δίνουμε σημασία και βυθιζόμαστε κι άλλο στον εαυτό και το σκοτάδι μας; Την αγνοούμε και μας χτυπά την πόρτα δριμύτερη καιρό αργότερα; Ή μήπως την αντιμετωπίζουμε στα ίσα;
Δεν υπάρχει αγώνας, όπου ο άνθρωπος δεν κερδίζει τίποτα και μόνο χάνει. Πάντα κάτι χάνουμε και κάτι βρίσκουμε. Σε λα βι. Και τη ζωή πρέπει να την κυνηγάμε κι όχι να μας καταπίνει. Αυτό που είναι περίεργο, είναι πως ο άνθρωπος ενώ έχει όλα τα υλικά να καλυτερεύσει τη ζωή του, δεν έχει θέληση πολλές φορές. Κι ακόμα κι αν έχει, έχει αλλεργία στην αλλαγή. Γι’ αυτό υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στον κόσμο τους, κλείνονται στον εαυτό τους και ταλαιπωρούνται. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη μιας ομάδας απ’ το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Ασθένειας του Ruhr Universität Bochum, με επικεφαλής την καθηγήτρια Dr. Τζούλια Βραιλοβσκάια, όλοι πολύ εύκολα μπορούμε να επιφέρουμε την πολυπόθητη αλλαγή στη ψυχική μας υγεία, χωρίς κόπο.
Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη μελέτη κάνει λόγο για έναν συνδυασμό δυο παρεμβάσεων, ο οποίος μας κάνει ταχύτατα πιο ευτυχισμένους κι ήρεμους. Για να επιτύχουμε τη μείωση της μελαγχολίας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων γενικότερα, που όλοι λίγο-πολύ βιώνουμε καθημερινά, αρκεί να μειώσουμε κατά 30 λεπτά τον χρόνο που αφιερώνουμε στα social media και ν’ αυξήσουμε κατά 30 λεπτά τη σωματική μας άσκηση, με απλούς καθημερινούς και σπιτικούς τρόπους. Αμέσως θα νιώσουμε πιο ευχαριστημένοι κι ικανοποιημένοι απ’ τη ζωή μας, με περισσότερη όρεξη γι΄αυτήν, περισσότερη ηρεμία, ενώ παράλληλα τα καταθλιπτικά συναισθήματα θ’ αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά. Παράλληλα, μειώνεται το άγχος μας κι αυξάνεται η αισιοδοξία μας, ενώ οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν αργούν να δράσουν! Σύμφωνα με το πείραμα για τη διεξαγωγή της ερευνάς, 2 βδομάδες αρκούν για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό και την ψυχική μας υγεία. Και μάλιστα, οι συμμετέχοντες της έρευνας παρέμειναν με υψηλά τα θετικά συναισθήματα και μειωμένα τα καταθλιπτικά, για τουλάχιστον 6 μήνες αργότερα.
Σκεφτείτε πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητά μας με μόνο 1 ώρα αλλαγής στις συνήθειές μας. Κι εδώ που τα λέμε, δε θα κάνουμε και τίποτα σπουδαίο. Τι είναι να κλείσουμε για μισή ώρα το κινητό μας κι αντ΄αυτού να περπατήσουμε στη φύση; Κι αν δεν έχουμε φύση κοντά μας, να περπατήσουμε απλώς, να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας, να κάνουμε γιόγκα, πιλάτες, γυμναστική στο σπίτι, ακόμα και χορό. Κι εννοείται, κάτι ακόμη σημαντικό είναι πως όλα αυτά γίνονται ανέξοδα, με αντάλλαγμα ό,τι πιο πολύτιμο για εμάς τους ίδιους.
Κι αυτό, διότι η ψυχική μας υγεία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Αν εκείνη δεν είναι καλά, δε θα είναι καλά ούτε το σώμα μας. Έτσι κι αλλιώς, έχει αντίκτυπο σ’ όλα. Στην εμφάνισή μας, στον τρόπο που θα φερθούμε, που θα μιλήσουμε, στο σπίτι μας, σ’ όλα. Αν είμαστε περιποιητικοί μαζί της, θα είμαστε και με τους γύρω μας. Αν μας αγαπάμε, θα αγαπήσουμε και θα μας αγαπήσουν. Αν γελάμε, θα κάνουμε τους άλλους να περνούν όμορφα, κι εκείνοι εμάς με τη σειρά τους. Αν φροντίζουμε το σώμα μας, θα μας φροντίσει κι εκείνο, θα μας προστατέψει απ’ τα χειρότερα. Αν η ψυχή μας είναι καλά, είναι κι η καρδιά και το μυαλό και το σώμα μας.
Η ψυχολογία μας είναι το Α και το Ω. Καθορίζει την καθημερινότητά μας, αλλά όχι πια εμάς. Εμείς θα την καθορίσουμε και θα της αποδείξουμε πως είμαστε πιο δυνατοί. Γιατί ο άνθρωπος, όταν επρόκειτο ν’ αγωνιστεί για τον ίδιο του τον εαυτό, η δύναμη που βρίσκει δε μοιάζει με καμία άλλη. Και σίγουρα, αξίζει τον κόπο!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου