Είναι γεγονός πως το «Maestro in blue» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, μια ελληνική σειρά, βρίσκεται πια στο Netflix και συγκεκριμένα στην παγκόσμια πια πλατφόρμα του. Να θυμίσουμε πως είχε ανέβει στην ελληνική και κυπριακή έκδοση από τον χειμώνα κι από τον Μάρτη άνοιξε φτερά και για άλλες χώρες κάνοντας μεγάλο χαμούλη, αφού έχει ήδη καταφέρει να μπει στη δεκάδα και μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Flixpatrol -που αφορούν την 22η Μαρτίου- βρίσκεται στην 7η θέση των προτιμήσεων παγκοσμίως. Οι φανς της σειράς και γενικότερα όλοι οι Έλληνες, μιλάνε για ένα μεγάλο κατόρθωμα, τόσο για τον ίδιο τον Χριστόφορο, όσο και για την Ελλάδα, αφού πια η σειρά μετράει 7,3 εκατομμύρια ώρες προβολής.
Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Τι μπορεί να πει κάποιος γι’ αυτόν τον άνθρωπο όταν η λέξη «ταλαντούχος» είναι πολύ μικρή για να τον περιγράψει. Ο άνθρωπος που κατάφερε ν’ απογειώσει τις ελληνικές σειρές ώστε να είναι αντάξιες ξένων παραγωγών! Τι να πει κανείς και για το «Maestro in blue», αφού όσοι το έχουμε παρακολουθήσει καταλαβαίνουμε πως τα λόγια είναι πολύ μικρά για να περιγράψουν τη συγκεκριμένη σειρά και το επαγγελματικό αποτέλεσμα κινηματογραφικού επιπέδου. Με κομμένη την ανάσα, αγγίξαμε τον έρωτα, όπως δεν το έχουμε ξανανιώσει επί της οθόνης, θυμηθήκαμε ξανά πως η ζωή δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται, πως ο καθένας κουβαλάει τον δικό του σταυρό, άλλοι μεγαλύτερο κι άλλοι μικρότερο, ασχοληθήκαμε με τις παθογένειες της χώρα μας, κοιτάξαμε λιγάκι στον καθρέφτη μας, αναπολήσαμε τα καλοκαίρια μας, τραγουδήσαμε υπέροχες μελωδίες. Από τη σειρά δε μας έλειψαν ούτε τα κοινωνικά μηνύματα, όπως μας έχει φυσικά συνηθίσει ο Παπακαλιάτης και τέλος το μυστήριο που υπήρχε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο κι ίσως να ήταν κι η αιτία που μείναμε κολλημένοι μπροστά στις οθόνες μας.
Από τις 17 του Μάρτη λοιπόν, όταν αυτή η συγκλονιστική σειρά ξεκίνησε το ταξίδι της ανά τον κόσμο, φαίνεται να έχει κλέψει τις καρδιές όσων την έχουν παρακολουθήσει. Στα σχόλιά τους σε όλα τα social media, αποθεώνουν το σενάριο, εκθειάζουν τους ηθοποιούς –τι να πεις για την Καβογιάννη και τον Τσορτέκη αλήθεια- αλλά και τη μουσική επένδυση με τις ερμηνείες της Χάρις Αλεξίου. Άλλοι μιλάνε για σειρά που παίρνει 10/10 (8,4 στο IMDb), ενώ άλλοι σκέφτονται ήδη να μετακομίσουν και να ζήσουν σε κάποιο νησί με μικρά δρομάκια και κρυφές παραλίες. Σκεφτείτε λίγο τι θα επικρατήσει το καλοκαιράκι! Πανικούλης στην Ελλάδα παιδιά, που θα βουλιάξει από τουρίστες και το αξίζει, αφού όπου κι αν πας είναι μαγεία. Μόνο που φέτος θα έχουν την τιμητική τους Κέρκυρα και Παξοί.
Όλοι οι Έλληνες νιώθουν περήφανοι και καλά κάνουν, αφού το δικαιούνται. Μέσα σε όλα τα στραβά της χώρας μας, αυτό είναι ένα πραγματικό επίτευγμα. Ένα tweet που διαβάσαμε και γελάσαμε, το οποίο περιγράφει το πώς νιώθει ο μέσος Έλληνας ήταν το εξής: «Το “Maestro in blue” παραμένει στην πρώτη δεκάδα προτιμήσεων -Top 10 -, σε 10 ισπανόφωνες χώρες, νιώθουμε πως παίρνουμε εκδίκηση όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τις μεξικάνικες σειρές». Κάτι σαν να παίρνουμε το αίμα μας πίσω δηλαδή!
Πώς λέτε όμως ν’ αντιδράνε Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι, βλέποντας στιγμές κι ερμηνείες που, από κάποιους σπουδαίους μας ηθοποιούς, ίσως να είχαμε συνηθίσει; Γιατί καλά εμείς, που έχουμε συνδεθεί με τους ηθοποιούς, τους έχουμε ξαναδεί σε άλλους ρόλους, τους έχουμε γνωρίσει κι αγαπήσει. Ξέραμε ότι όπου λέει «Καβογιάννη» σημαίνει εγγύηση, γνωρίζουμε τη φωνή της Χαρούλας ή το υποκριτικό ταλέντο του Μουρατίδη και του Αλμπάνη. Όμως, πώς να νιώθει κανείς στην άλλη άκρη της γης βλέποντάς τους για πρώτη φορά μιλώντας μια γλώσσα που δε γνωρίζει; Σπουδαία στιγμή αυτή για τους ηθοποιούς μας.
Κρίνοντας από τα σχόλια και γενικά τις κριτικές, το «Maestro in blue» έχει κλέψει τις καρδιές όλου του κόσμου κι όλοι μας νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό, ενώ ευχόμαστε να πάει ακόμα πιο πάνω, γιατί το αξίζει! Μακάρι να φτάσει σε όλους τους δέκτες του κόσμου, η ελληνική γλώσσα να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται, αλλά και τα μηνύματα που στέλνει αυτή η σειρά να φτάσουν με επιτυχία στον προορισμό τους. Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο μέρος της, το περιμένουμε με αγωνία κι ελπίζουμε να είναι τόσο ανατρεπτικό και μυστηριώδες όσο το πρώτο. Και μαζί με μας κι ολόκληρος ο κόσμος, πια.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου