Λέξη δύσκολη κι επίπονη μερικές φορές το «συγγνώμη», που όταν συνειδητοποιήσεις πως έφτασε η ώρα να την ξεστομίσεις σε διαπερνούν ανάμεικτα συναισθήματα. Το να ζητήσεις συγγνώμη για κάποιους δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Άλλους τους παιδεύει και τους τρομάζει, μιας και αντιλαμβάνονται τη βαρύτητά της και τα όσα αυτή συνοδεύει κι άλλοι πάλι την έχουν καραμέλα, χωρίς να την εννοούν, λέγοντάς τη μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα αφτιά του συνομιλητή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πεις συγγνώμη, χωρίς να έρθεις στην άβολη θέση να χρησιμοποιήσεις την ίδια τη λέξεις. Δεν είναι τόσο ακατόρθωτο όσο μοιάζει να δείξεις στον άλλο πως έχεις μετανιώσει. Πάμε να δούμε 5 πλάγιους τρόπους να ζητήσεις συγχώρεση;

 

1. Μια προσπάθεια να αντιστρέψεις το κλίμα…

Μπορεί να μην είπες συγγνώμη, όμως δείχνεις ξεκάθαρα με τις πράξεις σου πως έχεις διάθεση να αλλάξεις τα δεδομένα και τη στάση σου. Θες να περάσεις περισσότερο χρόνο μαζί με τον άλλο και κάνεις προσπάθειες να έρθετε πιο κοντά, να καταλάβεις τις ανάγκες του και να αφήσει στην άκρη όλα εκείνα που είπες ή έκανες και τον πόνεσαν. Μικρές κινήσεις, χειρονομίες, ποιοτικές συζητήσεις δείχνουν στο άτομο πως έχεις συνειδητοποιήσει το λάθος σου, το έχεις δουλέψει μέσα σου και νιώθεις έτοιμος να μην το επαναλάβεις, να δείξεις ένα διαφορετικό πρόσωπο. Μπορεί να μην ακούστηκε σ’ αυτή την περίπτωση η ίδια η λέξη, όμως οι πράξεις σου είναι ηχηρές και αν έχουν διάρκεια θα μιλήσουν από μόνες τους.

 

2. Χρησιμοποιώντας άλλα λόγια

Πολλές φορές, είναι η ίδια η λέξη που μας κάνει να κολλάμε. Μπορούμε να πούμε το ίδιο κάπως αλλιώς και να ακουστεί πιο γλυκό στ’ αφτιά μας. Σκέψου να πεις ένα απλό «εγώ φταίω». Δείχνει αναγνώριση του λάθους σου, είναι σαφές πως κατά κάποιο τρόπο δείχνεις τη μεταμέλειά σου. Κι απ’ τη στιγμή που έχεις συνειδητοποιήσει τι δεν πήγε όπως θα ήθελες, δε λούζεις την ανάληψη ευθύνης με πολλά λόγια, με μια λέξη βαρυσήμαντη που θα την πεις για να την πεις, αλλά αφήνεις στον άλλο να δει πώς θα είναι τα πράγματα στο εξής, αφού πλέον έχεις πλήρη επίγνωση της κατάστασης και έχεις αποδεχτεί τις συνέπειες των πράξεών σου.

 

 

3. Συγγνώμη γραμμένη σ΄ ένα βιβλίο

Το να πεις τη λέξη είναι πολλές φορές πιο δύσκολο απ’ το να τη γράψεις. Ο γραπτός λόγος σού δίνει τη δυνατότητα να γυρίσεις σελίδα και να μην είσαι μπροστά την ώρα που ο άλλος θα αντικρύσει τη δική σου μικρή κατάθεση ψυχής. Το βιβλίο στο οποίο θα επιλέξεις να γράψεις τη συγγνώμη σου μπορεί να είναι συμβολικό, να θες το πρόσωπο να το διαβάσει αμέσως μετά για να καταλάβει κάποια πράγματα παραπάνω σχετικά με το πώς νιώθεις μέσα από την ιστορία κάποιων άλλων. Πρόκειται για μια χειρονομία γεμάτη νόημα, ενώ μπορείς να δέσεις τη συγγνώμη σου με μια αφιέρωση, μιας και στο χαρτί βρίσκουμε πιο εύκολα τρόπο να αποτυπώσουμε όσα περνούν απ’ το μυαλό μας.

 

4. Αγκαλιές, φιλιά και χάδια

Μια αγκαλιά φέρνει τους ανθρώπους κοντά και μαρτυρά πολλά περισσότερο απ’ όσα φαντάζεσαι. Το να σφίξεις τον άλλο ανάμεσα στα χέρια σου, ρίχνοντάς του την ίδια στιγμή ένα ζεστό βλέμμα, μπορεί να είναι η πιο ισχυρή ένδειξη πως έχεις μετανιώσει. Εκείνη την ώρα βρίσκεσαι δίπλα στον άλλο και τα σώματά σας ακουμπούν μεταξύ τους. Έτσι, δημιουργείς στο πρόσωπο ένα αίσθημα ασφάλειας, την επιβεβαίωση πως βρίσκεσαι εκεί, πλάι του, ενώ μπορείς να κάνεις ακόμα πιο έντονη τη στιγμή μ’ ένα φιλί ή μ’ ένα τρυφερό χάδι. Ναι, μπορεί να μην είπες τίποτα απολύτως, όμως ο τρόπος που έκανες τον άλλο να νιώσει φώναξε πιο δυνατά απ’ ότι αν είχες πάρεις την ντουντούκα κι έβγαινες στους δρόμους.

 

5. Μια βραδιά που θα τα πείτε όλα

Μια νύχτα που θα μοιάζει ατελείωτη… Ένα τραπέζι, λίγο κρασί και voila! Η ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και ο χρόνος που θα περάσετε μαζί συζητώντας ό,τι σας απασχολεί. Ο διάλογος και η καλή επικοινωνία είναι κλειδιά για να ‘ρθείτε ακόμη πιο κοντά, να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον και να εμβαθύνετε σε όλα εκείνα που οδήγησαν και τους δυο σας να φερθείτε όπως φερθήκατε. Η προσπάθεια και η πρόθεση δείχνει ότι έχεις μετανιώσεις και ενθαρρύνει το μαζί. Και -πού ξέρεις;- μπορεί το ξημέρωμα να σας βρει αγκαλιά, κάπου ανάμεσα σε γέλια και δάκρυα…

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσεις τη συγγνώμη σου, άλλοι πιο δύσκολοι κι άλλοι πιο εύκολοι. Επιλέγουμε κάποιους από αυτούς εντελώς αυθόρμητα, αναλόγως με το τι μας εκφράζει και μας κάνει να νιώθουμε άνετα. Είναι σημαντικό όμως να ζητάμε συγγνώμη μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε μετανιώσει και μπορούμε να την υποστηρίξουμε με αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι κανένας μας δεν είναι τέλειος κι ας προσπαθήσουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.