Ανά τα χρόνια, ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης όσον αφορά στον έρωτα, αποτελεί το ταμπού της διαφοράς ηλικίας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Είναι όμως πραγματικά πρόβλημα η ηλικία ή είναι κι αυτό στο μυαλό μας; Πάμε να μάθουμε τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό.

 

5 χρόνια διαφορά

Η σχέση μ’ αυτήν τη διαφορά ηλικίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Emory University της Ατλάντα, απέδειξε πως ένα ζευγάρι που έχει πέντε χρόνια διαφορά, έχει περίπου 18% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσει, συγκριτικά με ένα ζευγάρι που έχει την ίδια ηλικία. Σκέψου να πας σε μια νέα δουλειά και να βρεις ένα άτομο που δουλεύει εκεί πέντε χρόνια. Όπως και να το κάνουμε, θα έχει περισσότερη πείρα από εσένα. Έτσι είναι και στη ζωή και στον έρωτα. Τα πέντε χρόνια διαφοράς, είναι πέντε χρόνια πείρας γι’ αυτό το άτομο. Πέντε χρόνια που ίσως δημιούργησε περισσότερες ερωτικές συναναστροφές, οι οποίες του έδωσαν μια άλλη οπτική για τον έρωτα και τις σχέσεις. Πέντε χρόνια που μπορεί ν’ άλλαξαν το πώς αντιλαμβάνεται τη ζωή και να τον ωρίμασαν λίγο παραπάνω. Πέντε χρόνια πιθανής επαγγελματικής και οικονομικής ανέλιξης. Ό,τι παραπάνω έχει καταφέρει να δημιουργήσει ή να τροποποιήσει εξαιτίας αυτών των πέντε χρόνων διαφοράς, ίσως αποτελέσει αιτία να δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσά σας κι ίσως ν’ αποτελέσει μια αφορμή για καβγά στο μέλλον ή στο να νιώσεις μειονεκτικά απέναντί του.

 

10+ χρόνια διαφορά

Σε τούτη την περίπτωση, οι μελέτες του Emory University, μας επισημαίνουν μια πιθανότητα χωρισμού που αγγίζει το 39%. Η δικαιολόγηση δε θα απέχει πολύ με αυτά που διάβασες παραπάνω -κι αν νόμιζες πως δε σε ενδιέφεραν και τα προσπέρασες, τρέξε πίσω ξανά γιατί όλα αλληλοσυνδέονται σ’ αυτήν τη ζωή. Εκτός της παραπάνω βάσης μας λοιπόν, σκέψου ότι εδώ μιλάμε για πραγματικό χάσμα. Όσο περισσότερα τα χρόνια πέραν της δεκαετίας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε διαφορά στα «θέλω» του ενός και του άλλου, σε θέματα αντίληψης, ωριμότητας και οπτικής γωνίας. Αλλιώς βλέπει τη ζωή ένας άνθρωπος στα 20 του και αλλιώς ένας άνθρωπος κοντά στα 40. Έτσι για να συντονιστούν αυτοί οι δύο άνθρωποι και να υπάρξει μια ομαλή ροή και συνεννόηση στη σχέση, ο ένας από τους δύο πρέπει συνειδητά να θέλει και να βλέπει τα πράγματα με την οπτική του άλλου. Κι αυτό ώστε κανείς να μην παρατήσει τη ζωή του και τα θέλω του για να κρατήσει κάποιον -μετά όλο αυτό σας έρθει μπούμερανγκ.

 

Συνομήλικοι ή με 1 χρόνο διαφορά

Οι παραπάνω επιστήμονες, θεώρησαν πως αυτή η κατηγορία σχέσεων αποτελεί την πιο ανθεκτική. Με ποσοστό 3%, χρήζουν τη μηδαμινή αυτή διαφορά ηλικίας ως τη μυστική συνταγή για μια τέλεια και μακροχρόνια σχέση. Κι όλο αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα της ίδιας ηλικίας βρίσκονται στον ίδιο κύκλο ζωής. Ζούνε τις ίδιες καταστάσεις, μεγαλώνουν μαζί και φαινομενικά βιώνουν και παρόμοιες εμπειρίες. Αν έχεις και σωστή επικοινωνία και χημεία, ήρθε και έδεσε! Αυτή τη θεωρία έρχονται να υποστηρίξουν και οι Κορεάτες, με δικές τους έρευνες πάνω σ’ αυτές τις σχέσεις, τονίζοντας πως ένα άτομο έχει τις λιγότερες πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη μέσα στα πλαίσια μιας τέτοιας σχέσης. Αν διάβασες και όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνεις από πόσα γλυτώνεις.

 

Όταν -συγκεκριμένα- οι γυναίκες μεγαλύτερες

Και εδώ δε θα σου βάλω ηλικιακή διαφορά μιας και το να είναι μια γυναίκα μεγαλύτερη από τον άντρα αποτελεί ήδη ταμπού, είτε η διαφορά είναι 3 χρόνια είτε είναι 20 χρόνια. Εδώ απλώς θα σου παραθέσω μια έρευνα σύμφωνα με τον Wang-Sheng Lee και τον Terra McKinnish από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, σχετικά με τη συζυγική ικανοποίηση. Σε ένα δείγμα 9.000 νοικοκυριών, με πάνω από 13 χρόνια γάμου, οι γυναίκες που είχαν παντρευτεί ηλικιακά μικρότερους άνδρες δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένες και ευτυχισμένες έναντι άλλων με ίση η μεγαλύτερη ηλικία από αυτές. Μάλλον κάτι ξέρουν παραπάνω αυτές εκεί στο Κολοράντο. Όλο αυτό βέβαια, προϋποθέτει ισχυρή και ακομπλεξάριστη προσωπικότητα, δεδομένου ότι θεωρείται ένα μεγάλο θέμα ταμπού, οπότε τα σχόλια δε θα λείπουν -κι επίσης όλα αυτά δεν αναιρούν όσα είπαμε παραπάνω περί προβλημάτων, μεταξύ δυο ανθρώπων με χάσμα ηλικίας.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας είναι όντως μια πρόκληση πάνω σε πολλά θέματα, αλλά είναι στο χέρι σου-σας, ν’ αλλάξετε τα δεδομένα και να αποτελέσετε την εξαίρεση αν οι απαντήσεις των παραπάνω ερευνών δε σας ικανοποίησαν. Σημασία έχει να τα βρίσκετε. Να θέλετε να είστε μαζί και να περνάτε καλά. Τα άλλα είναι ψηλά γράμματα. Τι να τον κάνεις τον ίδιο αριθμό σε ηλικία αν δεν έχετε κοινά κι επικοινωνία; Αν βρίσκεστε σε κάποια κατηγορία από τις παραπάνω, αγνοήστε κάθε ταμπού, κάθε τι που σας κρατάει πίσω και ζήστε αυτό που νιώθετε. Κι αν τολμάτε ανατρέψτε τις θεωρίες και δημιουργήστε δικές σας!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου