Σίγουρα κάποιες μέρες της εβδομάδας είναι δύσκολες ή περίεργες και ενίοτε αρκετά κουραστικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει η διάθεση και το μόνο που να θέλεις να είναι να κουκουλωθείς στο κρεβάτι σου, αγκαλιά με το αγαπημένο σου παγωτό και μια αστεία ταινία. Έστω για να περάσει η συγκεκριμένη μέρα και να ξεκινήσει η επόμενη, που ελπίζεις να είναι λίγο καλύτερη. Δεν είναι όμως αυτή η λύση, αφού υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεκλειδώσεις τις ορμόνες της χαράς. Πρόκειται για ορμόνες που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνες για την ευτυχία μας. Αυτές είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες. Ας τις αναλύσουμε, όμως, μία προς μία, παράλληλα με το πώς μπορούν να απελευθερωθούν μέσα από διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητάς μας.

 

1. Σεροτονίνη

Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται όταν κάποιος αισθάνεται καλά και χαρούμενος, ενώ η μοναξιά ή η κατάθλιψη εμφανίζονται όταν υπάρχει έλλειψή της. Όταν βιώνεις μια δύσκολη ημέρα μπορείς να πάρεις λίγο χρόνο και να κάνεις ασκήσεις ευγνωμοσύνης, οι οποίες  σου υπενθυμίζουν όλα τα καλά που έχεις βιώσει. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, οπότε θα απελευθερώσει σεροτονίνη. Άλλος τρόπος είναι η εικοσάλεπτη έκθεση στον ήλιο, οπότε και το δέρμα θα απορροφήσει την UV ακτινοβολία και θα παραχθεί η σεροτονίνη. Εναλλακτική είναι η βόλτα στη φύση ή ένα ήρεμο περπάτημα, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί και με διαλογισμό. Τέλος, φαίνεται πως το άκουσμα μουσικής μπορεί να αυξήσει τη σεροτονίνη, αρκεί να είναι ξεσηκωτικό.

 

2. Ντοπαμίνη

Αυτή η ορμόνη έχει τη δύναμη να μας χαρίζει κίνητρα, ώστε να αναλάβουμε δράση, να πετύχουμε τους στόχους μας και έτσι να έρθει το αίσθημα της ευχαρίστησης. Η αναβλητικότητα είναι δείγμα χαμηλής έκκρισης ντοπαμίνης, κάτι που οδηγεί σε ευκολότερες λύσεις και φυσικά σε μικρότερες ανταμοιβές. Η λύση είναι να γιορτάζεις κάθε στόχο σου, όσο μικρός και αν είναι. Βγάλε τον εαυτό σου για φαγητό ή αγόρασε το ρούχο που γλυκοκοιτάζεις εβδομάδες. Γενικώς, προσπάθησε να σπάσεις τους στόχους σου σε μικρότερους για να γιορτάζεις πιο συχνά και να απελευθερώνεται ντοπαμίνη. Φυσικά, για τη ενίσχυση της ντοπαμίνης χρειάζεσαι αρκετό ύπνο και να αφιερώνεις χρόνο στην αυτοφροντίδα. Επίσης, όσο γιορτάζεις, καλύτερα να βγαίνεις έξω, να τρως καλό φαγητό και να συνοδεύεται από καλό κρασί.

 

3. Ωκυτοκίνη

Χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη της αγάπης και οδηγεί σε υγιείς σχέσεις. Καλό είναι να γνωρίζεις πως απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της μέγιστης απόλαυσης στο κρεβάτι και την ώρα της ανταλλαγής φιλιών. Επίσης, είναι αλλιώς γνωστή και σαν ορμόνη της αγκαλιάς, οπότε καταλαβαίνεις τι χρειάζεται να κάνεις για να εκκριθεί. Θεραπευτές προτείνουν μέσα στην ημέρα μας να κάνουμε τουλάχιστον οκτώ αγκαλιές. Η ωκυτοκίνη αυξάνεται και με το να προσφέρουμε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπό μας, όπως και όταν δεχόμαστε ένα κομπλιμέντο. Το παιχνίδι με ζώα μπορεί να απελευθερώσει ωκυτοκίνη, όπως και οι όμορφες και βαθυστόχαστες συζητήσεις με κοντινά μας πρόσωπα.

 

4. Ενδορφίνες

Βοηθούν στην ανακούφιση της ανησυχίας και χαρακτηρίζονται και ως ορμόνες της ευφορίας. Μπορούν να απελευθερωθούν με τη φυσική επαφή με τα κοντινά μας πρόσωπα, όπως και με το άφθονο γέλιο, είτε μέσα από συζητήσεις σε παρέες, είτε με διασκεδαστικά μηνύματα μεταξύ συναδέλφων, είτε παρακολουθώντας μια αστεία σειρά. Επίσης, ο πιο απλός τρόπος απελευθέρωσης ενδορφινών είναι η άσκηση, οποιασδήποτε μορφής. Μελέτες έδειξαν πως βοηθάει και η μαύρη σοκολάτα και τα πικάντικα φαγητά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Τέλος, η αρωματοθεραπεία, κυρίως η μυρωδιά λεβάντας και βανίλιας, μπορεί να βοηθήσει στην παράγωγή τους.

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.