Είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν να βρουν το νόημα της ζωής ή το τι τελικά είναι ευτυχία. Διαβάζουν πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης, κάνουν ψυχοθεραπεία για να διώξουν τα αρνητικά συμβάντα από το μυαλό τους και ν’ ανακαλύψουν επιτέλους τον πραγματικό τους εαυτό. Δοκιμάζουν διαλογισμό, γιόγκα, διαβάζουν βιβλία και τεχνικές ευ ζην. Σε όλο αυτό το κυνήγι ευτυχίας, έρχονται οι Ιάπωνες για να μας δείξουν πώς γίνεται σωστά. Έχεις ακούσει ποτέ το Ichigo Ichie;
Το Ichigo Ichie σε ελεύθερη μετάφραση -γιατί δεν ξέρω ακόμη ιαπωνικά- σημαίνει «αυτή τη στιγμή, μια ευκαιρία». Τι θέλει να πει με αυτό ο ποιητής; Πως ό,τι ζούμε στη ζωή μας είναι μοναδικό και δε θα το ξαναζήσουμε ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, θέλει να μας επιστήσει την προσοχή στην αξία της απόλαυσης και πώς ουσιαστικά πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο, που αν δεν του δώσουμε σημασία τη στιγμή που βιώνεται, την επόμενη θα έχει κιόλας φύγει. Έτσι λοιπόν με οδηγό το ichigo ichie, μπαίνουμε σε μια διαδικασία εξερεύνησης της έννοιας της ευγνωμοσύνης για κάθε στιγμή που ζούμε σ’ αυτόν τον πλανήτη. Της αναγνώρισης της αξίας από κάθε στιγμή που περνάμε με τους αγαπημένους μας, χωρίς να αφήνουμε κάποιον εξωγενή παράγοντα να επεμβαίνει. Τη σημασία της συγκέντρωσης κι όχι της μηχανικής ασχολίας.
Όταν κάποιος αποφασίσει ν’ ακολουθήσει πιστά το ichigo ichie θα πρέπει να απελευθερωθεί από το παρελθόν του, που ίσως τον βαραίνει, από το μέλλον του, που ίσως τον αγχώνει, και να επικεντρωθεί στο παρόν του. Και τι σημαίνει αυτό; Να μάθει ν’ αντιμετωπίζει την κάθε μέρα σαν μια ξεχωριστή εμπειρία, να απολαμβάνει τον χρόνο του και να δημιουργεί καινούργιες εμπειρίες.
Και θα μου πείτε τώρα, αρχές ichigo ichie ακούω, αλλά δεν τις βλέπω. Οι αρχές είναι 10 και είναι πολύ απλές:
1. Η αξία της ταπεινότητας: Προσεγγίστε κάθε συνάντηση με ταπεινότητα και διάθεση για μάθηση. Αναγνωρίστε ότι κάθε άτομο και κάθε εμπειρία έχει κάτι να σας διδάξει.
2. Αγκαλιάστε την παροδικότητα: Τίποτα δε διαρκεί για πάντα. Αγκαλιάστε την παροδικότητα της ζωής κι εκτιμήστε κάθε στιγμή ως μια μοναδική ευκαιρία.
3. Μη γυρνάτε στο παρελθόν και μην τρέχετε στο μέλλον. Το πρώτο είναι κάτι που δεν μπορεί ν’ αλλάξει και το δεύτερο σίγουρα δεν το γνωρίζουμε. Άρα, αντί να βασανίζουμε το μυαλό μας με γεγονότα που δεν αλλάζουν ή μπορεί και να μη συμβούν ποτέ, ας απορροφηθούμε από το παρόν. Γιατί μόνο στο παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
4. Ο γνωστός σε όλους μας Einstein είπε κάποτε πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά και να περιμένεις ν’ αλλάξει κάτι. Αυτό ακριβώς λέμε κι εδώ. Πρέπει δηλαδή να δώσουμε στον εαυτό μας τον χώρο και τον χρόνο να πειραματιστεί. Έτσι, μπορεί μέσα από αυτόν τον πειραματισμό να πετύχουμε μια μορφή ευτυχίας που δεν είχαμε σκεφτεί.
5. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει το πιο δυνατό σας εργαλείο: Βρείτε ένα άνετο μέρος για εσάς με απόλυτη ησυχία καθίστε στο πάτωμα ή σε ένα μαξιλάρι, κλείστε τα μάτια και γίνετε ένα με τις αισθήσεις σας. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να λείπει ο διαλογισμός από μια ιαπωνική τεχνική ευ ζην.
6. Γίνετε ενσυνείδητοι ως προς τις αισθήσεις σας. Τι σημαίνει αυτό; Μάθετε ν’ ακούτε την όσφρησή σας, να παρατηρείτε την ακοή σας, να σέβεστε το άγγιγμά σας, να καλλιεργείτε τη γεύση σας. Μόνο έτσι θα έρθετε πιο κοντά στη ζωή.
7. Αρχίστε να παρατηρείτε τις συμπτώσεις. Έτσι μπορείτε να δείτε τι πρόκειται να σας στείλει το σύμπαν ή να εξερευνήσετε μοτίβα συμπεριφοράς που σας βοηθούν ή σας βλάπτουν.
8. Mην κρέμεστε από προσδοκίες: Αποφύγετε την προσκόλληση σε προκατασκευασμένες αντιλήψεις ή προσδοκίες για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Αντ’ αυτού, να είστε ανοιχτοί στις δυνατότητες της στιγμής και να την εκτιμάτε γι’ αυτό που είναι.
9. Αν δε σας αρέσει ο εαυτός σας ξανά φτιάξτε τον από την αρχή μέχρι να φτάσετε στο ιδανικό. Κι αυτό μπορείτε να το κάνετε όσες φορές θέλετε.
10. Να ψάχνετε το ιδιαίτερο. Αφήστε τα σίγουρα και τα κλασικά για άλλους. Όσο πιο πολύ εξασκήσεις τον εαυτό σου στη μοναδικότητα, τόσο λιγότερο θα εξαρτάσαι από παροδικές απολαύσεις κι επιφανειακές συγκινήσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως οι Ιάπωνες έχουν αρκετές τεχνικές που τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή. Και ποιος μας λέει ότι δεν έχουν δίκιο; Έχουμε να χάσουμε κάτι αν δοκιμάσουμε και εμείς στην καθημερινότητά μας αυτές τις δέκα αρχές; Σίγουρα όχι. Εμπρός λοιπόν στον δρόμο του ichigo ichie!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου