Σίγουρα κι εσύ θα θυμάσαι τη θρυλική ατάκα της Ελένης Ράντου «Τα λεφτά φεύγουν σαν ατμός, φς φς φς» απ’ τη σειρά Κωνσταντίνου κι Ελένης, όταν παρουσιαζόταν ως εξηνταβελόνα. Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα είναι φτιαγμένα για να σπαταλιούνται κατά το δοκούν κι ανάλογα με το λάιφ στάιλ μας, ωστόσο είναι αρκετές οι φορές που χρειάζεται να μπαίνει στη μέση κι η αποταμίευση για να μην πάρουμε την κατρακύλα.
Οι περισσότεροι από εμάς καθημερινά εργαζόμαστε σκληρά, όχι μόνο επειδή γουστάρουμε να κάνουμε κάτι που αγαπάμε, αλλά και γιατί κάπως πρέπει να βγαίνει και το νοίκι. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που δεν είναι καν κοντά στο να κάνουν κάτι που πραγματικά έστω λίγο γουστάρουν κι υπομένουν τοξικά περιβάλλοντα και συμπεριφορές χωρίς προηγούμενο, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους μηνιαίως με τα χρήματα του μισθού τους.
Σε όποιο εργασιακό καθεστώς κι αν ανήκεις, ο πρώτος μισθός είναι ο πιο σημαντικός που θα λάβεις. Έρχεται για να επιβραβεύσει την υπομονή σου, την εργατικότητά σου, ό,τι με κόπο διεκδίκησες και πήρες. Μπορεί πολλές φορές, ο πρώτος μισθός να μην ανταποκρίνεται στις δεξιότητές σου, κι όσα έχεις σπουδάσει, είναι όμως μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τις οικονομικές απολαβές σου στην πορεία. Περνώντας τα χρόνια, κι ενώ εργάζεσαι πάνω σ’ αυτό που σου αρέσει, πάντα θ’ αναζητάς τρόπους για να κερδίζεις όλο και περισσότερα.
Θυμάσαι τι έκανες τον πρώτο σου μισθό;
Την εποχή που ξεκίνησα εγώ, η αγορά ήταν στο απόγειο της οικονομικής κρίσης κι η αλήθεια είναι ότι έπαιρνα έναν αρκετά καλό μισθό για τα δεδομένα της εποχής. Θυμάμαι όταν πήρα στα χέρια μου τον πρώτο μου μισθό, έστειλα ένα μέρος του στην οικογένειά μου, χωρίς να το γνωρίζουν, σαν ένα ευχαριστώ για όσα μου έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Αγόρασα μια τηλεόραση 32 ιντσών που τότε αποτελούσε είδος πολυτελείας. Φυσικά, πλήρωσα και το ενοίκιο, αλλά και τους λογαριασμούς, προκειμένου να ελαφρύνω όσο το δυνατόν περισσότερο την οικογένειά μου, απ’ τα οικονομικά βάρη της φοιτητικής ζωής. Δεν έβαλα τίποτα στην άκρη. Ο,τι έμεινε, έγινε κυριολεκτικά φύλλο και φτερό σε ρούχα, ποτάρες-κεράσματα σε φίλους κι είδη σπιτιού.
Αυτό που σε προτρέπω να κάνεις αν ετοιμάζεσαι να βγεις στην αγορά εργασίας κι είσαι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις του σήμερα, είναι ν’ αποταμιεύσεις μέρος του πρώτου σου μισθού για τα δύσκολα που θα έρθουν στην πορεία. Εννοείται, ότι μπορείς να σπαταλήσεις τα χρήματά σου κι είναι λογικό να θέλεις ν’ απολαύσεις όσα σου έλειψαν είτε επειδή σπούδαζες, είτε επειδή δεν τα είχες ποτέ. Κι οκ, σημαντική η αποταμίευση αλλά σημαντικό και το να νιώθεις ότι ξοδεύεις καθαρά δικά σου λεφτά. Σίγουρα το μάθημα που θα πάρεις θα είναι πολύ μεγάλο, γιατί θα μάθεις πως τα χρήματα έχουν την αξία που τους δίνουμε εμείς. Είμαστε εκείνοι που ορίζουμε τι θα κάνουμε τον μισθό μας, πώς θα αποταμιεύσουμε χρήματα για να έχουμε περισσότερα στην πορεία και πώς θα φέρουμε την ισορροπία στη ζωή μας- αν θέλουμε. Ένα πράγμα όμως που μπορεί να διαχωρίσει την οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου που ζει καλά με έναν που τα έχει κάνει μαντάρα, είναι η συνέπεια. Συνεπής στις υποχρεώσεις του, στον χρόνο του και στις προσωπικές του ασχολίες. Είναι πράγματα που στην πορεία θα τον βοηθήσουν να σταθεί όρθιος στην αγορά εργασίας.
Τέλος, η συμβουλή μου είναι να βάζεις προτεραιότητες στην σπατάλη του μισθού σου. Σπάσε τον μισθό σου σε τρεις κουβάδες: Έναν για τις υποχρεώσεις σου, έναν για τα μελλοντικά σου ανοίγματα-αποταμιεύσεις, κι έναν για τα γούστα σου. Θα δεις μεγάλη διαφορά απ’ τον πρώτο σου μισθό κιόλας. Κάθε μήνα θα σου μένουν όλο και περισσότερα κι η ζωή σου θα καλυτερεύει όλο και πιο πολύ. Κι εν τέλει, φεύγουν δε φεύγουν τα λεφτά σαν ατμός, το σημαντικό είναι να μη μετανιώνεις πού τα ξοδεύεις. Να χαίρεσαι τα έξοδά σου, κι αυτά θα σε ανταμείψουν.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου