Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι από μόνο του δουλειά full-time. Aπό την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο κι ανοίγει τα ματάκια του, έχεις αναλάβει δέσμευση σε ατέλειωτο ορίζοντα. Πόσω μάλλον αν στην οικογένεια ο πελαργός φέρει και δεύτερο παιδάκι, ίσως και τρίτο- αν και δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός, όσο το ότι η ζωή σου δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ας πάμε να δούμε μερικές από τις περιπτώσεις:

Ξέχνα:

Το να σηκώνεσαι αργά και ν’ απολαμβάνεις τον καφέ σου

Να βλέπεις με την ησυχία σου τα μηνύματά σου στο κινητό, να χαλαρώνεις στον υπολογιστή σου ή στην τηλεόρασή σου, να χασκογελάς στα τηλέφωνα με το κολλητάρι σου -feel free να συμπληρώσεις πώς εσύ απολαμβάνεις τα πρωινά σου- αποτελούν πλέον παρελθόν. Ήρθε αυτή η στιγμή που θα πρέπει να υιοθετήσεις το να σηκώνεσαι με τις «κότες» μερικές φορές ακόμα και πριν να λαλήσει ο πετεινός, για να έχεις έτοιμο το πρωινό τους, για να τα ετοιμάσεις για το σχολείο, για να λογομαχήσετε για το τι ρούχα θα φορέσουν και να φύγεις σαν τον παλαβό για τη δουλειά σου. Όσο για τα Σαββατοκύριακα, μπορεί ξαφνικά δίπλα σου, στο κρεβάτι σου, να δεις ένα ανθρωπάκι γύρω στις 6 το πρωί να χοροπηδάει. Μην τρομάξεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

 

Το να έχεις τα πράγματά σου σε τάξη

Αυτά τα μικρά ζιζάνια, εκτός του ότι απλώνουν παντού πλοκάμια και θεωρούν όλα τα δωμάτια δικά τους, στο πέρασμά τους θα συναντήσεις όλα τους τα ίχνη. Θα πατήσεις πλαστελίνες, θα σφουγγαρίσεις χυμούς και γάλατα από τα πλακάκια, θα φωνάζεις για την ακαταστασία, θα τα κυνηγάς να μαζέψουν τα δωμάτιά τους. Θα δώσεις άνισες μάχες, αλλά σε ενθαρρύνουμε να το προσπαθήσεις. Ωστόσο αυτή η γλυκιά ρουτίνα φασαρίας μερικές φορές θα σου λείπει από το σπίτι, κυρίως όταν εκείνα θα βρίσκονται στο σχολείο.

 

Το να απολαμβάνεις την ήσυχη μοναξιά σου

Πάψε να μάχεσαι για τα ουρλιαχτά και τις τσιρίδες τους, κυρίως όταν βρίσκονται με φίλους τους- δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα απολύτως. Άσε που, συμπληρωματικά, οι στιγμές που θα είσαι μόνος στο σπίτι θα είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Ακόμα και στο μπάνιο να πας, θα έχεις μικρούς ακόλουθους. Τι να σου πούμε κι εμείς τώρα, άσ’ το να πάει άστο.

 

Το να έχεις χρόνο για χάσιμο

Ο χρόνος σου θα είναι πλέον πολύτιμος και περιορισμένος. Δεν μπορείς να φλυαρείς σε τηλέφωνα, να λαμβάνεις μέρος σε εξόδους, έτσι απλώς γιατί σου τη βάρεσε, ή να πεις σήμερα δεν πεινάω οπότε δε θα μαγειρέψω, ούτε θα παραγγείλω. Θα υπάρχει πρόγραμμα και θα είσαι αναγκαστικά επιλεκτικός στο πού θα αφιερώσεις τα λεπτά σου και τις ώρες σου. Όχι, η ζωή δεν τελείωσε, τώρα αρχίζει κι ετοιμάσου για ένα μοναδικό ταξίδι με απίστευτα συναισθήματα. Αλλά πώς να το κάνουμε- αυτά τα μικρά ανθρωπάκια τραβάνε πολλή προσοχή πάνω τους.

 

Το να διαβάζεις κάτι άλλο πέρα από τα σχολικά τους βιβλία

Και μιλάμε και για εκείνα τα μαθήματα που όταν εσύ ήσουν μαθητής, τα είχες χεσμένα. Θα κάτσεις και θα βρεις τρόπο να μάθει την προπαίδεια του 7 και πώς γίνονται ομώνυμα τα κλάσματα, όσο μέσα σου θα σιχτιρίζεις λιγάκι που δεν πρόσεχες στην τετάρτη δημοτικού την κυρία Άννα που τόσο πολύ προσπαθούσε η καημένη να σε ξεστραβώσει. Ε, ήρθε η ώρα σου.

 

Το να μην έχουν αντίκτυπο -σε άλλον εκτός από σένα- οι πράξεις σου

Last but not least, θα μάθεις να είσαι ένα σωστό πρότυπο για το παιδί σου. Δε χωράνε πλέον οι ανωριμότητες που έκανες στο παρελθόν. Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές. Αν θέλεις το παιδί σου να είναι ένας σωστός ενήλικας στο μέλλον, δίκαιος κι ηθικός, πρέπει εσύ να γίνεις αυτός ο καθρέφτης. Λάθη θα γίνουν σίγουρα, όμως η τάση πρέπει να είναι διαρκής.

Το να είσαι γονέας ίσως είναι και το μεγαλύτερο δώρο που θα λάβεις ποτέ στη ζωή σου και κανείς δεν είπε πως ο ρόλος σου θα είναι ξεκούραστος. Ετοιμάσου όμως για ανατροπές, για μοναδικές στιγμές και για χιουμοριστικές καταστάσεις. Μα πάνω απ’ όλα, ετοιμάσου για δυνατές συγκινήσεις όταν αυτά τα δυο μικρά χεράκια θα παίρνουν το πρόσωπό σου στα χέρια τους σαν θείο δώρο και θ’ ακούς τη λέξη «σ’ αγαπώ».

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου