Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η κοσμικότερη απονομή βραβείων στον κόσμο, η Απονομή των Oscar, έλαβε χώρα στο Dolby Theater του Los Angeles το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαρτίου 2023 –στην Ελλάδα ξεκίνησε η προβολή στις 02:00 το πρωί της Δευτέρας, 13 Μαρτίου. Η επόμενη μέρα των Oscar είναι σίγουρα η μέρα της αποτίμησης αυτής της γκλαμουράτης εκδήλωσης, που άλλοτε περνάει ενθαρρυντικά μηνύματα στους λάτρεις του κινηματογράφου κι άλλοτε οι δακρύβρεχτοι ευχαριστήριοι λόγοι επισκιάζονται από άσεμνες χειρονομίες όπως το περιβόητο χαστούκι στην περσινή απονομή του Will Smith στον Chris Rock. Ας αφήσουμε τα περσινά παρατράγουδα κι ας δούμε τι έγινε φέτος.

Την 95η Απονομή των Oscar παρουσίασε ο εκκεντρικός χιουμορίστας Jimmy Kimmel, κάνοντας μια επική είσοδο στη σκηνή με αλεξίπτωτο αλά Top Gun. Ο αρχικός του λόγος περιείχε τους γνωστούς οσκαρικούς αστεϊσμούς που σε κάποιους από το κοινό αρέσουν και κάποιοι τους βρίσκουν άστοχους. Ειδικά το σημείο όπου υπονοούσε κάποιες τυχόν «βίαιες συμπεριφορές» που μπορεί να προκύψουν, αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Smith στην περσινή απονομή. Τι μάθαμε όμως από τα λόγια του για το τι έχει ξεχωριστό αυτή η απονομή;

Μάθαμε ότι 16 από τους ηθοποιούς που κέρδισαν υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματίδιο, ήταν υποψήφιοι για πρώτη φορά. Αυτό σήμαινε καινούργια ονόματα στη λίστα, ονόματα που ήταν χρόνια στη λίστα αναμονής αλλά κι ονόματα που τους πήρε πολλά χρόνια από την πρώτη τους υποψηφιότητα μέχρι τη δεύτερη. Συγκεκριμένα μιλάμε για τον Judd Hirsch που ήταν υποψήφιος το 1980 και φέτος ήταν υποψήφιος για Oscar Β’ Αντρικού ρόλου για το ρόλο του στην ταινία «The Fabelmans». 43 χρόνια δεν τα λες και λίγα. Ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν και ο 91χρονος μουσικοσυνθέτης John Williams (Star Wars, Harry Potter, Jaws, E.T. κα), ο οποίος ήταν για 53η φορά υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής– μόλις δεύτερος σε υποψηφιότητες στην ιστορία των Oscar πίσω από τον Walt Disney που είχε 59.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης κι από πλευράς υποψηφιοτήτων και τελικών νικών ήταν η ταινία «Τα Πάντα Όλα» με 11 υποψηφιότητες και 7 κερδισμένα αγαλματίδια. Ανάμεσά τους το Oscar Α Γυναικείου Ρόλου που κέρδισε η Michelle Yeoh –αγαπημένη πρωταγωνίστρια του «Τίγρης και Δράκος»-, το Oscar Β Γυναικείου Ρόλου που κέρδισε η μοναδική Jamie Lee Curtis και το Oscar B Ανδρικού που πήγε στον Ke Huy Quan. Η στιγμή που έμεινε στην ιστορία ήταν η ανακοίνωση του 80άρη πλέον «Indiana Jones» ότι το Oscar καλύτερης ταινίας πάει στα «Τα Πάντα Όλα». Στη σκηνή ανέβηκαν όλοι οι συντελεστές της σειράς κι έγινε ένα reunion που άργησε χρόνια: ο συγκινημένος Quan αγκάλιασε τον Ford, θυμίζοντας στον κόσμο ότι τους είχαμε θαυμάσει στη μεγάλη οθόνη το 1984 στην ταινία «Indiana Jones and the Temple of Doom», όταν ο Quan ήταν μόλις 13 χρονών.

Την τετράδα των πρωταγωνιστών συμπλήρωσε ο αναμφισβήτητα εκπληκτικός Brendan Fraser, κατακτώντας το Oscar Α Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Aronofsky «Η Φάλαινα». Φανερά συγκινημένος, εκτός από τους συντελεστές της ταινίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους άλλους 4 συνυποψήφιους του: «Κύριοι έχετε καρδιές στο μέγεθος φάλαινας και τις αφήσατε ανοικτές, για να δούμε μέσα στις ψυχές σας, όπως δεν έχει κάνει κανένας άλλος στο παρελθόν και είναι τιμή να είμαι δίπλα σας σε αυτή την κατηγορία». Ενώ για τη συμπρωταγωνίστριά του και υποψήφια για Oscar B Γυναικείου ρόλου, Hong Chau, απλώς είπε ότι μόνο οι φάλαινες μπορούν να κολυμπήσουν στο βάθος του υποκριτικού της ταλέντου.

Ενώ όλοι μιλάνε για τη νίκη της Curtis, που την αφιέρωσε στους γονείς της που ήταν επίσης υποψήφιοι για Oscar πριν από κάποιες δεκαετίες και για τη Yeoh που έγραψε ιστορία ως η πρώτη ασιάτισσα που κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο, στην αναμνηστική φωτογραφία των 4 νικητών σε ρόλους, οι δημοσιογράφοι έβαλαν λεζάντα τη λέξη «όνειρα». Κι οι 4 πρωταγωνιστές μίλησαν για τα όνειρα που είχαν και πλέον τα βλέπουν να υλοποιούνται και οι προσπάθειές τους να ανταμείβονται. Μίλησαν για τον ηλικιακό ρατσισμό που βίωσαν και για το γεγονός ότι κάποια στιγμή κι οι 4 πίστεψαν ότι η καριέρα τους τελείωσε. Κι είναι αλήθεια καθώς και οι 4 αυτοί οι ηθοποιοί για κάποια χρόνια είχαν «ξεγραφτεί» από τα κιτάπια ως «τελειωμένοι» αλλά κατάφεραν να κάνουν δυναμικά come back και να αποδείξουν ότι το ταλέντο και τα όνειρα δεν έχουν ηλικία και δεν έχουν όρια.

Το κόκκινο χαλί ήταν φυσικά το δεύτερο μέρος που συγκέντρωσε τα φώτα. Μόνο που φέτος δεν ήταν κόκκινο. Μετά από 62 χρόνια αντικαταστάθηκε με ένα χαλί σε σαμπανιζέ απόχρωση. Το γιατί δεν το κατάλαβε κανείς, αλλά λίγη σημασία έχει. Πέρα από τις τουαλέτες των μεγαλύτερων οίκων μόδας που παρέλασαν από εκεί μαζί με περίτεχνα χτενίσματα και πανάκριβα κοσμήματα, ξεχωρίσαμε την υπέροχη Lady Gaga, η οποία όσο προχωρούσε στο χαλί με την μοναδική μαύρη Versace τουαλέτα, αντιλήφθηκε ότι ένας φωτογράφος, στην προσπάθειά του να έχει καλή λήψη, σκόνταψε κι έπεσε. Η Lady Gaga γύρισε να τον βοηθήσει, με αντανακλαστικά γάτας κι όταν σιγουρεύτηκε ότι ήταν καλά, συνέχισε τη διαδρομή και χάρισε στα φλας το πιο ωραίο της χαμόγελο. Μετά πήγε στα καμαρίνια, έβγαλε την τουαλέτα, άφησε τα μαλλιά της, ξεβάφτηκε, φόρεσε ένα t-shirt κι ένα σκισμένο jeans κι ανέβηκε στη σκηνή να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Hold my hand» που ήταν υποψήφιο για Oscar για την ταινία «Top Gun: Maverick». Στον πρόλογό της ανέφερε ότι αυτό το τραγούδι είναι ένα προσωπικό τραγούδι: «…Είναι ένα βαθιά προσωπικό τραγούδι. Όλοι χρειαζόμαστε αγάπη στη ζωή μας. Όλοι χρειαζόμαστε έναν ήρωα κάποιες φορές κι οι ήρωες μπορεί να κρύβονται παντού. Αλλά ακόμα κι όταν είσαι διαλυμένος μέσα σου, μπορεί να ανακαλύψεις ότι εσύ είσαι ο ήρωάς σου». Τόλμησε να αλλάξει τους στίχους για μία και μόνη φορά. Αντί να πει «Don’t give up on yourself», είπε «…one time I gave upon myself». Και φυσικά γνώρισε την αποθέωση.

Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι συνυποψήφια μαζί της στην κατηγορία του τραγουδιού ήταν κι η Rihanna με το «Lift me up» για τη ταινία «Black Panther: Wakanda forever», το οποίο ερμήνευσε στη σκηνή, ούσα στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της. Είναι αναμφισβήτητα ένα τραγούδι που οι Fans το θεωρούν κομμάτι που γράφτηκε για να τιμήσει τον αδικοχαμένο Chadwick Boseman. Ενώ βέβαια ο κόσμος και τα στοιχήματα μιλούσαν για μια μεγάλη μάχη μεταξύ Lady Gaga και Rihanna στη συγκεκριμένη κατηγορία, έγινε η έκπληξη και το χρυσό αγαλματίδιο πήγε στο τραγούδι «Naatu Naatu» της ταινίας «RRR». Είναι η πρώτη ταινία από την Ινδία και το πρώτο τραγούδι σε ινδικό στίχο που κερδίζει Oscar. Φυσικά οι συντελεστές το ερμήνευσαν στη σκηνή κι είδαμε επιτέλους την αίθουσα με τους παρευρισκόμενους να ξεσηκώνεται στους ρυθμούς του Tollywood.

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η ώρα του «In Memoriam». Ο John Travolta, εμφανώς συγκινημένος και με σπασμένη φωνή, προλόγισε το βίντεο που προβλήθηκε με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές του κινηματογράφου που έφυγαν από τη ζωή το 2022. «…Άγγιξαν τις καρδιές μας, μας έκαναν να χαμογελάσουμε κι έγιναν αγαπημένοι φίλοι στους οποίους θα παραμείνουμε πάντα hopelessly devoted…» ανέφερε στο τέλος αποχαιρετώντας με δάκρυα την αγαπημένη του συμπρωταγωνίστρια Olivia Newton-John. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που προβλήθηκαν είδαμε την Ειρήνη Παππά και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Ray Liotta και την Angela Lansbury, την Raquel Welch, τον πρώην πρόεδρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Walter Mirisch και πολλούς ακόμη.

Την επόμενη μέρα της απονομής ο τύπος γέμισε με άρθρα για νικητές και χαμένους. Εμείς όμως θα θέλαμε να μείνουμε στο ότι οι μεγάλοι νικητές πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται στην ώρα και τη στιγμή που πρέπει. Οι μεγάλοι νικητές της 95ης Απονομής ήταν σίγουρα άνθρωποι που το άξιζαν αλλά κι άνθρωποι που δε σταμάτησαν ποτέ να ονειρεύονται. Είτε έφυγαν με το χρυσό αγαλματίδιο, είτε όχι. Γιατί όπως είπε ο Ke Huy Quan «…Τα όνειρα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πιστεύεις. Παραλίγο να εγκαταλείψω τα δικά μου· για όλους εσάς εκεί έξω, σας παρακαλώ να κρατήσετε τα όνειρά σας ζωντανά. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ πολύ που με καλωσορίσατε ξανά!».

 

Πηγή

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου