Η λήψη αποφάσεων είναι μια σπουδαία ικανότητα που χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να βελτιωθούμε. Ωστόσο, για τους αναποφάσιστους, μοιάζει μαρτύριο και δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τη στασιμότητα που φέρνει το διαρκές πέρα δώθε. Δύσκολο πράγμα η απόφαση, απαιτεί εξάσκηση και μερικές πρακτικές για να μπορέσει να καλλιεργηθεί. Ας δούμε λοιπόν μαζί πέντε πρακτικούς τρόπους που μπορούμε να δοκιμάσουμε ώστε να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την αποφασιστικότητά μας και να φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο να μπορούμε με άνεση να πούμε «ναι, το κλειδώνω».

 

#1 Ακούστε τους εσωτερικούς σας διαλόγους

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις σκέψεις σας και να παρατηρείτε τα συναισθήματά σας που είτε αμφισβητούν την κρίση σας είτε σας σπρώχνουν προς την αναβλητικότητα. Επίσης, καλό είναι να μεταφέρετε την προσοχή σας σε σκέψεις που δημιουργούν αυτοπεποίθηση. Γραφτείτε γιόγκα ή κάντε διαλογισμό ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το στρες σας και να συνειδητοποιήσετε τα δυνατά κι αδύναμα σημεία σας. Πριν από μια μεγάλη απόφαση, βγείτε έξω στη φύση περπατήστε, τρέξτε, κάντε γυμναστική για να αισθανθείτε πιο ζωντανοί, να βελτιώσετε την ενεργειακή σας διάθεση, κάτι που κατ΄επέκταση θα σας φέρει πιο κοντά σε μια πιο σταθερή άποψη και θα σας κάνει να καταλήξετε όταν βρίσκεστε στο μεταίχμιο.

 

#2 Στόχοι

Πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε κάτω τους στόχους της ημέρας, της βδομάδας ή κι ολοκλήρου του χρόνου. Όλα όσα θέλετε να πετύχετε. Δε χρειάζεται πάντα να νιώθετε έτοιμοι να κάνετε κάτι. Μπορείτε κατά περίπτωση να μην το σκέφτεστε πολύ- άλλωστε η πολλή σκέψη τρώει τον αφέντη. Μην περιμένετε την κατάλληλη στιγμή. Ορίστε σαφείς στόχους ώστε να ξέρετε πού να εστιάζετε και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σ’ αυτούς κάνοντας βήματα για να τους φτάσετε κι ας μην είναι τα πιο μεγάλα ή τα πιο σαφή. Βάλτε όλη σας τη φαντασία, μαζί με απέραντη επιθυμία και θα πετύχετε διάνα. Φτιάξετε το δικό σας daily routine board με εικόνες, ώστε να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε οπτικοποιώντας τους συνειρμούς σας.

 

#3 Θέστε όρια

Μάθετε να λέτε “όχι” σε ό,τι δε σας βοηθά να προχωρήσετε και να εξελιχτείτε. Ένα όχι σε ανθρώπους και κάποιες συμπεριφορές που μόνο εντάσεις προκαλούν, σας βοηθάει να προχωράτε μπροστά και να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις για εσάς. Δηλώστε αποφασιστικά αυτό που εσείς θέλετε, ενεργείστε έξυπνα κι επιμείνετε σ’ αυτό που πιστεύετε, πάντα με όμορφο τρόπο και σεβασμό επεξηγώντας με παραδείγματά, τι εννοείτε, στον συνομιλητή σας. Ο κανόνας των ορίων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς για την ψυχική μας υγεία.

 

#4 Γρήγορες αποφάσεις κι ανθρώπινη υποστήριξη

Μη δίνετε έμφαση στα ασήμαντα και μην αναλώνετε τον χρόνο σας σε ανούσια μικροπράγματα σκεπτόμενοι τι θα φάτε σήμερα, τι θα φορέσετε κι αν θα πιείτε γαλλικό κρασί ή όχι. Σκεφτείτε πόσο τζάμπα χρόνο κι ενέργεια σπαταλάτε άσκοπα κι άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Φτιάξτε μια φανταστική συνθήκη στην οποία θα ισχύει ότι έχετε μόλις δύο λεπτά για ν’ αποφασίσετε και να το κάνετε τρόπο ζωής. Επίσης, ζητήστε υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένειά σας για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε. Μια δεύτερη γνώμη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

#5 Αυτοσυνείδηση, διαύγεια κι ομαδική συνεργασία

Προσπαθήστε να έχετε υπομονή και να ερευνάτε τον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε. Να ακούτε τη φωνή της συνείδησης για να μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα τις δυνατότητες και τα όριά σας. Να έχετε καθαρή, διαυγή σκέψη και να δίνετε βάση σε πληροφορίες που λαμβάνετε για να μπορείτε να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις. Αφήστε ανθρώπους να σας βοηθήσουν. Μερικές φορές οι ομαδικές λήψεις αποφάσεων φέρουν και καλύτερα αποτελέσματα.

 

Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις πιο πάνω πρακτικές ασκήσεις κι ίσως σας οδηγήσουν προς την επίτευξη των στόχων σας ή προς έναν πιο εύκολο τρόπο για να λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις της στιγμής. Ξεκινήστε τώρα και τολμήστε το πρώτο βήμα! Ζήστε χωρίς άλλες αναβολές!

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου