Η μελοποιημένη ιστορία του Ρούντολφ, του διάσημου ελαφιού με την κόκκινη φωτεινή μύτη, συντροφεύει τον χριστουγεννιάτικο απόηχο πολλών παιδικών αφτιών στον κόσμο. Η ιστορία του χαριτωμένου ελαφιού που η διαφορετικότητα της μύτης του το μετέτρεψε από ένα περιθωριοποιημένο ελάφι σε πρωτοστάτη των οδηγών του ελκήθρου του Άγιου Βασίλη, δίνει διαχρονικά ένα μήνυμα ελπίδας, συμπερίληψης της διαφορετικότητας και θετικής αξιοποίησης της ιδιαιτερότητας.

Ακόμα και η ιστορία της δημιουργίας του εν λόγω παραμυθιού αφήνει μια γεύση αγάπης και ελπίδας. Συγκεκριμένα, το 1939 η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Montgomery Ward προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της αγόραζε και μοίραζε δωρεάν στους πελάτες της βιβλία με εικονογραφημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στον εβραϊκής καταγωγής κειμενογράφο, Robert May, να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία στην οποία να πρωταγωνιστεί ένα ζώο. Ωστόσο, μόλις στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής, η ζωή του Robert May άλλαξε απρόσμενα, μετά τον απροσδόκητο θάνατο της γυναίκας του από καρκίνο, που του άφησε την αποκλειστική φροντίδα της τετράχρονης κόρη τους, Barbara. Τότε, η εταιρεία τού πρότεινε να εγκαταλείψει το έργο και να επιστρέψει στα πρότερα καθήκοντά του, ώστε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο με την κόρη του, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. «Εκείνη την περίοδο χρειαζόμουν τον Ρούντολφ περισσότερο από ποτέ», έγραψε μερικά χρόνια αργότερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το όλο εγχείρημα δρούσε για τον ίδιο σαν ένας τρόπος να αποφορτιστεί, αλλά και ενθαρρυντικά ως προς το μήνυμα ελπίδας που ήθελε να περάσει στον κόσμο.

Ο τάρανδος ήταν το αγαπημένο ζώο της κόρης του, γι’ αυτό τον επέλεξε ως πρωταγωνιστή της ιστορίας του, ενώ στην πορεία κατέληξε στο όνομα Ρούντολφ. Όταν τα Χριστούγεννα του 1939 κυκλοφόρησε το παραμύθι με τίτλο “Rudolph the Red-Nosed Reindeer” έγινε ανάρπαστο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η εταιρεία μοίρασε 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα και σε κάποια φάση σταμάτησε την έκδοσή του λόγω περιορισμών στη χρήση χαρτιού που επέβαλε ο  Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Με το πέρας του πολέμου, το 1946, ξανάρχισε η έκδοσή του παραμυθιού και ο Ρούντολφ εξακολουθούσε να είναι δημοφιλής. Ένα χρόνο αργότερα, ο επικεφαλής της εταιρείας -κατ’ εξαίρεση της τακτικής της- παραχώρησε στον Robert τα συγγραφικά δικαιώματα του έργου.

Κι όμως η ιστορία του Ρούντολφ δεν τέλειωσε εκεί, αφού ο γαμπρός του Robert και τραγουδοποιός /ραδιοφωνικός παραγωγός, ονόματι Τζόνι Μαρκς, αποφάσισε να συνθέσει τη μουσική και να μελοποιήσει την ιστορία. Τότε ζήτησε από τον Τζιν Ότρι, έναν διάσημο Αμερικάνο ηθοποιό, τραγουδιστή και τραγουδοποιό, γνωστό ως “The Singing Cowboy”, να ερμηνεύσει το κομμάτι. Ο ίδιος αν και αρχικά είχε ενστάσεις, πείστηκε μετά την παρακίνηση της συζύγου του, με αποτέλεσμα να σημειώσει τεράστια επιτυχία, αφού το τραγούδι “Rudolph the Red-Nosed Reindeer” έγινε το δεύτερο εμπορικότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών, μετά το “White Christmas”.

Ο Robert πέθανε το 1976, σε ηλικία 71 ετών, ωστόσο κατάφερε να αποκτήσει πολλά έσοδα από τα δικαιώματα της ιστορίας του Ρούντολφ, κατορθώνοντας να εξοφλήσει τα χρέη του και να σπουδάσει τα παιδιά του. Όμως το σημαντικότερο κέρδος για εκείνον -όπως ανέφερε- ήταν ότι πέρασε στα παιδιά όλου του κόσμου ένα πολύτιμο μήνυμα αποδοχής με το ηθικό δίδαγμα ότι «η ανεκτικότητα και η επιμονή μπορούν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες». Το μήνυμα αυτό, ειδικά την περίοδο εκείνη, εύλογα μπορεί να θεωρηθεί και μήνυμα αντίστασης στις ιδεολογίες ολοκληρωτισμού που προσπάθησαν να επιβληθούν με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες αντίκεινται στην αποδοχή της διαφορετικότητας και δαιμονοποιούν κάθε στοιχείο που απέχει από τα επίπλαστα πρότυπα τους.

 

Πηγές

https://time.com/5479322/rudolph-the-red-nosed-reindeer-history-origins/

https://www.cbc.ca/documentarychannel/features/the-real-story-behind-rudolph-the-red-nosed-reindeer

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαρία Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.