Άλλο ένα πρωινό που σε βρίσκει μπροστά στον υπολογιστή, έχοντας πια τσεκάρει τα πάντα για το πολυπόθητο ταξίδι που ετοιμάζεις. 10 καρτέλες ανοιχτές, ενθουσιασμένος που επιτέλους τα έχεις φροντίσει όλα -ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς την παρακάτω λίστα με τα don’ts για το ταξίδι που ετοιμάζεις, ή αλλιώς τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει κάποιος όταν κανονίζει ταξίδι ή ταξιδεύει.

 

1.  Αφήνουμε στην τύχη τα μέρη που θα πάμε και δεν κάνουμε οικονομικό προϋπολογισμό

Κανένας προγραμματισμός, μόνο αυθορμητισμός. Κάνουμε μόνο λίγη έρευνα για τα μάτια του κόσμου και μπορεί να βασιζόμαστε σε άλλα άτομα με τα οποία θα ταξιδέψουμε μαζί. Δε συμβουλευόμαστε το ίντερνετ αρκετά, με αποτέλεσμα προφανώς να χάσουμε τα καλύτερα ίσως αξιοθέατα, φαγητά, τους τρόπους να μετακινηθούμε χωρίς να αγχωθούμε πολύ και σίγουρα μην πετυχαίνοντας ένα πιο οικονομικό ταξίδι.

 

2.  Γεμίζουμε τη βαλίτσα μας με πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα πραγματικά χρειαζόμαστε

Αλήθεια τώρα, τι να τα κάνεις 3 ζευγάρια παπούτσια για 4 μέρες; Ή παραπάνω αλλαξιές, σε περίπτωση που κάποια δε σου αρέσει; Πέρα από κουβάλημα, είναι σπατάλη χρημάτων για πιθανώς υπέρβαση βαλίτσα, αλλά να προσθέσουμε ότι πιάνεις χώρο μ’ αυτά αντί να αφήσεις για κάνα σουβενίρ. Πόσες φορές έχω γυρίσει από ταξίδι κι έχω πει στον εαυτό μου, ”κρίμα, αυτό γιατί το πήρα;”

 

3. Διαλέγουμε φαγητό, καφέ, ποτό σε μαγαζιά δίπλα σε αξιοθέατα

Μέγα λάθος, αν θες ένα οικονομικό ταξίδι, καθώς πρέπει να γνωρίζεις ότι οι τιμές διαφέρουν αισθητά σε σχέση μ’ ένα αντίστοιχο μαγαζί μακριά από διάσημα τουριστικά θεάματα/ σημεία. Τα αξιοθέατα άλλωστε, μπορείς να τα δεις και χωρίς να κάτσεις για φαγητό δίπλα τους.

 

4. Μένουμε μακριά από τα περισσότερα σημεία που θέλουμε να επισκεφτούμε

Νομίζουμε ότι θα γλιτώσουμε χρήματα με μια πιθανώς πιο φθηνή διαμονή, αλλά τελικά θα δώσουμε κι αυτά κι ακόμα περισσότερα στις μετακινήσεις. Ας κάνουμε έναν καλύτερο υπολογισμό.

 

5. Πάμε με τη λογική του «θα δούμε όσα περισσότερα μπορούμε»

Ναι, το κάνουμε οι περισσότεροι αυτό. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το ταξίδι. Αν μπορούμε και τις 24 ώρες της ημέρας να κάνουμε κάτι, θα ήταν τέλειο. Αλλά πρέπει να κοιμηθούμε, να χαλαρώσουμε, ν’ αράξουμε έτσι απλά κάπου να πιούμε έναν καφέ χωρίς να κοιτάμε κάθε λεπτό το ρολόι. Για ν’ ανταπεξέλθουμε σ’ ένα ταξίδι, καλό είναι να είμαστε και λίγο ξεκούραστοι και να μην ξεχνάμε ύπνο και φαγητό.

 

6. Ταξιδεύουμε σε τουριστική περίοδο

Ωραίο που θα δούμε κόσμο. Ωραίο που ίσως οι περιπτώσεις να γνωρίσεις και να συνομιλήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους είναι περισσότερες. Αλλά μια τουριστική περίοδος μεταφράζεται ως άνοδος στις τιμές και σίγουρα μειωμένες ευκαιρίες για καλό ξενοδοχείο π.χ., μεγάλη ουρά στα αξιοθέατα ή ακριβούς ναύλους.

 

7. Δεν κλείνουμε εισιτήρια online (για μουσεία)

Ποιος τα χρειάζεται τα online όταν μπορείς να πας από κοντά και δεν ξέρεις τι ώρα θα πας; Μπορεί κάτι ν’ αλλάξει άλλωστε στο πρόγραμμά μας. Σωστό από τη μία, από την άλλη σε πολλά αξιοθέατα θα βρεις τεράστιες ουρές, οπότε ξέρεις τι χρόνο θα γλιτώσεις έχοντας ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο; Εκτός αυτού, αρκετά είναι τα μουσεία που δίνουν έξτρα εκπτώσεις οnline ή σε κάποιες περιπτώσεις όπως το Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, το Βατικανό στη Ρώμη και το μουσείο φυσικής ιστορίας στις Βρυξέλλες, πρέπει να κλείσεις μήνες πριν για να βρεις διαθέσιμη ημερομηνία.

 

8. Φεύγουμε χωρίς να κάνουμε εκκαθάριση στη μνήμη του κινητού μας ή χωρίς μια φωτογραφική μηχανή

Αλήθεια τώρα, γίνεται να πας ταξίδι και να μην έχεις μια κάμερα ν’ απαθανατίσεις τα πιο όμορφα μέρη που μπορεί και να μην ξαναδείς ποτέ; Και ποιος κάθεται στο ταξίδι, να διαγράφει φωτογραφίες;

 

9. Κλείνουμε ξενοδοχείο χωρίς πρωινό

Πιο φθηνά μπορεί να σου βγει, μπορεί κι όχι όμως, ανάλογα το μέρος στο οποίο βρίσκεσαι. Εμείς σου προτείνουμε πρωινό, γιατί με μια σακούλα το πρωινό μπορεί να γίνει και δεκατιανό και μεσημεριανό και ό,τι γεύμα θες.

 

10. Δεν αφήνουμε στην άκρη τα σόσιαλ

Τέλος και σημαντικότερο λάθος που έχουμε κάνει όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, είναι ότι αφήνουμε αυτά που μπορεί να μας αλλάξουν το πρόγραμμα, να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Το παν σ’ ένα ταξίδι είναι η ψυχολογία κι η καλή διάθεση. Όταν είναι ήρεμος, μπορείς να αντιμετωπίσεις καλύτερα τα πράγματα και να βρεις λύσεις στο πρόβλημά σου. Σ’ αυτό κολλάει ότι όσο λιγότερη αλληλεπίδραση έχεις με τα social, τόσο καλύτερα θα περάσεις. Οτιδήποτε που θα δεις μπορεί να σε χαλάσει, αλλά και να σου αποσπάει στιγμές από το τώρα. Έχεις όλο τον χρόνο να απολαύσεις τα social μετά το ταξίδι σου.

Και μετά το τσεκ, τώρα είσαι πραγματικά έτοιμος. Μην ξεχάσεις να κάνεις τσεκ ιν και να βρεις στον χρόνο σου πώς θα πας στο, και πώς θα έρθεις από το αεροδρόμιο. Καλό ταξίδι!

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου